Ihmiset & kulttuuri

Puutarhapalstojen säännöt on syytä tuntea, sillä rikkomuksista palsta siirretään seuraavalle

Korona innostaa harrastajia palstaviljelyn pariin. Jonojen paisuessa rikkaruohoja pursuilevia palstoja ei enää suvaita.
Kari Salonen
Raparperi on palstojen vakiokasveja. Etelä-Suomessa päästään aivan pian korjaamaan satoa.

Puutarhapalstat menevät Helsingissä kuin kuumille kiville. Innostus on jatkunut useita vuosia, ja korona sai sen voimistumaan entisestään.

"Monille on nykyisin tärkeää, että he tietävät ruokansa alkuperän mahdollisimman tarkasti", Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski kertoo.

"Puutarhaharrastuksen aloittavat ovat usein hyvin kiinnostuneita ja omaksuvat uutta tietoa nopeasti."

Yhdistys hallinnoi ja vuokraa eri palsta-alueita Helsingissä.

Monet eläkeikäisistä puutarhaharrastajista ovat kartuttaneet taitojaan käytännön kokemuksen kautta. Kaupungistunut nuorempi sukupolvi jakautuu enemmän ääripäihin: toiset tekevät pihallaan paljon ja toiset eivät mitään.

"Osa haluaa kerrostalosta omakotitaloon muuttaessaan pihakseen pelkkää patiota. Silloin ei ole ehkä tietoa eri vaihtoehdoista. Kaunis tai tuottoisa puutarha ei välttämättä vaadi paljon työtä, vaan esimerkiksi marjapensaat pärjäävät hyvin pitkälle itsenäisesti", Uski muistuttaa.

Erilaisten kasvien tunteminen auttaa valitsemaan oikeat lajit omalle pihalle. Esimerkiksi kesäkukkaistutukset ruukuissa ovat kauniita, mutta niitä on muistettava kastella ahkerasti.

"Aloittelevia harrastajia saataisiin parhaiten tavoitettua messujen kautta, mutta niitä ei tietenkään viime aikoina ole pystytty järjestämään. Sosiaalisesta mediasta löytyy paljon aktiivisia puutarharyhmiä, joista voi etsiä tietoa ja apua", Uski vinkkaa.

Puutarhapalstaa vuokraavien on tunnettava eri lajien lisäksi palsta-alueen säännöt. Haitalliset vieraslajit, kuten komealupiini, kurtturuusu ja jättibalsami, on tuhottava palstoilta. Myöskään koristepensaita ei sallita.

"Joudumme koventamaan linjaa, sillä palstoille on tällä hetkellä 700 ihmistä jonossa. Jos rikkaruohot valtaavat hoitamattoman palstan, annamme kaksi huomautusta ja siirrämme palstan sitten seuraavalle jonossa", Uski kertoo.

"Tästä aiheutuu tietenkin jonkin verran pahaa mieltä, eikä kiistojen selvittäminen ole mukavaa. Rikkaruohot leviävät kuitenkin helposti palstalta toiselle, joten naapuritkin kärsivät sen huonosta hoidosta."

Lue lisää

Suukopua, turhautumista ja yksinäisyyttä – korona kiristi puutarhaharrastajien hermoja mutta nyt alkaa helpottaa

Mökkikansa lähtee liikkeelle

"Viljelypalsta on ymmärryksen silta ruuan alkulähteille"

Moni suomalainen kokee ilmastoahdistusta – Maa- ja kotitalousnaiset vinkkaa lääkkeeksi kotitarveviljelyä