Ihmiset & kulttuuri

Haluaisitko papin lumitöihin? Porvoossa papit tarjoutuivat ilmaisiksi lumenluojiksi – torstaina innokkaat kolaajat kävivät kolmella pihamaalla, "Enemmänkin olisi ehtinyt"

Toivottavasti perjantaiksi tulee enemmän lapioitavaa, toivoo Janne Kuusitunturi Uusimaassa.
Kuvakaappaukset Facebookista, Kimmo Haimi / Kuvitus: Juho Leskinen
Juha Takala (vas.) ja Janne Kuusitunturi ilmottavat olevansa "innokkaita ja kohtuullisen reippaita lumityöläisiä".

Kun seurakuntatyö on muuttunut paljolti livestriimauksiksi ja Teams-tapaamisiksi, niin Porvoon suomalaisen seurakunnan kappalainen Janne Kuusitunturi ja seurakuntapastori Juha Takala keksivät tarjoutua lapiohommiin.

Papit tarjoavat seurakunnan Facebook-sivuilla ilmaiseksi apuaan lumitöiden tekemiseen. "Tarkoituksena ei ole kilpailla ammattilaisten kanssa, vaan auttaa avaamaan kulkuteitä ja portinpieliä", he selvittävät.

Lumityöntekijät saattoi varata hommiin eilen torstaina kello 12–16 ja tänään perjantaina 13–17. Papit arvioivat, että yhtenä päivänä ehtii siistiä puolenkymmentä paikkaa. Edes välineitä ei tarvitse olla omasta takaa, sillä papeilla on mukanaan omat kolat ja lapiot.

Uusimaa-lehden haastattelemat papit toteavat, että ihmisillä tuntuu olevan korkea kynnys soittaa ja pyytää apua. Tostaihin mennessä kukaan ei ollut soittanut papeille itse suoraan, vaan joku muu on soittanut toisen puolesta. Papit toivovat, että tänään perjantaina tulisi eilistä enemmän lapioitavaa.

Papit korostavat, että he eivät kilpaile kenenkään kanssa. "Me olemme enemmänkin hätäapu. Avaamme vähän kulkuteitä."

Kuusitunturi toivoo, että tempaus herättäisi ihmisiä ajattelemaan naapureita. "Jos naapuri näyttää hautautuvan lumeen, niin käytettäisiin puoli tuntia aikaa ja käytäisiin vähän jeesaamassa. Pienikin apu on tällä kelillä hyväksi."

Lue myös:

Suomeen saapumassa useita sadealueita lähipäivinä

Lue lisää

Vastuullinen metsänhoito mietityttää Pirkanmaan seurakuntia – "Seurakunnissa tarvitaan viisautta kestävään metsäomaisuuden hoitoon”

Yle uutiset: Seinän varteen kasautunut lumi voi tuoda ikävän yllätyksen – tarkastuslenkki talon ympäri on talvella paikallaan

Greenpeace vastustaa seurakunnan hakkuita Savonlinnassa

Diakoni näkee ihmiset haavoittuvaisimmillaan – "Ihmisillä on suuri kynnys päästää toisia kotiinsa, moni kokee kotihäpeää"