Ihmiset & kulttuuri

Tuntemattomat inkerinsuomalaiset Rautalammin museossa

Lea ja Santeri Pakkasen tutkimusmatkoille osallistui myös Meeri Koutaniemi.
Rautalammin museo
Vaietusta sukulaiskansasta kertova näyttely on avoinna elokuun loppuun Rautalammin museossa.

Lea ja Santeri Pakkasen sekä Meeri Koutaniemen näyttely vaietusta kansasta, inkerinsuomalaisista, avautui Rautalammin museossa maanantaina.

Toimittajat, tytär Lea ja isä Santeri Pakkanen muuttivat Suomeen Petroskoista 30 vuotta sitten eli vuonna 1991. He perehtyivät valokuvaaja Koutaniemen kanssa inkerinsuomalaisten historiaan ja oman sukunsa vaiheisiin. Samalla avautui laajempi kertomus kotiseudultaan karkotettujen inkeriläisten historiaan.

Matka vei heidät Jäämeren rannalle Jakutiaan ja siperialaiseen Gulag-vankileirikaupunkiin. He kiersivät myös Venäjän Karjalassa ja Pietarin alueella, missä inkeriläiskylien tilalla seisoo lähiöitä.

Tutkimustyö tuotti vuoden 2020 historiateoksena palkitun tietokirjan, Se tapahtui meille – Isän ja tyttären matka inkerinsuomalaisuuteen, sekä koronavuoden jalkoihin jääneen näyttelyn Kansallismuseoon.

Nyt näyttely on avattu hieman eri muodossa Rautalammilla, jossa Santeri Pakkanen asuu.

Inkerinsuomalaisia koskeva näyttely on avoinna elokuun loppuun. Kunnan 460-vuotisjuhlien kunniaksi Rautalammin museossa on perusnäyttelyn lisäksi esillä myös vanhoja Arabian astioita.

Aukioloajat ja muut tiedot

Rautalammin museo, Kuopiontie 26, Rautalampi

Lue lisää

Eläinlivet ja liukuhihnalähetykset saavat väistyä: maanantaina seurataan, mitä kirjoja kirjastoon palautetaan kahdeksan tunnin aikana

Löytyykö valokuva-albumeistasi ikimuistoisia otoksia sipsin syömisestä? Museo etsii kuvia näyttelyään varten

Kurkitko sinä taas tänään Vain elämää? Maakuntien syke puree

Kokeilevia mosaiikkeja esillä Ilomantsissa