Ihmiset & kulttuuri

Uutta maallemuuttoasiamiehen paikkaa haki 33 kiinnostunutta – "Hakijoissa on kokenutta kaartia sekä uuden aallon maallemuuttajia ja citymaalaisia"

Maallemuuttoilmiö on tilastojenkin valossa totta, Suomen Kylien Petri Rinne sanoo.
Kari Salonen
Toiveena on purkaa byrokratiaa eli helpottaa kaavoitusta ja kesämökkien muuttamista vakituiseen asumiseen.

Suomen Kylät ry on saanut 33 hakemusta maallemuuttoasiamiehen tehtävään. Valintaraati haastattelee osan hakijoista ensi viikolla ja toivoo töiden alkavan helmikuun alussa.

Määräaikainen tehtävä on uusi ja liittyy kiinnostukseen maallemuuttoa ja monipaikkaisuutta kohtaan.

"Hakijoissa on järjestöjyriä ja muuta kokenutta maaseututoimijakaartia sekä uuden aallon maallemuuttajia ja citymaalaisia", puheenjohtaja Petri Rinne kertoo.

Asiamies toteuttaa maallemuuttokampanjointia, kehittelee tukea muuttoa miettiville ja edistää kaupunkien korttelitoimintaa ja citymaalaisuutta. Toiveena on myös purkaa byrokratiaa eli helpottaa kaavoitusta ja kesämökkien muuttamista vakituiseen asumiseen.

"Vaikka moni asiantuntija yhä epäilee, onko maallemuuttoilmiö totta, niin on se! Siinä ei oikeastaan ole mitään ihmeellistä, olemme vain liittyneet samaan trendiin, joka tiheämmin asutuissa länsimaissa kuten Ranskassa, Saksassa ja USA:ssa on ollut käynnissä jo pidempään", Rinne sanoo ja arvioi koronan kiihdyttäneen ilmiötä meillä.

"Viime vuonna 101 kuntaa sai nettomuuttovoittoa, kun 2010-luvulla luku on ollut noin 40."

Samalla avoinna olleeseen Suomen Kylien viestintäverkostokoordinaattorin paikkaan tuli 12 hakemusta. Myös se työ alkaa helmikuun alussa.

Lue myös:

Nyt täytetään täysin uutta pestiä – olisiko sinusta Suomen ensimmäiseksi maallemuuttoasiamieheksi?

Lue lisää

Maan sisäinen muutto toi lisää väkeä kymmeneen maakuntaan – Uusimaa ei ole joukossa, mutta sen väestö kasvoi silti eniten

"Muutto maalle on ollut vain hyvä asia" – Petteri "Peltsi" Peltola pakeni aamuruuhkia Helsingistä Mathildedaliin

Etätyön roolia on täsmennettävä

Kysely: Maalaiset tyytyväisimpiä asuinpaikkaansa, pikkukaupunkien vetovoima kasvussa