Ihmiset & kulttuuri

Tinasormus ja muut Balkanin suosikit – Janne Hurmeen kiertue odottaa koronan jälkeistä aikaa

Sekoitus slaavilaisuutta ja eteläistä Adrianmeren tunnelmaa viehätti suomalaisia, minkä huomasivat myös levy-yhtiöt, kirjoittaa Ikivihreät-palstalla Riku-Matti Akkanen.

Tuhkatimantteja sun

kai pitäis saada.

Minä annoin tinasormuksen.

Tinasormus on Janne Hurmeen (1973–) suosikkikappale vuodelta 1995. Se ilmestyi Kirje-nimisellä albumilla, joka myi vuonna 1996 sekä kultaa että platinaa. Levyn suosituin laulu oli nimikkobiisi, mutta myös Tinasormus soi tiuhaan radiossa.

Albumin sävellykset, mukaan lukien Tinasormus, olivat alkujaan Balkanilta. Tinasormus oli alkuperäiseltä nimeltään Prsten i zlatni lanac ja sen levytti ensimmäisen kerran bosnialainen Hari Mata Hari -yhtye vuonna 1990. Kappaleen sävelsi Hajrudin Varesanovic, ja suomenkieliset sanat siihen kirjoitti Timo Mäkinen.

Se on meidät liittänyt,

ikuisesti vihkinyt.

Kun suomennoksessa tinasormus liittää rakastavaiset yhteen, luvataan bosnialaisessa originaalissa sormus ja kultaketju yhdestä suudelmasta.

1990-luvulla kotimaisessa iskelmässä koettiin ”Balkan-ilmiö”, kun muusikoita sodan repimältä entisen Jugoslavian alueelta päätyi Suomeen. Sekoitus slaavilaisuutta ja eteläistä Adrianmeren tunnelmaa viehätti suomalaisia, minkä huomasivat myös levy-yhtiöt.

Balkanilaisia sävelmiä tulkitsivat Janne Hurmeen ohella myös Isto Hiltunen ja Laura Voutilainen.

En anna timantteja,

ne tuhkaks muuttuu maan.

Tinasormus pystyy parempaan.

Uransa aikana Hurme on levyttänyt seitsemän soololevyä ja kolme levyä hard rockia soittavan Human Temple -yhtyeen riveissä. Raskaampaa rockmusiikkia turkulainen on laulanut myös Dream Asylum -orkesterin vokalistina.

Vuonna 2019 Hurme yllättäen ilmoitti lopettavansa keikkailun ja alkavansa pyörittää ravintolaa yhdessä vaimonsa kanssa.

Vuosi sitten keväällä Janne Hurmeen oli kuitenkin valmis juhlakiertueelle, koska tuolloin oli kulunut 25 vuotta Kirje- albumin julkaisusta.

”Ohjelmisto tulee koostumaan tietenkin tunnetuimmista kappaleista, mutta joukossa on myös sellaisia helmiä, joita ei välttämättä koskaan ole esitetty livenä”, lupasi Hurme kuuntelijoilleen.

Koronapandemia sotki kuitenkin kuviot, kuten monen muunkin artistin kohdalla, ja kiertue jouduttiin peruuttamaan.

Kirjoittaja on Osuustoiminta-lehden toimituspäällikkö.

Lue muista Ikivihreät -palstan klassikoista

Lue lisää

Beatles taipui humpaksi – vastoin yleistä luuloa Humppa-Veikkojen versio ei ollut varsinainen parodia

"Kun syyskuu tullut on, soi laulu tää" – muistatko, mistä iskelmästä on kyse?

”Tiesin jo kahden vanhana, että minusta tulee laulaja” – Katson sineen taivaan on 75-vuotta täyttäneen Katri Helenan ikivihreä

Ikivihreät: Kaltereiden takaa – katson hetken muiston helminauhaa