Ihmiset & kulttuuri

Mikä tekee lepakoista vaarallisten virusten hautomoita?

Avainasemassa on, että lepakko on ainoa lentämään kykenevä nisäkäs.
Jukka Pasonen
Lepakon elimistö ei torju viruksia, vaan se sietää niitä vuosikausia ilman ongelmia.

Pandemian aiheuttanut koronavirus on erittäin suurella todennäköisyydellä lepakoista peräisin, sillä monet ihmiselle vaaralliset virukset viihtyvät lepakoissa.

Lepakko on ainoa lentämään kykenevä nisäkäs, ja tämä ominaisuus on avainasemassa virusten viihtymisen kannalta. Lentäminen on lepakoille rankka voimainponnistus. Niiden syke voi lentäessä olla yli 1 000 lyöntiä minuutissa ja kehonlämpö 41 asetta. Lentävän lepakon aineenvaihdunta voi kiihtyä 34-kertaiseksi perustilanteeseen verrattuna.

Lentämisen seurauksena lepakon elimistössä syntyy monenlaisia vaurioita, joiden korjaamiseen sillä on ainutlaatuiset mekanismit. Lepakolla on myös hyvin vaimea tulehdusvaste. Näiden ominaisuuksien vuoksi se ei torju viruksia, vaan sietää niitä elimistössään vuosikausia ilman ongelmia. Todennäköisesti saamme tulevaisuudessakin lepakoilta vaarallisia viruksia urbanisaation jatkuvasti vallatessa niiden reviirejä.

Lähde: Nature 2021

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lue lisää

Synkkä koronatilanne saa hallituksen turvautumaan taas valmiuslakiin

Eduskunta rajoittaa toimintaansa maaliskuun ajaksi koronapandemian vuoksi

Husin teho-osastojen koronapotilaista joka kolmas oli viime viikolla alle 40-vuotias, raskaana oleville potilaille jouduttu tekemään hätäsektioita

”Aikaa hukataan samankaltaiseen väittelyyn kuin viime keväänä maskien hyödyistä” – Tullin kouluttamat koronakoirat jäivät pois hallituksen keinovalikoimasta, kokoomusedustajat kummeksuvat