Ihmiset & kulttuuri

"Pave Maijanen kasvatti syysruista, oli hirviporukassa ja otti ruuat omasta maastaan" – taitelija lämpeni muistelmille vasta, kun lääkäri kertoi hänelle huonoja uutisia

Tommi Saarela on kirjoittanut perusteellisen elämäkerran tammikuussa menehtyneestä muusikko Pave Maijasesta.
Tammi
Pekka "Pave" Maijanen (1950–2021) oli sukupolvensa arvostetuimpia muusikoita. Tämä kuva on vuodelta 2009.

"Vuosituhannen vaihtumisen jälkeen suomalaisista poppareista ja rokkareista alettiin tehdä muistelmia. Luin kirjoja ja ajattelin, eikös Pavesta jumankauta kukaan tee elämäkertaa", musiikkitoimittaja ja tietokirjailija Tommi Saarela kertoo.

Wigwamin 50-vuotisjuhlakiertueen aikana syyskuussa 2018 Saarela haastatteli Pave Maijasta musiikkilehteen ja idea kirjasta nousi taas mieleen. Pave oli sukupolvensa keskeisistä artisteista ainoa, josta ei ollut vieläkään kirjoitettu elämäkertaa.

Saarela päätti tarttua itse toimeen ja heitti ehdotuksen projektista Maijaselle. Vuoden pehmittelyn jälkeen lokakuussa 2019 miehet istuivat viimein ravintolan pöytään puhumaan kirjasta.

Ensin Pave sanoi, että häntä oli vuosien mittaan kyllä kyselty päähenkilöksi kirjahankkeisiin. Taiteilija oli aina kieltäytynyt, koska hän hahmotti elämäkerran uran tilinpäätökseksi.

Sitten Pave Maijanen kertoi sairastumisestaan ALS-tautiin. Keskustelussa Saarela ymmärsi, että kirjaa tuskin olisi tehty, jos Pave ei olisi saanut lääkäriltään huonoja uutisia.

Tieto kirjan päähenkilön tilanteesta langetti pitkän varjon hankkeen ylle ja teki Saarelan mielen apeaksi. Kirjasta tulisikin Paven jäähyväiset kuulijoille. Elämäkertaa varten Saarela haastatteli Maijasta 25 kertaa syksystä 2019 toukokuuhun 2020.

"Meillä oli sanaton sopimus, että kirja kertoo Pave Maijasen urasta ja elämästä, ei sairaudesta eikä artistin lähestyvästä kuolemasta."

Tammen kustantama Elämän nälkä ilmestyi tämän viikon tiistaina.

"Joulun alla olin vielä yhteydessä Paveen ja luulimme, että hän on keskuudessamme, kun elämäkerta julkaistaan huhtikuussa. Kirjan lähtiessä painoon tammikuun lopussa Pave yllättäen menehtyi."

Maijasta muistellessaan Saarela liikuttuu kesken haastattelun kyyneliin, tunteet ovat vielä pinnassa.

Vuonna 1950 Lappeenrannassa syntynyt Pekka "Pave" Maijanen oli sukupolvensa arvostetuimpia muusikoita. Kokoonpanot: Pepe & Paradise, Rock’n’Roll Band, Royals, Mistakes ja Mestarit, soittavat taatusti lähes jokaisen suomalaisen kelloja.

Ja kun tähän yhdistetään vuosikymmeniä jatkunut sooloura, joka nosti Maijasen huippusuosioon jo 1980-luvun puolivälissä. Esimerkiksi kappaleet: Elämän nälkä, Ikävä, Pidä Huolta ja Lähtisitkö ovat niittautuneet kotimaisen populaarimusiikin kaanoniin.

Pedantin Maijasen hengästyttävä työmäärä tuli yllätyksenä kirjaa tehdessä sekä Saarelalle että päähenkilölle itselleen. Suosionsa huippuvuosina 1985–1990 Paven soololevyt myivät timanttia, samalla hän tuotti Dingon menestysalbumit, kiersi keikkailemassa pitkin Suomea ja lauloi taustoja lukuisten artistien levyillä Irwinistä Einiin.

