Ihmiset & kulttuuri

Taitelijoiden yhteistyöjärjestö ryöpyttää koronatoimia: "Ei ole oikeudenmukaista, että rajoitetaan sitä, mikä varmistaa äänestäjien tyytyväisyyden"

Järjestö on julkaissut ministereille suunnatun avoimen kirjeen.
Pekka Fali
Forum Artis huomauttaa, että avustusten kanavoiminen ainoastaan Business Finlandin ja Taiteen edistämiskeskuksen kautta on sysännyt lukuisat taiteilijat korvausten ulkopuolelle avustuksiin liittyvän lainsäädännön takia.

Taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö Forum Artis ry vetoaa avoimella kirjeellä ministereihin kulttuurialan huomioimiseksi koronakriisin keskellä. Se haluaa päästä mukaan koronan exit-suunnitelman tekemiseen.

Järjestö vaatii rittäviä ja oikeudenmukaisia korvauksia kaikille kulttuurialan freelancereille, joilta on estetty elinkeinon harjoittaminen.

"On syytä huomata, että organisaatioille ja tapahtumille myönnettävät tuet eivät käytännössä auta freelancereita lainkaan, vaan ne jäävät yhteisöjen käyttöön."

Forum Artis huomauttaa, että avustusten kanavoiminen ainoastaan Business Finlandin ja Taiteen edistämiskeskuksen kautta on sysännyt lukuisat taiteilijat korvausten ulkopuolelle avustuksiin liittyvän lainsäädännön takia.

Koronatoimien täytyy järjestön mielestä perustua ainoastaan tosiasiallisiin vaikutuksiin.

"Ei ole hyödyllistä eikä oikeudenmukaista, että rajoitetaan sitä, mikä on helppoa ja näyttävää tai varmistaa äänestäjien tyytyväisyyden. Tällä hetkellä joidenkin toimenpiteiden olematon hyöty ja niiden epäoikeudenmukaisuus on rapauttanut uskoa viranomaisten kyvykkyyteen", kirjeessä linjataan.

Järjestö toivoo myös säännöllistä ja laajaa tiedotusta koronan hoitoon liittyvistä suunnitelmista ja toimenpiteistä. 

"Kulttuuriala ei voi toimia viikkojen sykleissä, kun projektien aikataulut mitataan monissa kuukausissa ja ohjelmisto pitää lyödä lukkoon usein vähintään vuotta ennen esityksiä, jotta myynti olisi taattu."

Asiantuntijoiden mukaan saatamme joutua elämään covid19-koronaviruksen kanssa pitkään, ja uusien pandemioiden uhka on todellinen. Järjestön mielestä tästä johtuen on välttämätöntä luoda huolelliseen ja yksityiskohtaiseen harkintaan perustuvia, erilaiset olosuhteet ja pandemian vaiheet huomioonottavia toimintamalleja.

"Yhteiskunta täytyy pystyä pitämään mahdollisimman toimintakykyisenä myös rajoituksia vaativissa tilanteissa. Nyt kiireessä tehdyt kiellot ja määräykset ovat osittain tehottomia ja asettavat kansalaiset ja elinkeinonharjoittajat eriarvoiseen asemaan keskenään", kirjeessä painotetaan.

Järjestön kirje suunnannut pääministeri Sanna Marinille (sd.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.), elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle (vas.), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle (kesk.) ja sekä valtiovarainministeri Matti Vanhaselle (kesk.).

Lue lisää:

Euroopan tautienehkäisykeskus: Koronatartunnat lisääntyvät merkittävästi, jos rajoituksia ei jatketa – rokotetodistuksen ei pitäisi vapauttaa matkailijaa karanteenista

Linjauksia ravintoloiden aukioloaikojen lisäkiristyksistä odotetaan maanantaihin mennessä – ravintoloiden sulkeminen kokonaan kevään tapaan voitaisiin ehkä välttää

Museot ovat avanneet oviaan tiukoin kävijärajoituksin – viime vuonna kävijämäärät putosivat kolmella miljoonalla, vaikka joitain kävijäennätyksiäkin tehtiin

Lue lisää

Miten kaikkien asukkaiden rokottaminen muutti hoivakodin arkea? "Heille on ollut aivan selvää, että rokotteet otetaan”

Katso kuinka moni kunnassasi on saanut rokotteen – nopeinta rokotustahti on maaseudun pienillä paikkakunnilla

Kansanedustajat tyrmäsivät yhtenä rintamana Ano Turtiaisen koronapuheet

THL: Suomessa 620 uutta koronavirustartuntaa, kahden viikon tartuntaluvut pompanneet lähes 2 300 tartunnalla