Ihmiset & kulttuuri

Aurinkorannikon ihmiskaupasta kertova kirja valmistui lapsuudenkodin vintillä Teuvalla

Kadulta haastateltavaksi valikoitui liuta naisia, jotka kertovat kirjassa tarinansa.
Johannes Tervo
Kaisa Beltranin teos Kadonneet tytöt – Aurinkorannikon seksikaupan uhrit ja haavoittuneet sai lopullisen muotonsa ja valmistui kirjailijan lapsuudenkodissa Teuvalla eteläpohjalaisten peltomaisemien keskellä.

Espanjassa journalistiikan maisteriksi valmistunut ja maassa pitkään asunut toimittaja Kaisa Beltran julkaisi huhtikuun alussa kirjan Kadonneet tytöt – Aurinkorannikon seksikaupan uhrit ja haavoittuneet.

Ajatus kirjasta syntyi Beltranin vuonna 2018 tekemillä reportaasimatkoilla, jotka suuntautuivat Espanjan Aurinkorannikolle.

"Tein alueen ihmiskaupasta kaksi laajaa artikkelia suomalaisiin lehtiin. Itselleni jäi kuitenkin päällimmäisenä tunne siitä, että materiaalia kertyi niin paljon ja aihepiiri on niin moniulotteinen, että kokonaisuutta oli mahdotonta sanoittaa laajaankaan reportaasiin", Beltran muistelee.

Kaisa Beltran lähti seuraavaksi työstämään aihepiirin ympärillä kirjahanketta yhteistyössä valokuvaaja Johanna Erjonsalon kanssa.

Beltran keräsi kirjaansa varten materiaalia kahdella matkalla, joista ensimmäinen ajoittui lokakuusta 2019 helmikuuhun 2020.

"Suunnitelmissa oli palata toiselle materiaalinkeruumatkalle heti samana keväänä, mutta korona ryöpsähti silloin nopeasti ja toinen reissu lykkääntyi syksyyn."

Beltran tutustui syvällisesti ja lähietäisyydeltä Aurinkorannikolla tapahtuvaan ihmiskauppaan.

"Olin aiemmalla reportaasimatkallani haastatellut toimijoita Mujer Emancipada -järjestöstä, joka työskentelee malagalaisella teollisuusalueella ja auttaa ihmiskaupan uhreja. Kun saavuin takaisin kerätäkseni materiaalia kirjaa varten, aloin itsekin työskennellä vapaaehtoisena tässä järjestössä", kirjailija kertoo.

Beltran lähti myös mukaan Punaisen Ristin ihmiskaupan ja prostituution uhrien kanssa työskentelevään etsivän työn ryhmään.

Kadulla työskenteleville naisille järjestetään kielikursseja ja työelämään tutustuttavia kursseja. Heille annetaan lakiapua ja lääkärin apua. Naisille tehdään myös abortteja, hiv-testejä ja terveystarkastuksia.

"Espanjalaisten kaupunkien teollisuusalueita voi kuvailla prostituution hautausmaiksi, sillä siellä ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat naiset", Beltran kertoo.

Kadulta haastateltavaksi valikoitui liuta naisia, jotka kertovat kirjassa tarinansa.

"Katu on naisille todella vaarallinen paikka. Kaikki kirjaan haastatellut ihmiskaupan uhrit ovat kohdanneet siellä väkivaltaa."

Kirjassa ääneen pääsevät muun muassa nigerialaiset Queen, Lovelyn, Vivian ja Patience, venezuelalainen Jessica ja romanialainen Maria.

"Ihmiskaupan uhrit ovat hyvin harvoin fyysisesti kahleissa missään kellarissa, kuten stereotyyppisesti ehkä usein ajatellaan. Sen sijaan he ovat kaikki näkymättömissä henkisissä kahleissa", Beltran pohtii.

Kadulla, huoneistoissa ja bordelleissa työskenteleviä naisia painostetaan, kiristetään ja manipuloidaan monin tavoin.

"On monenlaista uhkailua, joka keskittyy naisiin itseensä tai heidän perheisiinsä. Ihmiskauppaa pyörittävät madamet pelottelevat nigerialaisia naisia jopa voodoolla, joka on heille totisinta totta."

Beltranin havainnon mukaan kaikki ihmiskaupan uhrit eivät edes pidä itseään uhreina.

"Ajatellaan, että tämä kiltti ihminen toi minut Eurooppaan ja nyt maksan velkaani työnteolla. Naisista monet ovat lähtöisin kriisialueilta tai muuten niin kurjista oloista, että melkein mikä tahansa paikka on lähtöolosuhteita parempi."

Kaisa Beltran aloitti Kadonneiden tyttöjen kirjoittamistyön Espanjassa, mutta palasi viime vuoden lopussa Suomeen, kun Espanjan koronatilanne ryöpsähti vaikeaksi.

Suuri osa tekstistä valmistui kirjailijan lapsuudenkodissa Teuvalla Äystön kylässä Etelä-Pohjanmaalla.

"Kaikista intensiivisin kirjoitustyö tapahtui täällä äiteen vintillä. Huomasin nopeasti, että luonnonläheinen maaseutuympäristö saa minut kirjoittamaan paljon paremmin", Beltran kertoo.

Kirjailija tauotti työpäiviään kävely- ja hiihtolenkeillä lähiluonnossa.

"Olen hiihtänyt nämä Äystön metsän ladut puhki tässä talven aikana. Luonnossa liikkuessa moni asia päässä loksahtaa paikoilleen. Se näkyy sitten laadukkaampana tekstinä."

Beltran toivoo, että Kadonneet tytöt voisi muuttaa asioita.

"Jos mahdollisimman moni lukisi kirjan, niin ihmiset mahdollisesti ymmärtäisivät paremmin, mitä kaikkea sinne ihmiskaupan taakse kätkeytyy. Ajattelen, että kynäni kautta heille tarjoutuu mahdollisuus matkustaa sinne Aurinkorannikon varjoihin", Beltran kiteyttää.

Kadonneet tytöt on tyylisuunnaltaan kerronnallinen tietokirja.

”Olen detaljisti. Rakastan havainnoida ja kuvailla ympäristöä. Olen saanut paljon myönteistä palautetta siitä, että kirja todella kuljettaa mukanaan, ja lukijakin tavallaan näkee sitten ne ympäristöt.”

Lue lisää

Mikael Agricolan kieli kuulostaa nykyihmisestä kännitekstareilta, Jari Tervo kuvailee – Suomen kirjakielen isä lihallistuu uudessa romaanissa

Suuria maastopaloja Etelä-Ranskassa ja Pohjois-Espanjassa – luvassa voi olla tulinen kesäkausi

Ihmiskaupan uhreja päätynyt avun piiriin enemmän kuin koskaan aikaisemmin – määrä yli kolminkertaistunut vuodesta 2017

Eeva Joenpellon piti syntyä sukutilalle, mutta kohtalo puuttui peliin – kirjailijan syntymästä on kulunut 100 vuotta