Ihmiset & kulttuuri

”Ei tässä vielä lyödä hanskoja tiskiin” – tapahtuma-alaa uhkaa pitkä viikate, jos viime kesän koronasulku toistuu

Promoottori Kalle Keskisen Loud´n Live Promotions oli yksi harvoista, joka pystyi järjestämään konsertteja viime kesän koronakurimuksessa.
Saara Autere / Ruisrock 2019
Viisikymppinen Ruisrock on maan vanhin rockfestivaali. Heinäkuun 9.–11. päiväksi kaavailtua tapahtumaa kehitellään erillisessä raadissa yhdessä nuorten kanssa. Kuva vuodelta 2019.

Tapahtumateollisuudessa toimii noin 3 200 yritystä, ja ala on ollut koronaepidemian vuoksi asetettujen voimakkaiden rajoitusten kohteena jo kymmenen kuukauden ajan.

Toimialan kokonaisarvo on 2,35 miljardia euroa, josta menetettiin viime vuonna arviolta jopa 1,8 miljardia euroa. Tapahtumat työllistävät 20 000 kokoaikaista ja 175 000 tilapäistä työntekijää.

”Ala ei kestä enää toista samanlaista kesää. Viime vuonna pystyimme järjestämään koronaohjeiden mukaan Saaristo Openin ja Seinäjoen Vauhtiajot, mutta 70 prosenttia normaalista supistettuina. Lipputulot jäivät 30 prosenttiin normaalista”, kertoo Kalle Keskinen.

Keskisen mukaan tapahtumat eivät olleet järjestäjilleen mitään lottovoittoja, koska artisti- ja muut kulut eivät pienentyneet totutusta.

”Kun lopulta keväällä saimme avilta (aluehallintovirastolta) luvan Vauhtiajojen järjestämiseksi, päätimme siirtää sen pitämisen elokuulle. Päätös ylipäätään järjestää tapahtuma syntyi vasta sitten, kun ihmiset kysyivät tapahtuman perään paikallisessa Prismassa.”

Tapahtumatoimialan välilliset vaikutukset ulottuvat myös laajasti useille muille toimialoille sekä kunta- ja aluetalouteen.

”Esimerkiksi Seinäjoelle on Vauhtiajojen talousvaikutus ollut seitsemän miljoonan euron luokkaa. Tapahtumissa myös työllistyy satoja ihmisiä. Olen huono puhumaan tuista, mutta olisi tasa-arvoista, että myös tämä ala saisi tukea matkailu- ja ravintola-alan tapaan. Me kärsimme rajoituksista eniten.”

Loud'n Live on listannut ensi kesälle yhdeksän tapahtumaa, syksylle ja loppuvuoteen 60 tapahtumaa. Uusia julkistuksia on luvassa lähiaikoina.

”Jännityksessä tässä eletään, mutta ei tässä vielä lyödä hanskoja tiskiin. Toivottavasti ei käy kuin viime maaliskuussa, kun vuodelle arvioitu kuuden miljoonan euron liikevaihto putosi yhdessä päivässä nollille. Siinä meni muutama uneton yö, mutta sitten keksimme laajentaa bisnestä suojatuotteiden maahantuontiin.”

Viranomaisilta tapahtumajärjestäjät eivät saa neuvoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan asiantuntijat eivät lähde arvioimaan vielä kesän epidemiatilannetta ja tapahtumien järjestämistä.

”Koronatilanteeseen vaikuttavat paitsi rokotukset, myös se, millaisia rajoitustoimia otetaan mahdollisesti käyttöön ja miten ihmiset noudattavat suosituksia ja rajoituksia”, THL:n viestinnästä kerrotaan.

Suomeen odotetaan kesään mennessä 2,5–3,5 miljoonaa rokoteannosta. Silloin aikuisväestöstä 56–78 prosenttia olisi rokotettu.

Laumasuojan syntymiseksi tarvittaisiin ainakin 70 prosentin rokotepeittävyys. Sen riittävyys pandemian pysäyttämiseksi ei kuitenkaan ole vielä varmaa.

Lue lisää:

Kuninkuusravit keräsi kanavalla MT26 ennätysyleisön – yli 200 000 katsojaa

Jarno Mela
Järjestyksessään 89. Kuninkuusravit järjestettiin koronarajoituksin Seinäjoella 31. heinäkuuta – 2. elokuuta 2020. Sama paikka on ilmoitettu myös ensi kesän pitopaikaksi.
Lue lisää

THL: Suomessa on raportoitu 110 uutta koronatartuntaa

Tokion olympialaisten koronasäännöt koskevat myös kisavuoron jälkeistä aikaa: "Jos juot alkoholia, juo sitä yksin"

Kolmen miljoonan raja rikki Suomen koronarokotettujen määrässä – kesäkuun suurilla rokoteannosmäärillä ensimmäinen annos saataneen jopa 80 prosentille 16 vuotta täyttäneistä

THL: Suomessa on raportoitu 115 uutta koronatartuntaa