Ihmiset & kulttuuri

Kun näyttelijä ryhtyi maanviljelijäksi, siitä tuli iso uutinen – "Tavalliset ihmiset arvostavat viljelijöiden työtä", sanoo sisarustensa kanssa tilaa pyörittävä Jussi Vatanen

Näyttelijä Jussi Vatanen yllättyi täysin siitä, kuinka paljon huomiota viljelijäksi ryhtymisestä koitui.
Sanne Katainen
Jussi Vatanen tekee työtä Helsingin parrasvaloissa, mutta kotitila Savossa on olennainen osa arkea. "Minulle on langennut tällainen rooli maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelun liennyttäjänä."

Näyttelijä Jussi Vatanen yllättyi täysin siitä, kuinka paljon huomiota hänen sivutoiminen viljelijän uransa on saanut. Vatanen asuu pääasiassa Helsingissä, mutta hän on myös metsänomistaja ja osa-aikaviljelijä kotitilallaan Ylä-Savon Sonkajärvellä.

"Olen tällainen Suomen virallinen maanviljelijä", Vatanen hymyilee. Hänelle itselleen kotitilan jatkaminen yhdessä sisarusten kanssa ei ollut mikään dramaattinen elämänmuutos, mutta ympäröivää maailmaa se on kiinnostanut hämmästyttävän paljon.

"Viljelijäksi ryhtymiseni on ylittänyt uutiskynnyksen ainakin satakertaisesti siihen verrattuna, mitä olisin ajatellut. Tosi kannustavaa palautetta olen saanut ja arvostusta myös – tilan jatkaminen koetaan tärkeäksi asiaksi."

Hän arvelee, että myönteinen hyrinä mediassa on saattanut antaa myös muille viljelijöille toivoa. "Että jos tuo Vatanenkin näkee tässä jotain järkeä, niin ei kai tämä niin auringonlaskun ala olekaan."

Eikä ole, jos Vataselta kysytään. Eivätkä kaupunkilaisetkaan niin näytä ajattelevan.

"Olen tyttäreni jalkapallojoukkueessa apuvalmentajana, ja monet ovat kentän laidalla kyselleet viljelystä ja olleet kiinnostuneita siitä, kyselevät esimerkiksi, mitä viljelette."

Hänen mielestään maatalouden arvostuksen nousu näkyy selvästi Helsingissä.

"Eihän se tuottajan kukkarossa näy, mutta kuitenkin tavalliset ihmiset arvostavat viljelijöiden työtä."

Hän on vakuuttunut siitä, että kotimaista ruokaa osataan arvostaa. "Ihan keskivertosuomalaiset ovat kiinnostuneita siitä, mitä he laittavat suuhunsa."

Metsänomistus on freelance-yrittäjälle sijoitus perheen tulevaisuuteen ja varallisuuteen.

"Metsä tuo pysyvyyttä ja puskuria talouteen. Työskentelen tuulisella alalla ja olen ollut freelancer koko työurani – pisin työsuhteeni on ollut 16 vuoden aikana ehkä puolen vuoden mittainen."

Toisaalta Vatanen ei osaa suhtautua metsään pelkästään taloudellisena arvona – luonto on arvo sinänsä. Hän arvelee olevansa tyypillinen keskitien kulkija metsänomistajana.

Ensimmäisen oman metsätilan hän osti kotiseudulta vuonna 2015, ja kotitilalla tehtiin sukupolvenvaihdos ja perustettiin sisarusten yhtymä pari vuotta sitten. Lisäksi hän on ostanut yhden metsätilan Kainuusta.

"Kai se sijoitus on", hän tuumii.

Tosin sieltäkin hän on oppinut tuntemaan jo paikallisia ja tuntee kiinnittyneensä seutuun. Metsää ei voi hänen mielestään miettiä samaan tapaan numerojen valossa kuin vaikka osakkeita.

"Se on aina jonkun muun kotimetsän lähellä."

Vatanen toteaa, ettei hänellä ole mitään pakkomiellettä hankkia lisää hehtaareita.

"Ymmärrän, ettei tila hoidu itsestään. Mutta jos läheltä tulee myyntiin hyvä palsta, niin toki se kiinnostaa", hän sanoo. "Tosin nyt metsän hinnat ovat niin korkealla, ettei mitään oikein kannata ostaa."

Hänen mielestään on hyvä, että metsänomistajan paletissa on monenlaisia vaihtoehtoja. Enää ei luontoarvojen painottajaa leimata välittömästi hihhuliksi. Ja onhan luontoa ennenkin suojeltu, siitä ei vain tehty numeroa.

"Mutta kuinka paljon valinnan mahdollisuuksia sitten käytännössä on, jos hehtaareja ei ole tolkuttomasti. Se on eri asia", hän pohtii.

