Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Äitiys on muuttanut laulajatähti Suvi Teräsniskaa monella tavalla: "Lasten myötä olen joutunut opettelemaan, että pystyn sietämään jopa sotkuista leikkihuonetta"

Teräsniskalla on kolme poikaa, joista nuorimmalla on ikää pari vuotta.
Jarkko Sirkiä
Suvi Teräsniskalla on takanaan jo yli kymmenen vuoden artistiura. Ensimmäisen singlen hän julkaisi 18 vuoden iässä.

Viime kesänä laulaja Suvi Teräsniska hankki yhdessä puolisonsa kanssa kesämökin Oulun seudulta. Ajatus mökin hankinnasta ehti kyteä mielessä pitkään, mutta viimeisen sysäyksen hankinnalle antoi koronaviruksen synnyttämä niin sanottu mökkibuumi.

Teräsniskalla on ollut jo vuosien ajan kotonaan laatikko, jossa lukenut teksti "Mökille". Laatikkoon on kertynyt monenlaista tavaraa, jolle voisi aikaisempien ajatusten mukaan olla käyttöä mökillä.

"Olen laittanut sinne jotain ylimääräisiä verhoja, keittiötavaraa ja siellä on muun muassa Frendien dvd-boksi. Ihan niin kuin mökillä ei muka voisi katsoa Netflixiä", Teräsniska nauraa.

Kun mökki noin vuosi sitten hankittiin, oli myös aika kaivaa tuo vuosien aikana täyttynyt laatikko esiin, eikä huvittavilta yllätyksiltä vältytty.

"Selkeästi omatkin mieltymykseni ovat muuttuneet sen jälkeen, kun laatikkoa on täyttänyt", Teräsniska nauraa.

Toistaiseksi Teräsniskan perheen mökkeily on jäänyt melko vähiin, sillä ajatuksena on remontoida mökki tulevana kesänä.

"Siellä ei ole edes tarpeeksi makuupaikkoja meille kaikille", laulaja kertoo.

Teräsniskalla on monia mökkeilyyn liittyviä haaveita. Yksi niistä liittyy jo aiemmin alkaneeseen melontaharrastukseen.

"Hirveästi houkuttaisi ostaa kajakki ja lähteä melomaan."

Toistaiseksi haaveen toteutumiseksi on otettu yksi askel.

"Viime kesänä ostin kelluntaliivit", laulaja kertoo.

Kiiminkijoen rannalle rakennettu mökki sijaitsee melko lähellä perheen kotia, joten mökille pääsee helposti piipahtamaan lyhyemmäksikin aikaa. Mökille ajaa kotoa 45 minuutissa.

"Se oli meillä oikeastaan yksi kriteeri, että se on vajaan tunnin ajomatkan päässä", Teräsniska kertoo.

Yksi syy mökin ostamiseen oli myös se, että Teräsniska nauttii paljon luonnossa liikkumisesta. Mökillä lapset voi houkutella esimerkiksi poimimaan lähimetsään marjoja ja sieniä.

"Kun olen Lapista alun perin kotoisin, olen aina tykännyt hiihtää, pyöräillä ja kävellä metsissä. Se on ollut luonnollinen osa omaa olemista", hän sanoo.

Teräsniskan suvussa on useampia metsästäjiä, sillä hänen molemmat isoisänsä metsästivät pitkään, ja metsästys on ollut suvussa vuosikymmeniä pitkä perinne. Nykyisin jahdissa viihtyvät hänen isänsä ja setänsä. Laulaja ei itse ole vielä metsästyskorttia suorittanut.

"Haluaisin olla katsomassa ja näkemässä, iskisikö minuun sellainen, että lähtisin joskus seuran mukaan", hän pohtii.

Suvi Teräsniskalla on takanaan jo yli kymmenen vuoden artistiura. Ensimmäisen singlen hän julkaisi 18 vuoden iässä. Reilussa vuosikymmenessä moni asia on muuttunut.

"Minusta on aina sanottu, että olen ollut sellainen vanha sielu jo nuorempanakin. Silti, jos ajattelee, olen minä ollut sillä tavalla nuori", Teräsniska pohtii.

Teräsniskan oman arvion mukaan hänen esittämänsä musiikki on heijastanut kuluneita elämänvaiheita, kuten vaikkapa jälkikasvun saamista.

Itseään Teräsniska kuvaa todella käytännölliseksi ihmiseksi.

