Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Kirja-arvio: Kiihkeästi alkava äiti-tytär-suhteen kuvaus jää junnaamaan paikoilleen

Koko Hubaran Bechi kuvaa äidin ja tyttären suhdetta samastuttavasti, mutta tarina kaipaisi lisää tapahtumia.
Kirjailijan kuva: Jonne Räsänen / Otava
Bechi on Koko Hubaran esikoisromaani.

Bechi alkaa Ekbergin kahvilan pöydästä, jonne lukija tiputetaan äidin ja tyttären välisten ristiriitojen verkkoon. Äiti on kuuluisa kirjailija, tytär hänen maineestaan kärsivä kirjallisuuden opiskelija.

Kirjan kieli on sukupolvelleni luontevaa ja keskustelun aiheet samastuttavia. Juonen jännite syntyy äidin ja tyttären toisilleen asettamista odotuksista ja heidän rooliensa vaatimasta epärehellisyydestä.

Äiti esittää täydellistä äitiä, eikä tytär tiedä, missä hänen aidot tunteensa alkavat ja missä loppuvat. Tytär on valmis kritisoimaan äitiään epäaitoudesta mutta ei saa itse kerrottua raskaudestaan rehellisesti edes parhaalle ystävälleen.

Kirja alkaa kiihkeästi ja etenee hyvin. Puolivälissä veto kuitenkin loppuu. Päähenkilö eksyy feministiseen teoriaan ja kohtaukset latistuvat.

Lukija jää kaipaamaan konflikteille jonkinlaisia ratkaisuja ja tunnekirjoon enemmän sävykkyyttä. Sitä värittää eniten teeskentely ja nihkeys, joka jättää lukijan välinpitämättömäksi. Henkilöt ohittavat toisensa, eikä ratkaisevaa kohtaamista synny.

Bechin epilogi esittelee Jemenin juutalaisten kohtaloa kiinnostavasti. Olisin kaivannut sen elementtejä syventämään päätarinaa.

Koko Hubara: Bechi. 300 sivua. Otava.

Lue kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kulttuuriarviot

Lue lisää

”Reipas irtiotto kohti 2030-lukua ja profiili korkealle” – Tom Gordin kannustaa kehittämään Hevosopistoa

Levyarvio: Lampuri julkaisi tusinan ainutlaatuisia sävellyksiä – Tapio Mattlar soittaa kaikkia levyn 32 soitinta itse

Tapio Rautavaara esiintyi mielellään lasten kanssa, mutta piti kulisseissa etäisyyttä – katso videolta legendaa säestäneen harmonikkamestarin taidonnäyte

Onko sinulla vetoa ja kykyjä koko valtakunnan kyläpäälliköksi?