Tommi Saarela kaivoi kirjaa varten Gramexista esiin Maijasen yli 50-vuotisen uran levytyshistorian, mikä käsittää 2 100 kappaletta. Peräti 1 500 näistä biiseistä on iskelmien taustalaulamista.

Maijanen laulaa taustakuorossa esimerkiksi sellaisissa ikivihreissä, kuin Kari Tapion Olen suomalainen ja Paula Koivuniemen Aikuinen nainen. Muusikkopiireissä "vääpeliksi" kutsuttua sotilasperheen kasvattia ei voi syyttää ronkeliksi.

Kirjan haastatteluistunnoissa Pave sanoi tuntevansa itsensä enemmän rivimieheksi kuin tähdeksi. Saarelan mielestä Maijanen vähätteli tekemisiään joka tilanteessa.

Veikko Somerpuro
Musiikkitoimittaja ja tietokirjailija Tommi Saarela on kirjoittanut Pave Maijasen elämäkerran Elämän nälkä. (Tammi). ALS-tautiin tammikuussa menehtynyt Maijanen ei ehtinyt nähdä muistelmiensa julkaisua.

Maijasesta kehittyi ammattimuusikko 1970-luvun alussa, kun hänet pyydettiin Pepe & Paradisen basistiksi.

"Suomalaisille Paven nimi tuli ekan kerran tutuksi 1974, kun hän lauloi Rock’n’Roll Bandin ainoan hitin I'm Gonna Roll. Kokoonpano oli Hurriganesin ohella maan kovin englanninkielinen trio."

Maijasen pitkään uraan mahtuu paljon nousuja ja laskuja. Hankalin vaihe osui ehkä Eurovision laulukilpailuihin 1992. Loistokkaan 1980-luvun jälkeen uusi vuosikymmen artistina alkoi hiljaisesti ja taustajoukoissa ajateltiin, että euroviisumenestys palauttaa Paven tähtiin.

"Yamma Yamma floppasi täysin ja jäi Euroviisuissa viimeiseksi. Pavea ensin hehkuttanut lehdistö löi viisujen jälkeen häntä kuin vierasta sikaa. Levyt ja keikat eivät enää myyneet entiseen tapaan", Saarela sanoo.

Toinen kova paikka oli 1978 tapahtunut Royalsin hajoaminen. Juuri kun Maijasen, Ippe Kätkän ja Albert Järvisen muodostama rockyhtye hioutui parhaimmilleen, ajan henki kääntyi vastaan. Punkin nousu pyyhki englanninkielisen ja mutkikkaan musiikin muodista.

1981 Maijanen nousi kertaheitolla tähdeksi kolmen vuoden alhosta Pidä huolta -kappaleella. "Sitä voi kutsua tuhkimotarinaksi, sillä Pave ponkaisi ensimmäisellä suomenkielisellä biisillään listaykköseksi."

1990-luvun lopulla Pave koki suosiolla mitaten kirkkaimman hetkensä, kun hänen, Pepe Willbergin, Kirkan ja Hectorin muodostama Mestarit-ryhmä kiersi Suomen jäähalleja. Mestarit oli ensimmäinen kotimainen kokoonpano, joka täytti Helsingin Olympiastadionin.

"Mestarit areenalla osui suurten ikäluokkien nostalgiabuumiin. Suomen nuoressa musiikkihistoriassa katsottiin silloin ensimmäisen kerran taaksepäin."

Maijasen oma ura ei saanut nostetta Mestareista, hänestä tuli pitkäksi aikaa trubaduuri, kun kulut eivät riittäneet bändikeikkailuun. Pave vieraili parrasvaloissa Vain Elämää -ohjelman myötä vuonna 2014, mutta vaipui taas unohduksiin.

Risto Vuorimies
Rock’n’Roll Bandin ensimmäinen versio oli nelimiehinen. Idean moottori Janne Ödner (oik.) siirtyi taustavoimiin jo ennen ensimmäistä keikkaa. Kuvassa ovat myös Affe Forsman (vas.), Pave Maijanen ja Dave Lindholm.