"Minun on hirveän vaikea kutsua itseäni taitelijaksi. Tykkään tarttua jokaiseen käytännön asiaan itse ja olen joutunut opettelemaan sitä, että on muitakin ihmisiä, jotka voivat tehdä asioita minun puolestani", hän sanoo.

Teräsniska tunnetaan toisten lauluntekijöiden tuotosten tulkitsijana.

"En ole sillä tavalla luova. Luovuus välittyy joistain muista asioista kuin laulun tekemisestä."

Luovaa puoltaan Teräsniska sanoo hyödyntävänsä esimerkiksi konserttijärjestelyihin liittyvien ongelmatilanteiden ratkaisemisessa. Tällainen ongelmatilanne saattaa tulla esiin vaikkapa joulukonserttien aikaan pienessä kirkossa, jossa tilaa on vähän.

Korona-aikana Teräsniska on joutunut pohtimaan myös sitä, mitä hän haluaisi tehdä työkseen, ellei artistiura olisi mahdollista.

Teräsniskalla on vastaus valmiina, kun häneltä kysyy, mitä töitä hän tekisi artistiuran sijaan.

"Haluaisin olla jollekin assistentti. Minusta olisi ihanaa auttaa ja hoitaa jonkun muun asioita", laulaja toteaa.

Toisaalta tällainen niin sanottu varasuunnitelma voisi löytyä myös ruokakaupasta hyllyttäjän roolista.

"Se olisi ihan mahtavaa, koska minulla on sellainen tietynlainen pakkomielle järjestellä asioita", Teräsniska nauraa.

Teräsniska tunnustaa, että kaupassa jopa lasten ruokapurkit ovat menneet oikeaan järjestykseen vielä silloin, kun hän vieraili nykyistä tiuhempaan lastenruokahyllyllä lasten ollessa pienempiä.

"Minun oli pakko laittaa ne sosepurkit järjestykseen. En voinut ohittaa sitä hyllyä järjestelemättä sitä ensin", hän naurahtaa.

Laulaja myöntää, että joskus järjestelyhalukkuus menee jopa hieman yli. Näin käy silloin, jos epäjärjestystä ei voi sietää lainkaan. Viime vuosien aikana löysempään suhtautumiseen on kuitenkin ollut pakko totutella.

"Lasten myötä olen joutunut opettelemaan sitä ihan uudella tavalla, että pystyn sietämään jopa sotkuista leikkihuonetta", hän sanoo.

"Jos legot tai pikkuautot ovat levällään, en heti kilahda siitä."

Teräsniskan perheessä on kolme poikaa, joista nuorimmalla on ikää pari vuotta. Äitiyden myötä Teräsniska sanoo myös oppineensa ajattelemaan niin, että kaikki asiat kyllä lopulta järjestyvät, vaikka ne voivatkin tuottaa stressiä.

"Ei tarvitse sillä tavalla stressata turhia."

Kolarista alun perin kotoisin oleva laulaja on vuosien kulumisesta huolimatta säilyttänyt lämpimät välit synnyinseutuunsa. Tulevaisuudessa Teräsniskalla on eräs Kolaria koskeva haave.

"Sitten, kun olen oman urani tehnyt ja laulut laulanut, enkä lähde niin sanotusti saappaat jalassa, haluaisin viettää viimeiset eläkevuoteni pohjoisessa."

Teräsniskan uusi kappale Kaikki joiden jäljet säästin julkaistiin huhtikuun alussa. Vastausta kysymykseen siitä, kuka on jättänyt häneen erityisen jäljen, ei tarvitse kauaa odottaa.

"Olli on varmaan yksi niistä merkittävimmistä. Hänen tukensa, merkityksensä ja viisautensa on sellaista, että niitä osaa arvostaa ja niitä jää kaipaamaan", Teräsniska sanoo viitaten pari vuotta sitten kuolleeseen Yö-yhtyeen keulahahmoon Olli Lindholmiin.

Lue lisää:

Suositulla artistilla keikoilla mukana yllättävä juoma – "On semmonen mun elämän eliksiiri"

Nuori viljelijä sanoitti hittibiisin uudelleen: "Nyt oli semmoinen aihe, joka oli lähellä sydäntä"

Lue lisää

Joulun henki vie Teräsniskan kirkkokiertueelle

Runnista kajahtaa elokuussa

Saukki ja Suvi Teräsniska palkittiin

IKIVIHREÄT Joulun hitti taipuu moneen tyyliin