Ihmiset & kulttuuri

Korkeasaari on yhä useamman eläimen koti: uusimpiin tulokkaisiin kuuluu neljä gundia

Korkeasaaren balinkottaraiset kasvattivat viime vuonna onnistuneesti kaksi poikasta.
Annika Sorjonen / Korkeasaari Zoo
Korkeasaaren Africasia-taloon uudenvuodenaattona saapunut gundilauma on syntynyt Amsterdamin eläintarhassa.

Korkeasaaren eläintarhan vuosittainen eläinlaskenta on valmistunut, Korkeasaari tiedottaa.

Eläimistään tunnetulla saarella Helsingissä asuu 160 eläinlajia ja noin 1 900 eläinyksilöä. Lajimäärä on kasvanut viidellä vuoden takaisesta, ja yksi uusista eläinlajeista on gundi.

Gundit ovat afrikkalaisia, yhdyskunnissa eläviä jyrsijöitä, jotka ovat sopeutuneet hyvin aavikon ankariin olosuhteisiin. Päivän kuumimmaksi ajaksi gundit piiloutuvat viileisiin tunneleihinsa, ja ne lämmittelevät kokoontumalla gundipyramideiksi ja lekottelemalla auringossa.

Korkeasaaren Africasia-taloon uudenvuodenaattona saapunut gundilauma on syntynyt Amsterdamin eläintarhassa. Laumaan kuuluu kaksi nuorta urosta ja kaksi nuorta naarasta, joiden on tarkoitus lisääntyä Korkeasaaressa.

Uudessa kodissaan gundinelikko osaa jo lämmitellä kalliolla lämpölamppujen alla ja vilistää turvaan kallionkoloihin. Ne kuitenkin kurkistelevat rohkeasti tarhassa liikkuvaa hoitajaa, Korkeasaaresta kerrotaan.

Korkeasaaren 160 lajista 107 elää trooppisissa ja lämpimissä taloissa. Myös yksilömäärältään eläintarhassa on eniten tropiikin eläimiä, kaikkiaan noin 1570 yksilöä, joista yli kaksi kolmaosaa on selkärangattomia.

Tropiikin runsaslukuisimpien asukkien, kuten torakoiden, sirkkojen ja kotiloiden määrät arvioitiin, eikä laskennassa huomioitu eläimille ravinnoksi kasvatettavia hyönteisiä.

Pääosa Korkeasaareen viime vuonna saapuneista lajeista asuu gundien tapaan tropiikissa. Sinne muuttivat huiluharakkatasku, kyläagama, afrikanrukoilijasirkat, jättiläistuhatjalkaiset ja vesiputousaltaan uudet asukkaat, vaippakilpikonnat.

Akvaarioissa ui uhanalaisten saumasaariahvenien lisäksi neljä uutta kalalajia ja kirkasvärisiä kirsikkasukarapuja. Lajeista ovat poistuneet muun muassa sierainlaiskiainen, hondurasinpiikkihäntäiguaani ja kennosammakko.

Korkeasaaren lämpimissä taloissa iloittiin viime vuoden aikana ensi kertaa lisääntyneistä pannukakkukilpikonnista, aavikkoketuista, malesianmetsäskorpioneista, sekä äärimmäisen uhanalaisista balinkottaraisista, jotka kasvattivat onnistuneesti kaksi poikasta, Korkeasaaren tiedotteessa kerrotaan.

Annika Sorjonen / Korkeasaari Zoo
Gundinelikko osaa lämmitellä Korkeasaaressa lämpölamppujen alla ja vilistää turvaan kallionkoloihin.
Lue lisää

Korkeasaaren eläimet vilvoittelevat jäisillä herkuilla

Yle uutiset: Ympäri vuorokauden päivystävä Seinäjoen eläinsairaala avautuu heinäkuussa – sairaala helpottaa kunnallista eläinlääkäripäivystystä myös lähikunnissa

Kevään merkkejä Korkeasaaressa: Katso videolta, miten karhut kömpivät talvikoloistaan lumileikkeihin

Tutkimus: Tropiikissa matkailijat altistuvat herkästi lukuisille eri superbakteereille, mutta suolistobakteerit pärjäävät hyvin bakteereita vastaan