Ihmiset & kulttuuri

Rutto oli tehokas tappaja – dokumenttisarja kertoo epidemiasta, jolle korona jää toiseksi

Rutto oli bakteeritauti, joka tarttui herkästi ja aiheutti lukuisia vaarallisia oireita.
Yle Kuvapalvelu
Florence Carter maskeeraa ohjelman juontajaa John Sergeantia ruttopotilaan oireita vastaavasti.

Ajatus laivarottien Eurooppaan levittämästä paiserutosta on tunnettu ja laajalle levinnyt. Kun ruttoa on viime vuosina tutkittu, ollaan teoriassa huomattu monia epäjohdonmukaisuuksia?

Miksi rutto vuonna 1665 puhkesi Lontoon lähiöissä, jotka olivat kaukana satamista? Entä miksi se levisi kotitalouksien sisällä, eikä esimerkiksi kaikissa saman kadun taloissa, jonne rotilla oli pääsy?

Vastaus löytyy ihmisten syöpäläisistä, vaatetäistä ja kirpuista. Ne kantoivat mukanaan kuolemaa, joka johti Lontoossa 100 000 ihmisen kuolemaan,

Rutto oli bakteeritauti, joka tarttui herkästi ja aiheutti lukuisia vaarallisia oireita. Noin 70 prosenttia tautiin sairastuneista kuoli, oireet ilmenivät noin kolmen päivän kuluttua tartunnasta. Dokumentti kertoo taudin ja sen pelon leviämisestä.

On kiinnostavaa, että epidemian alkuvaiheessa siitä yritettiin syyttää ranskalaisia. Sairautta pidettiin myös rangaistuksena synnillisestä elämästä.

Koronan kuuluisin tartuntakeskittymä tapahtui Suomessa Naistenpäivän konsertissa, 1600-luvun Lontoossa kulttuurielämä altisti ruttotartunnalle.

Lontoon vanhimman teatterin, Royal Theater, näytöksiin tuli 700 hengen yleisö vaikka teatteri oli kooltaan vain 34 metriä pitkä ja 18 metriä leveä. Turvaväleistä oli siis turha uneksia.

Syöpäläisten vuoksi ruton pystyi saamaan myös sängystä tai muusta esineestä, vaikka ihmiskontaktia ruttopotilaaseen ei olisi ollutkaan.

Ohjelmassa päästään lähelle ruton vaikutuksia, kun juontaja John Sergeant maskeerataan oireita vastaavasti ja hän pohtii, miltä ruttoon sairastuneesta on toivottomuuden kasvaessa tuntunut.

Sarjan seuraavissa jaksoissa näemme, mitä vaikutuksia rutolla oli ja kuinka se lopulta taltutettiin.

Yle Teema & Fem tiistai klo 21.00

Lue lisää

"Lääkärit kokeilivat itseensä rokotteita, lääkeaineita ja joskus jopa kirurgisia hoitokeinoja" – ruttoa ja muita tauteja on torjuttu Suomessa eri tavoin eri aikoina

Istutettujen täplärapujen rutto vaarassa levitä

Rutto ei ole hävinnyt minnekään: Kirppujen ohella tartuttajia voivat olla punkit ja jopa täit

Afrikkalaista sikaruttoa todettu sikatilalla Puolassa