Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Jääkaruselli-Käpylehto vappuristeilylle jäälautalla: 35 000 kilon lautalla Lappajärvellä seilaa myös kolme kuntapomoa

Keksijä ja jääkarusellimestari Janne Käpylehto sekä Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin kuntajohtajat lähtevät vappuna Lappajärven selälle. Nelikko uskaltautuu kolmen kunnan retkelleen jäälautalla, jota perämoottori puskee vauhtiin.
Johannes Tervo
Lappajärvi on tuttu paikka Janne Käpylehdolle. Helmikuun lopussa hän sahasi jääkarusellia kraatterijärven jäähän. Homma sujui rivakasti yli 60 karusellin kokemuksella.

Janne Käpylehto ja kuntapomot aloittavat seikkailunsa Lappajärven pohjoisosasta, josta kevätretki jatkuu Vimpelin kautta Alajärvelle.

Kraatterijärven selällä seilataan 35 000 kilon jäälautalla. Käpylehdon miehistönä retkellä ovat Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara, Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli.

Risteilylle yritetään päästä vappuaattona 30.4. Aloitus voi olla hieman aikaisemmin tai myöhemmin – jäidenlähtö määrittää ajankohdan.

Käpylehdon ja kuntajohtajien yhteistyö sujui ennätyksellisen hyvin helmikuun ja maaliskuun vaihteessa. Silloin Lappajärven jäähän sahattiin halkaisijaltaan 310-metrinen jääkaruselli. Valtava kiekko nappasi haltuunsa ME-tittelin.

Käpylehdon, hänen tiiminsä ja ison talkoolaisten joukon ponnistelut palkittiin maanantaina maaliskuun ensimmäisenä päivänä, kun kiekko saatiin pyörimään ennätyskelpoisesti.

Jäälautta odottaa jo Lappajärvellä hotelli Kivitipun edustalla. Se on suojattu eristelevyillä, jotta veneen muotoinen lautta säilyy muun jään sulaessa.

"Toteutukseen on hyvin kapea aikaikkuna: kun avovesi saavuttaa lautan, on ajoon lähdettävä", Käpylehto ja kuntajohtajat kertovat tiedotteessaan.

Lauttaa puskee perämoottori.

"Se joutuu koville, koska lautalla ajetaan todennäköisesti kymmenen tuntia kaasu pohjassa", tiedotteessa arvioidaan.

Johannes Tervo
Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen ja keksijä, monitoimimies Janne Käpylehto putsasivat jääkarusellin pyörimisuraa helmikuussa Lappajärvellä.

Lautta on lastattu keksijän ja kuntajohtajien lisäksi pöydällä, tuoleilla, grillillä ja aurinkovoimalalla. Aurinkoenergiaa tarvitaan äänentoistolaitteita varten.

Alasara, Koivunen ja Leijonanmieli ovat ilmeisesti ensikertalaisia jäälautalla.

Käpylehto on sen sijaan testannut konseptia aiemmin: hän seilasi Suomen muotoisella jäälautalla kilometrin verran vuonna 2018.

Johannes Tervo
Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara (vas.), Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli seurasivat ME-jääkarusellin syntyä Lappajärvellä lauantaina 27. helmikuuta. Edellisenä päivänä ja yönä kuntajohtajat sivakoivat kymmenien kilometrin hiihtomarssin Lappajärven jäällä. Pitoa oli, luistoa ei.

"Parhainta onnea yritykseen", lähettää terveisiä Huippuvuorilla toimivan arktisen UNIS-yliopistokeskuksen apulaisprofessori ja jääntutkija Eero Rinne.

"Suosittelen silti osallistujia pukeutumaan jo lähtiessä pelastautumispukuihin", Rinne sanoo tiedotteessa.

Johannes Tervo
Mitä olisi jääkaruselli ilman paljua? Janne Käpylehto loiskautti helmikuussa lämmittelemään, kun Lappajärven jäähän sahattu 35-metrinen pikkukaruselli oli valmis. ”Meni aika kivuttomasti”, hän arvioi arktista aherrusta.

Lue lisää:

Kauankohan tässä kyydissä pysyy kuivana? Jääkarusellimies Janne Käpylehto lähti seilaamaan Suomen muotoisella jäälautalla

Video: Näin ME-jääkaruselli pyörii – Janne Käpylehdon hurjat suunnitelmat Lappajärvelle: ”Ensi vuonna tehdään kilometrin karuselli, jossa saunakylä, ravintoloita ja valoteoksia”

Video: Näin syntyy jääkaruselli Lappajärveen – pitkälaippaiset moottorisahat ja tukkisakset isossa osassa

Valtava jääkaruselli Lappajärveen: ME-tulos tavoitteena – Janne Käpylehto vastaavana mestarina: "Mittaa kolmesti, sahaa kerran"

Lue lisää

Maailman suurin jääkaruselli syntyy kraatterijärveen: Lappajärveen sahataan ainakin 230-metrinen pyörivä kiekko

Video: Jääkarusellien ME-tulos Suomeen? – Lappajärven illassa jännitettiin: pyörähtääkö 15 miljoonan kilon jääkiekko ennätyskelpoisesti

Olympiakaupunki Tokio kylpee ensi kesänä julkisuudessa, josta Vimpeli aikoo napata osansa – Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli: ”Japanissa on suoranainen Suomi-buumi"

Video: Näin syntyy jääkaruselli Lappajärveen – pitkälaippaiset moottorisahat ja tukkisakset isossa osassa