Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ihmiset & kulttuuri

Aarre: Marko Röhr päätti uravalintansa jo teininä – ”Halusin erityisesti ruveta tekemään vedenalaisia elokuvia, jotta pääsisin koko elämäni ajan sukeltamaan”

Marko Röhr on 35-vuotisen uransa aikana tuottanut tukun suosikkielokuvia. Ne kaikki ovat hänelle rakkaita, mutta luontoelokuvat ovat kaikkein henkilökohtaisimpia.
Maria Miklas
Tunturin tarina -elokuvaa alettiin suunnitella viisi vuotta sitten. Marko Röhr iloitsee siitä, että hänen tuotantotiiminsä on päässyt osaksi luontokuvaajien, valokuvaajien ja tutkijoiden yhteisöä, jolta saa kullanarvoista tietoa ja apua.

Tunturin tarina on elokuvatuottaja ja -ohjaaja Marko Röhrin uusin elokuva, jossa katsoja pääsee keskelle pohjoisen luonnon vaikuttavimpia hetkiä. Mytologinen tarina kertoo, kuinka tunturimme ovat miljardeja vuosia sitten syntyneet eteläisellä pallonpuoliskolla ja vaeltaneet hitaasti mannerlaattojen mukana pohjoiseen.

Tunturin tarina päättää elokuvatrilogian, jonka edeltäjiä ovat olleet huippusuositut Metsän tarina ja Järven tarina. Tuottelias elokuvantekijä on 35-vuotisen uransa aikana tuottanut myös tukun muita suosikkielokuvia, kuten Rukajärven tien, Lakeuden kutsun ja Talvisodan. Kaikki nuo elokuvat ovat Röhrille rakkaita mutta luontoelokuvat henkilökohtaisimpia.

”Niissä paljastan itseni: näin minä ajattelen, tällainen minä olen. Käytän niissä myös paljon musiikkia, koska niin voin välittää suoraan sen tunteen, jonka saan tietystä kohtauksesta, luonnon paikasta tai vuodenajasta.”

Vaikka Marko Röhr on syntyjään helsinkiläinen, suhde luontoon on aina ollut tiivis. Hän asui vanhempiensa ja sisarustensa kanssa Ruskeasuon kaupunginosassa, joka 1960-luvun Helsingissä oli kuin oma pieni maalaiskaupunkinsa ratsastustalleineen ja Keskuspuistoineen.

Kaikki kesät, lomat ja viikonloput perhe vietti joko kesäasunnollaan Tuusulassa tai varsinaisessa kesäpaikassaan Puulavedellä Etelä-Savossa erämaan keskellä.

”Puula on puhdas ja kristallinkirkas suurjärvi, jonka rannoilla ei ole koskaan ollut kaupunkeja tai teollisuuslaitoksia. Toista sellaista järveä ei Suomessa ole.”

Haastattelua edeltävänä viikonloppuna Röhr on harrastanut vapaasukeltamista mökillään Puulavedellä. Siellä Röhrin rakas harrastus myös alkoi 9-vuotiaana. Kipinä syttyi kuitenkin perheen lomaillessa Suvisaaristossa, jossa Röhr näki ensimmäistä kertaa harppuunalla kalastavan sukeltajan.

”Leikin siskoni kanssa rannalla ja ihmettelin, että mikä tuolla meressä menee. Sitten sammakkomies tuli rantaan, heitti meille kampeloita ja sanoi, että viekää äidille. Se oli kova juttu!”

Pian sen jälkeen Röhr sai oman maskin ja snorkkelin, ja heti ensimmäisestä sukelluksesta hän oli myyty. Marko Röhrillä on ammattisukeltajan paperit, ja työnsä puolesta hän on laitesukeltanut merissä, järvissä, altaissa, studiossa, hylyissä, luolissa ja jään alla.

Parasta on silti vapaasukellus, jossa varusteina on pelkästään märkäpuku, snorkkeli, maski ja räpylät. Ja välillä harppuuna.

”Nautin siitä, kun voin kulkea äänettömästi snorkkelin kanssa ihan tavallisessa suomalaisessa järvimaisemassa ja tuoda sieltä perheelle ruoan.”

Helsingissä ollessaan Röhrin lapsuudenperhe nautti monipuolisesti kulttuurista. Musiikin lisäksi perheessä harrastettiin taidenäyttelyitä, teatteria – ja elokuvia. Kävipä Röhr elokuvakerhossakin.

”Tietysti ihailin Jacques Cousteauta, joka teki hienoja luontoelokuvia. Jo teininä päätin, että elokuvahommiin minäkin lähden. Halusin erityisesti ruveta tekemään vedenalaisia elokuvia, jotta pääsisin koko elämäni ajan sukeltamaan.”

Luonto on auttanut Röhriä myös elämän kriiseissä. Lue Aarteen haastattelusta, miten hän selvisi, kun hän yhtäkkiä 38-vuotiaana jäi leskeksi ja yksinhuoltajaksi.

Lue lisää

Elokuva-arvio: Lady Gaga on muotitalon perheestä kertovan elokuvan tähtinäyttelijä, mutta Al Pacino saattaa tehdä vielä vaikuttavamman roolityön

Elokuva: Mittari näyttää +50 ja savusumu kirvelee silmiä – suomalaiset tuottivat dokumentin, joka on tukehtuvan Intian hätähuuto

Yle uutiset: Liki 2500 haki Lapin ammattikorkeakouluun syksyn yhteishaussa – suosituimpia olivat metsätalousinsinöörin ja tradenomin koulutusohjelmat

Aarre: Vesiheinän maku muistuttaa herneenversoa – vanha kansa uskoi kasvin puhdistavan verta