Ihmiset & kulttuuri

Kirja-arvio: Identiteettikysymykset ovat Suomessa suurimmaksi osaksi akateemista tuontitavaraa

Matti Virtanen: Ääripäät. Miten identiteettipolitiikka hajottaa Suomea. 311 sivua. Docendo
Kirjailijan kuva: Matti Virtanen / Docendo
Toimittaja Matti Virtanen selvittelee kirjassaan Suomen identiteettipolitiikkaa.

Usein mielipiteet kuvitellaan janalle, jonka ääripäät ovat niin kaukana toisistaan, ettei kompromissia eli yhteistä ratkaisua pystytä löytämään.

Parempi esimerkki on siili, jonka jokainen piikki sojottaa ulkomaailmaa vastaan. Silti ne eivät ole toisiaan vastaan, vaikka jokaisella on vankka vastarinnan identiteetti.

Toimittaja Matti Virtanen seikkailee ympäri Suomea tavaten siilinpiikki-ilmiöitä. On feministejä, äärikansallisia, kepulaisia, rasisteja, rannikkoruotsalaisia ja erimerkkisiä ympäristöaktivisteja.

Löytyy kymmenen saamelaisporukkaa, joista jokainen puhuu omaa saamenkieltään niin, ettei yhdeksän ymmärrä. Sitten on kaikki mahdolliset seksuaaliset suuntaukset ja tietysti koko ajan kasvava määrä eri sukupuolia.

Virtanen toteaa kylmästi suurimman osan akateemiseksi tuontitavaraksi. Liikkeiden aatteet ja termistö ovat suoraa käännöstä Yhdysvaltain yliopistoista muilla paitsi Trumpia jäljittelevillä liikkeillä. Oikeastaan vain kepulaisuus ja österbottenlaisuus taitavat olla kotimaista perua.

Varmuuden vuoksi Virtanen on koonnut kirjan loppuun sanastoa. Ilman sitä maallikko tuskin osaa tietää, että HLBT ja HLTBQIA+ ovat ihmisen sukupuolimääreitä.

Kielenkäytöstä voi päätellä, että monet liikkeistä sisäänlämpiävät yliopistojen sosiologian laitoksilla.

Virtasen kysymys Suomea hajottavasta identiteettipolitiikasta on silti aiheellinen. Asioiden hoitamiseen kykenevät vanhat puolueet menettävät kannatustaan. Perussuomalaiset ja vihreät kokoavat erilaisia identiteettejä kuin siilinpiikkejä. Miten niistä rakennetaan yhteiskuntaan kestäviä ratkaisuja?

Tähän mennessä on kokeiltu diktatorista johtajaa, mutta Timo Soinin laulu päättyi lyhyeen piikkien tehdessä kapinan. Vihreiden taktiikassa kaksi ministeriä hoitaa asioita ja kolmas hörhöilee hanhipellossaan.

Lue lisää

Valtaan kuuluvat vihamiehetkin

Kirja-arvio: "Etelän media" pilkkasi karkeasti Kekkos-muistojen keräystä Kainuusta – runsaasta aineistosta julkaistaan nyt merkittävä osa

Kirja-arvio: Kolossin kansliapäällikön järkälemuistelmat jättävät ainakin yhden salaisuuden kertomatta

Arkkipiispa on keskiluokkaa