Ihmiset & kulttuuri

Tähän top-listaan pääsemisestä ei voi koiranomistaja ylpeillä: Etsijäkoiraliitto julkaisi kahdeksan yleisintä karkurirotua, huskyt kakkosena

Suurimmat syyt karkaamisiin johtuvat puutteellisesta ennakoinnista, Etsijäkoiraliitto kertoo.
Teija Soini
Joillekin huskyille käpälämäki on tuttu kohde. Kuvituskuva, kuvan koira ei liity tapaukseen.

Koiran katoaminen on tilanne, jossa usein tarvitaan apua. Silloin moni ottaa yhteyttä Etsijäkoiraliittoon.

Etsijäkoiraliitto on etsinnöissä koulutettuja etsijäkoiria hyödyntävä asiantuntijajärjestö, joka auttaa kadonneita eläimiä pääsemään takaisin kotiin. Liitto on julkaissut sosiaalisessa mediassa listan roduista, joista yhteydenottoja tulee eniten.

Listasta löytyy sekä voimakkaasti riistaviettisiä, arahkoja että itsenäisiä koirarotuja. Listan kärjessä ovat useita eri rotuja edustavat rescuet. Kärkikahdeksikkoon mahtuu myös suosittuja rotuja, kuten lapinkoira.

Karkaamisia tapahtuu yleisesti niin, että koiria pidetään vapaana, koira säikähtää tai lähtee riistan perään. Ulkoilutusvälineet voivat myös olla puutteelliset tai talutin irrota kädestä. Joissakin tilanteissa koira ulkoilee tarhassa tai pihassa, josta se pääsee karkaamaan. Jotkut yksilöt ovat jopa karanneet taituroimalla ulko-oven auki.

Suurimmat syyt karkaamisiin johtuu puutteellisesta ennakoinnista, vaikka vahinkojakin sattuu.. Ennakointi on hurjan paljon helpompaa kuin karkurin kiinnisaaminen, liitosta painotetaan.

"Toki tämä on otanta meille soittaneista. Voi olla paljon karkureita, joista ei soiteta tai soitetaan jollekin toiselle yhdistykselle. Eikä tämä lista tee kenestäkään koirasta parempaa tai huonompaa. Varovaisia kannattaa olla kaikkien."

Etsijäkoiraliiton Top 8 karkurilista:

1. Rescue

2. Husky

3. Mäyräkoira

4. Chihuahua

5. Jackrussellinterrieri

6. Lapinkoira/lapinporokoira

7. Villakoira

8. Shetlanninlammaskoira

Lue lisää:

15 vuotta kateissa ollut Winston-kissa palasi kotiin Englannissa – Siru pelasti kissavanhuksen hengen

Kaneja on hylätty tahallaan maatilan pihapiiriin Forssassa – "Lemmikkieläimen lopettaminenkin on armollisempi vaihtoehto kuin heitteillejättö"

Aulikki Laineen koirat juoksivat metsään eivätkä koskaan palanneet – Ihmisrakkaassakin lemmikissä asuu villieläin, muistuttaa koirien käyttäytymistutkija Katriina Tiira

Lue lisää

Ihmisen paras ystävä villiintyy nopeasti – lemmikissäkin asuu villieläin, muistuttaa tutkija

Sutta muistuttava karannut koira kuohuttaa Espoossa

Lehdet: Mies nylki kuollutta koiraa – aikoi myydä lihan kebabiksi

Haukkuva koiralauma herätti talon asukkaat – viisi huskya pelastettiin tulipalon kynsistä Taivalkoskella