Sanne Katainen
Monet pääkaupunkilaiset kokevat maa- ja metsätalouden tärkeäksi asiaksi, Jussi Vatanen on huomannut.

Metsänhoitotöitä hän ennättää tekemään vaihtelevasti muun työtilanteen ehdoilla.

"Joulun pyhinä olin viimeksi raivaussahan kanssa metsässä. Teemme itse kylvöä, istutusta, hirvikarkotteiden levitystä ja tuulenkaatojen sahausta. Niin pitkälle sairaus ei ole edennyt, että olisi omaa metsäkonekalustoa hankittu."

Vatasta miellyttää metsätöiden fyysinen rasitus, mutta ehkä kaikkein mieluisimpia tilan töitä ovat kuitenkin traktorihommat.

"Niihin askareisiin on kasvanut pienestä asti. Se tuntuukin vähän erikoiselta, kun ihmiset sanovat, että maalaistyöt ovat varmasti hyvää vastapainoa tavalliselle elämälle."

Solar Films / Marek Sabogal
Jussi Vatanen (vasemmalla) näytteli pääosaa Metsäjätti-elokuvassa. Keskellä Iikka Forss, oikealla Tommi Korpela.

Koronakurimus ei ole ihan pahiten iskenyt Vatasen näyttelijäntöihin, koska hän ei työskentele vakituisesti teatterissa.

"Elokuva- ja tv-tuotannot ovat pyörineet aika normaalisti turvavälejä ja muita varotoimia noudattaen."

Jos Vatasen viljelijän työ on ollut suurelle yleisölle eksoottista, niin sitä se on myös näyttelijöiden keskuudessa.

"Tunnen kyllä maalta ja pieniltä paikkakunnilta lähteneitä näyttelijöitä, mutta ihan viljelijöitä ei monta ole. Se on kuitenkin niin aikaa vievää ja sitovaa. Yhden tiedän, jolla on tila Helsingin lähellä."

Vatanenkaan ei voi olla varma, että hän pääsisi joka vuonna osallistumaan sesonkitöihin. Voi käydä niin, että päätyön aikataulua ei mitenkään saa soviteltua. Esimerkiksi teatterissa aikataulut ovat sidotut eikä niistä voi joustaa. Sen vuoksi on hyvä, että sisarukset hoitavat tilaa yhdessä.

Siitä hän on kannustavan palautteen antajien kanssa samaa mieltä, että mahdollisuus tehdä toista työtä kotiseudulla ja sukutilalla on mahtava asia.

"Olen onnellisessa asemassa, kun olen voinut tällaisen vaihtoehdon valita. Ei tällaista oikein rahalla saa, tai sitten sitä pitäisi olla tosi paljon."

Miska Puumala
Jussi Vatasen kotitilalla yritysmuodoksi valikoitui yhtymä, koska kukaan sisaruksista ei halunnut yksin jatkajaksi. Vatanen kuvattiin kotipellon laidalla viime kesänä.

Jussi Vatanen

  • Näyttelijä, osa-aikaviljelijä ja metsänomistaja, syntynyt 1978. Asuu Helsingissä.
  • Kotoisin lypsykarjatilalta Sonkajärven Sukevalta Ylä-Savosta, missä hän nykyisin viljelee kotitilaansa sisarustensa kanssa. Lehmiä tilalla ei enää ole.
  • Kävi lukion Sonkajärvellä. Haaveili ensin radiotyöstä, mutta päätyikin Teatterikorkeakouluun.
  • Näytellyt muun muassa draamasarjassa Putous Huone 301 (Seppo Kurtti) ja elokuvissa Napapiirin sankarit (Janne) ja Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa (Vilho Koskela).
  • Perheeseen kuuluvat puoliso ja tytär.
  • Pelannut koko nuoruusikänsä jalkapalloa iisalmelaisessa PK-37:ssä. Toimii nykyään apuvalmentajana tyttärensä jalkapallojoukkueessa.

Jussi Vatanen aloittaa MT:n kolumnistina. Lue Vatasen ensimmäinen kolumni:

Avohakkuu- ja ikimetsäkeskustelu lyö herkästi kipinää

Vatasen haastattelu kesältä 2020:

Enää ei isä kiellä puimurihommiakaan – Jussi Vatanen Sonkajärven Sukevalta viljelee nyt kotipeltojaan

Lue lisää

Enää ei isä kiellä puimurihommiakaan – Jussi Vatanen Sonkajärven Sukevalta viljelee nyt kotipeltojaan

Näyttelijän piti opetella eroon savon murteesta

Savolaisen maitotilan taival päättyy kultaiseen mitaliin

MT-kysely: Koneet kiinnostavat eniten Farmariin tulevia viljelijöitä