Ihmiset & kulttuuri

Neandertalinihmiset saattoivat kadota Euroopasta tuhansia vuosia luultua aiemmin, arvioi tuore tutkimus

Myös paleoliittisen kauden työkalujen käyttäjiä tulee ehkä arvioida uudelleen, sillä pitkä ajanjakso päättyi maanviljelyn kehittymiseen 10 000 vuotta sitten.
Neandertalinihmisten taival Euroopassa saattoi päättyä tuhansia vuosia luultua aiemmin, arvioidaan belgialaisten, brittiläisten ja saksalaisten tutkijoiden tuoreessa tutkimuksessa. LEHTIKUVA/AFP

Neandertalinihmisten taival Euroopassa saattoi päättyä tuhansia vuosia luultua aiemmin, arvioidaan belgialaisten, brittiläisten ja saksalaisten tutkijoiden tuoreessa tutkimuksessa.

Tutkijaryhmä ajoitti uudestaan belgialaisesta luolasta löydettyjä fossiileja, joiden uskotaan olevan peräisin viimeisistä tunnetuista Euroopassa eläneistä neandertalinihmisistä. Aiempi radiohiilitutkimus ajoitti jäänteet noin 24 000 vuoden ikäisiksi, mutta uudemman tutkimuksen mukaan niiden ikä olisikin yli 40 000 vuotta.

Myös uudessa tutkimuksessa käytettiin radiohiiliajoitusta, mutta artikkelin kirjoittajiin lukeutuvan Thibaut Deviesen mukaan uudella menetelmällä onnistuttiin ottamaan uusia näytteitä ja vähentämään ajoitusta häiritseviä epäpuhtauksia.

Ryhmä tutki myös vanhoja, Fonds-de-Foretin ja Engisin alueilta löytyneitä näytteitä ja sai niistä samankaltaisia tuloksia.

"Ajoituksen määrittäminen on arkeologiassa aivan keskeistä"

Tutkimus julkaistiin PNAS-tiedejulkaisussa maanantaina. Artikkelin kirjoittajien mukaan neandertalinihmisten katoamisen ajoitus on kiivasta keskustelua herättävä aihe. Ajoituksen tarkentuminen voi auttaa ymmärtämään, millainen nykyihmisen sukulaislaji oli kyvyiltään ja miksi se kuoli sukupuuttoon.

"Ajoituksen määrittäminen on arkeologiassa aivan keskeistä. Ilman luotettavaa kronologiaa emme voi ymmärtää neandertalinihmisen ja homo sapiensin välistä suhdetta", tutkijaryhmään kuuluva Tom Higham Oxfordin yliopistosta luonnehtii.

Neandertalinihmisten on uskottu käyttäneen esimerkiksi tiettyjä kivityökaluja, mitä taas on pidetty merkkinä lajin kognitiivisesta kehityksestä, Deviese puolestaan kuvailee. Jos neandertalilaiset katosivat luultua aiemmin, täytyy myös nykytietoa paleoliittisen kauden työkaluista ja niiden käyttäjistä arvioida uudelleen, hän jatkoi.

Paleoliittisellä kaudella ihminen alkoi käyttää alkeellisia työkaluja. Satoja tuhansia vuosia kestäneen ajanjakson on katsottu päättyneen maanviljelyn kehittymiseen noin 8 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Lue lisää

Meripihkakokoelmista löytyi aarre: Jopa 40 miljoonaa vuotta vanhoja jäkäläfossiileja

Muinaiset luut kertovat eläimistömme historiasta

Ajanlaskun ajan rajuin aurinkomyrsky paikannettiin Lapin puista

Söin täällä: Tässä ravintolassa pihvin voi valita mureuden, marmoroitumisen ja maun voimakkuuden mukaan – lihan alkuperä kerrotaan tilan tarkkuudella