Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Koirabuumin keskellä pennun etsinnästä on tullut suorittamista ja se näkyy kasvattajien saamissa yhteydenotoissa – "tulee jo tunne, että mihin voi luottaa"

Kova koirakuume voi saada kiinnostuneet ostajat lupailemaan liikoja.
Marina Rovanperä-Jatkola
Pentukuume jyllää. Kuvassa kultaisennoutajan pentuja.

Koronavuosi on saanut koirien kasvattajien puhelimet pirisemään.

Huomaa, että nyt eletään poikkeuksellisia aikoja, sanoo labradorinnoutajien kasvattaja Anu Honkapirtti. "Pentuja kysytään moninkertaisesti."

Esimerkiksi labradorinnoutajien tai kultaistennoutajien pentuvälityslistalla ei ole myynnissä lainkaan pentueita. Normaalisti tähän aikaan vuodesta labradorinnoutajien pentueita voi olla listalla 10–12, Honkapirtti mainitsee.

Jo astutuksesta kertovasta ilmoituksesta tulee kasvattajille niin paljon varauksia, ettei sen kummempaa ilmoittelua tarvita.

Soittaessani raahelaiselle kultaisennoutajan kasvattaja Erika Jylhä-Pekkalalle hän on saanut saman päivän aikana jo kaksi puhelua – vaikka pentueita ei talossa ole. Ihmiset lähettävät ansioluettelot kuvineen, Jylhä-Pekkala kertoo.

Koiraa etsivien kiinnostus on saanut jo epätoivoisia piirteitä. "Kasvattajana sanoisin, että se on vähän kurjaa", Honkapirtti pohtii.

Kova koirakuume voi saada kiinnostuneet ostajat lupailemaan liikoja. "Aikaisemmin kun ihmiset soittivat ja kysyivät pentua, se oli normaalia ihmisten välistä kanssakäymistä. He kertoivat millaisia ovat ja millaista koiraa etsivät", hän jatkaa.

Buumin keskellä koiran etsinnästä on tullut suorittamista. Monet mainostavat itseään huomattuaan, ettei pentua niin vain saakaan. Sopimattomien ostajien karsiminen on käynyt vaikeammaksi, Honkapirtti toteaa. "Kasvattajana tulee jo tunne, että mihin voi luottaa. Kaikki kuulostavat niin täydellisiltä."

Aiemmin puhelun aikana saattoi esimerkiksi tulla ilmi, että ostaja ajatteli pennun voivan olla pitkät päivät yksin. "Nykyään kukaan ei soita niin valmistautumattomana. Ihmiset ovat tehneet suurin piirtein cv:n itsestään."

Kun pentujen kysyntä ei ole pompahtanut kaksin- vaan jopa kymmenkertaiseksi näyttää siltä, että ilmassa on myös turhia lupauksia. Jotkut kasvattajat pelkäävätkin korona-ajan jälkeistä kodinvaihtajaongelmaa.

Jatkuvat yhteydenotot voivat käydä myös raskaiksi. "Se on kurjaa, sillä yritän kohdata kaikki pennunostajat ihmisinä. Puheluita tulee niin paljon, etten yksinkertaisesti pysty siihen", Honkapirtti sanoo.

Labradorinnoutaja on helpon koiran maineessa. Suurin osa koirista onkin erittäin mukavaluonteisia, hän jatkaa. Koirien iso koko ja vilkkaus voi kuitenkin yllättää. "Labradorinnoutajat tarvitsevat usein enemmän paneutumista, toimintaa ja koulutusta kuin ihmiset ajattelevat."

Myös saksanpaimenkoiran pentujen kysyntä on niin kovaa, että nurmijärveläistä kasvattaja Ilkka Nurmelaa mietityttää, riittääkö ostajien ajatus siihen asti kuin poikkeusaika etätöineen loppuu. Koiran hyvä ja asiallinen hoito tulee taata koko sen eliniän, hän sanoo.

"Koira pitää kasvattaa ja peruskouluttaa. Itsestään siitä ei tule hyvää, yhteiskuntaan kelvollista koiraa."

Lue lisää

Tämän takia lemmikkiä ei saa ajella karvattomaksi edes kesäkuumalla – näillä vinkeillä eläimet pärjäävät helteelläkin

Laidun ei ole koiranlenkityspaikka – tautiriskejä niin karjalle kuin koiraperheelle

Yle uutiset: Vaasan kennelpiirin puheenjohtaja pitää olemattomien pentujen kauppaamistapausta valitettavana: "Hyviä koiria pitää odottaa"

Jos itselle sopivan koirarodun päättäminen tuntuu vaikealta, katso kerrankin rehdisti peiliin