Kirjassa Pave Maijasta luonnehditaan monikasvoiseksi mieheksi paitsi musiikissaan myös yksityiselämässään. Stadilaisrokkari vietti paljon aikaa kesäasunnollaan Kesälahdella Pohjois-Karjalassa jo 1980-luvun alkuvuosista lähtien.

"Kesälahdelle mennessään hän pisti hienot kuteet kaappiin ja laittoi lantasaappaat ja pussihousut jalkaan. Pave kasvatti syysruista, oli hirviporukassa ja otti ruuat omasta maastaan."

Paven isä Toivo Maijanen kuoli aivoverenvuotoon vuonna 1959, vain 44-vuotiaana. Kuopus jäi kotiin kahdestaan Kerttu-äidin kanssa, sillä isoveljet olivat jo lähteneen maailmalle.

"Muistan kuinka hautajaisissa ponnistelin ankarasti itkua vastaan. Tuon itkun patoaminen on vaikuttanut myöhemmässä elämässäni niin, että on vain yksi tilanne, joka avaa luukut: Suvivirsi!", Maijanen kertoo Elämän Nälkä-kirjassa.

Saarelan mukaan isän varhainen kuolema jätti Paven sieluun vamman. Hän kovetti itsensä ja painoi järkytyksen tunteet sivuun.

"Tarvittaessa Maijanen saattoi antaa itsestään tylyn, etäisen ja jopa viileän vaikutelman. Kirjaa tehdessäni kohtasin kuitenkin lämpimän, suorapuheisen ja rutikuivaa huumoria viljelevän Paven."

Tommi Saarela, Pave Maijanen – Elämän nälkä, Tammi, huhtikuu 2021, 544 sivua.

Seppo Pietikäinen
Monikasvoinen Pave Maijanen oli sekä stadilaisrokkari että Kesälahdella syysruista viljelevä maalaispoika. Maailman tuulet -albumin kuvaussessio Viikin pelloilla Helsingissä 1980-luvulla oli päättyä kohtalokkaasti, kun hevonen joutui paniikkiin ratsastavan kitaristin alla. Ratsastuskuva jäi ottamatta.

Pave Maijanen

  • Pekka "Pave" Maijanen (1950–2021) oli suomalainen muusikko, lauluntekijä, laulaja ja tuottaja.
  • Lappeenrannassa syntyneen Maijasen omia menestyskappaleita ovat muun muassa Pidä huolta, Lähtisitkö, Elämä nälkä, Ikävä, Jano ja Ai ai ai.
  • Soolouran lisäksi Maijanen tunnetaan varsinkin Royalsista, Rock’n’Roll Bandista, Pepe & Paradisesta ja Mestareista.Tuottajanroolissa Dingon, Wigwamin ja Hurriganesin taustalla. Pavea kutsuttiin myös kuudenneksi Dingoksi, soitti yhtyeessä 1990-luvulla kosketinsoittimia.
  • Edusti Suomea euroviisuissa 1992 kappaleella Yamma Yamma. Lauloi tunnusmusiikit piirrossarjoihin Ankronikka ja Nalle Puhin uudet seikkailut.
  • Maijaselle myönnettiin vuonna 2012 Iskelmä-Finlandia palkinto ja 2014 taiteilijaeläke. Oli myös mukana Vain Elämää -televisiosarjassa 2014.
  • Naimisissa Liisa Maijasen kanssa ja perheeseen kuului kaksi lasta. Maijaset asuivat Helsingissä ja mökkeilivät Kesälahdella.
Lue lisää

Mies joka ruokki Dingon

Nuori Dingo-fani kokee syntyneensä väärään aikaan – Unelma täyttyi paluun tehneen yhtyeen keikalla

Pirjo Toivonen eli Dingo-huuman alusta loppuun – Pieni kamera tallensi hetket takahuoneissa ja keikkabusseissa

Viisi tavoittelee iskelmä-Finlandiaa