Ihmiset & kulttuuri

Myyjä hämmästyi törmätessään Tori.fi:n täytettyjen eläinten myyntikieltoon – "Vanhat, perintönä kulkevat täytetyt eläimet ovat perikunnille suorastaan ongelmajätettä"

Luvatta täytetyistä metsästysmuistoista on vaikea päästä eroon.
Kuva: Sanne Katainen / Kuvitus: Juho Leskinen

Maaseudun Tulevaisuuden lukija yritti kaupata vanhaa täytettyä eläintä ja laittoi ilmoituksen Tori.fi-palstalle. Ilmoitus kuitenkin hylättiin, koska se ei ole palvelun sääntöjen mukainen.

Ilmoituksen hylkäämisen syynä palvelu vetosi eläinten hyvinvointiin.

"Eläinten hyvinvointia ajatellen emme julkaise ilmoituksia, joissa esiintyy seuraavaa: - rescue-koira - epärealistisen alhainen hinta rotukoiralle tai -kissalle - alle luovutusikäinen pentu - eläinten astutus - koirasudet - täytetyt eläimet."

Torin vertauskauppatuntija Laura Kuusela kertoo mistä on kyse.

"Taustalla päätökseemme luopua täytettyjen eläinten kaupasta on saamamme palaute. Niistä on herännyt hirveästi keskustelua ja ollaan saatu tosi paljon palautetta käyttäjiltä."

"Meidän on mahdotonta tietää ja tarkistaa onko jokaisella myyntiin tulossa olevalla täytetyllä eläimellä luvat kunnossa. Niistä tuli paljon ilmiantoja ja joitain asiakkaita asia kovasti vaivasi", Kuusela sanoo.

Laki kieltää rauhoitettujen eläinten hallussapidon, myynnin, vaihtamisen sekä tarjoamisen myytäväksi tai vaihdettavaksi.

Tästä voidaan poiketa ja anoa rauhoitettujen eläinten hallussapito- ja myyntilupaa Varsinais-Suomen ely-keskukselta, mutta myöntämisen edellytykset ovat tiukat.

Täytettyjä riistaeläimiä saa kuitenkin kaupata, kunhan kyseessä ei ole kanadanhanhi, metsähanhi, heinätavi, alli, telkkä, tukkakoskelo, isokoskelo, pyy, teeri tai metso. Niiden tunnistettavien osien tai niistä valmistettujen tuotteiden kauppa on kielletty. Asiasta säädetään metsästysasetuksessa.

Riistalajeista metsästettyjen karhun, ilveksen ja suden niiden osien, niistä valmistettujen tuotteiden ja lihan myyntiin tarvitaan aina EU-alueella poikkeuslupa, jota kutsutaan EU-todistukseksi.

Erityisen ongelma-alueen muodostavat Kuuselan mukaan perikuntien haltuun jääneet vanhat täytetyt metsästysmuistot, joille nykyajan vaatimia lupia ei ole edes mahdollista hankkia.

"Vanhat perintönä kulkevat täytetyt eläimet ovat perikunnille suorastaan ongelmajätettä. Niistä ei aina oikein pääse edes eroon. Jos perinnön saaja ei harrasta metsästystä eikä halua täytettyä eläintä kotiinsa, sen myyminen tulee ehkä mieleen. Mutta kun viranomaislupaa ei ole, myyminen on hankalaa."

Vertaiskauppa-asiantuntija muistuttaa, ettei Tori.fi tehnyt päätöstä lopettaa täytettyjen eläinten kauppaa kevyin perustein.

"Haluamme, että Torissa voidaan tehdä kauppaa turvallisesti ja ilman väärinkäytöksiä. Jos olisi käytössä joku viranomaisten rekisteri mistä luvat voisi edes tarkistaa, mutta kun ei ole."

Täytetyt eläimet eivät ole ainoa tuoteryhmä, mikä aiheuttaa keskustelua.

"Elävien eläinten myynti ja etenkin pentutehtailuepäilykset aiheuttavat paljon töitä ja melkoisia tunneryöppyjä asiakkaiden taholta. Sinällään hieno tilanne, että meillä on aktiivisia kansalaisia, jotka reagoivat."

22.2. klo 18:30: Otsikkoa korjattu. Kyse oli täytettyjen, ei käytettyjen eläinten myyntikiellosta.

22.2. klo 20:36: Korjattu ja tarkennettu täytettyjä eläimien kauppaa koskevia säädöksiä käsittelevää osiota. Toisin kuin artikkelissa aiemmin mainittiin, kaikki täytettyjen eläinten kauppa ei vaadi viranomaisen lupaa.

23.2. klo 11.30 tarkennettu, että rauhoitetun eläimen hallussapito- tai myyntilupaa anotaan Varsinais-Suomen ely-keskukselta.

Lue lisää

Torille on tilausta

MT etsii Suomen parasta toria: Nimeä suosikkisi!

Tuottajaa halutaan tukea ulkomaillakin – pelkästään Manhattanin alueella toreja on 24

Yhä useampi ostaa suoraan tuottajalta