Ihmiset & kulttuuri

Oletko törmännyt tunnetun kuvanveistäjän eläinaiheisiin veistoksiin ympäri Suomea? – Jussi Mäntysen elämäntyö on pian esillä metsästysmuseossa

Jussi Mäntynen (1886–1978) on yksi suosituimpia suomalaisia klassikkoveistäjiä. Hänen tuotantonsa tunnetaan erityisesti realistisista eläinaiheisista pronssiveistoksista.
Suomen Metsästysmuseo / Vesa Anttila
Jussi Mäntynen tunnetaan erityisesti realistisista eläinaiheisista pronssiveistoksista. Tämä hirvipatsas on Viipurissa.

Suomen Metsästysmuseon näyttelykausi avautuu Jussi Mäntysen eläinveistoksilla ensi tiistaina 26. helmikuuta. Metsästysmuseo lähetti aiheesta tiedotteen.

Jussi Mäntynen (1886–1978) on yksi suosituimpia suomalaisia klassikkoveistäjiä. Hänen tuotantonsa tunnetaan erityisesti realistisista eläinaiheisista pronssiveistoksista.

Taideteollisessa keskuskoulussa 1903–1904 opiskellut Mäntynen aloitti taiteilijana vasta 39-vuotiaana vuonna 1925. Syy myöhäiseen taiteellisen uran alkuun oli työ Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen museon toisena varsinaisena konservaattorin viranhaltijana.

Virkatyössään Mäntynen toi Suomeen yhdysvaltalaisen Carl Akeleyn kehittämän uuden tavan konservoida eläimiä niin sanotulla kuvanveistomenetelmällä ja esitellä ne luonnollisissa ryhmissä.

Mäntynen kiinnitti erityisesti huomiota tarkkojen anatomisten yksityiskohtien esittämiseen ja onnistui hämmästyttävällä tavalla vangitsemaan liikkeen paikallaan oleviin eläinryhmiin.

Kuvanveistäjänä Mäntynen teki läpimurtonsa näyttelyillään Tukholmassa 1934 ja Lontoossa 1939, minkä jälkeen hän jätti Eläinmuseon ja siirtyi Tukholmaan.

Mäntysen veistoksia voi ihailla puistoissa ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Professorin arvonimen vuonna 1948 saanut taiteilija sai useita tunnustuksia töistään muun muassa ulkomaisissa näyttelyissä Brysselissä, Milanossa ja Pariisissa.

Monelle tuttu Mäntysen hirvihahmo seisoskelee Helsingissä Luonnontieteellisen keskusmuseon edustalla. Pronssinen hirvenvasa tutkii maailmaa Helsingin Kaisaniemenpuistossa sekä Mäntässä Serlachius-museon pihalla, jossa myös ilvesemo hellii pentuaan.

Kotkan keskustassa liihottelevat veistäjän pronssiset kotkat, Tampereella ja Lahdessa kaulaansa kurkottelevat joutsenet. Helsingin karhupuisto taas on punagraniittisen mesikämmenen valtakuntaa.

Metsästysmuseossa on esillä Mäntysen pienoisveistoksia sekä hänen täyttötöitään. Sijansa saavat myös julkiset veistokset sekä taiteilijan henkilöhistoria. Näyttely on esillä Suomen Metsästysmuseossa 21.3.2021 asti.

Lue lisää

"Taidon ja tiedon säilyttäminen sukupolvelta toiselle on paljon tärkeämpää kuin esineet" – Ainakin nämä viisi paikkakuntaa ovat ehdolla erä- ja luontokulttuurimuseon kotipaikaksi

Kuvanveisto vaatii pitkää pinnaa ja kolmiulotteista hahmotuskykyä

Pikkukylässä valetaan jättimäisiä taideteoksia herkällä otteella - Jopa kärpänen voi aiheuttaa räjähdyksen

Jyväskylä kunnioittaa mäkikotka Matti Nykäsen muistoa teräksisellä höyhenpatsaalla