Ihmiset & kulttuuri

Keihäänheittäjien ensimmäinen mahdollisuus olympianäyttöihin on tänään – kesän yleisurheilukaudesta tulee kiihkeä kisa paikoista Tokiossa

Yleisurheilussa olympianäyttöjä voi antaa kesäkuun loppuun saakka. Noin kolmellakymmenellä urheilijalla on mahdollisuus päästä Tokioon.
SUL-kuvapankki
Keihäänheittäjä Toni Kuusela edustaa Kuortaneen Kuntoa. Hänellä oli viime kaudella ongelmia kyynärpäänsä kanssa ja vaiva operoitiin syksyllä.

Kotimainen keihäskausi avataan lauantaina Kultainen Keihäs-kilpailulla Vantaalla.

Kilpailu näytetään televisiossa MT26- kanavalla ja Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuilla suorana. Sen selostaa urheilutoimittaja Jari Porttila.

”Kilpailut ovat urheilijoille tärkeä näytön paikka, sillä Tokion olympialaisiin vievät tulokset on heitettävä tänä kesänä”, hän painottaa.

Ohjelmassa on miesten ja naisten keihäskisa sekä miesten ja naisten 100 metrin juoksu.

Miesten keihäässä tilanne on kutkuttava, sillä Oliver Helander ja Antti Ruuskanen ovat jo ylittäneet Tokion olympialaisten karsintarajan 85 metriä.

Kultaisessa Keihäässä rajaa tavoittelevat Toni Kuusela tai Lassi Etelätalo. Jos miehet siinä onnistuvat, on valintapeli Tokioon kova. Kolme lähtijää valitaan neljästä heittäjästä.

Siksi myöskään Ruuskanen ja Helander eivät voi vain valmistautua Tokioon. Heitä ei ole vielä valittu ja he voivat joutua antamaan lisänäyttöjä muissa kisoissa.

Naisista Vantaalla kilpailevat kaikki Suomen parhaat. Erityisen kiinnostuneena Porttila seuraa Julia Valtasta, joka on vasta 20-vuotias tulevaisuuden toivo.

”Hän ei ehkä yllä huipulle vielä tänä kautena, mutta odotukset ovat kovat.”

Katso Kultainen keihäs -kilpailu tästä: Suora lähetys kello 11: Kultainen keihäs -kilpailu avaa keihäskauden Vantaalla

Yleisurheilun kotimaiset kisat ovat kiihkeimmillään kesäkuussa, sillä näyttöjä Tokion olympialaisiin voi antaa kesäkuun 29. päivään saakka.

Olympiakomitea tekee viimeiset valinnat 30. kesäkuuta. Olympialaisten avauspäivä on 23. heinäkuuta.

Tokiolaisten lääkärien järjestö on vielä vedonnut Tokion olympialaisten perumiseksi. Japanin pääministeri Yoshihide Suga vakuuttaa, että maa voi järjestää kisat turvallisesti (Yle).

Porttilan mukaan olympialaisten peruminen tässä vaiheessa olisi hyvin epätodennäköistä.

”Kaikki rattaat pyörivät jo, joten perumisen syyn pitäisi olla aivan ylitsepääsemätön este.”

Turvajärjestelyt tulevat joka tapauksessa olemaan erittäin tiukat. Kilpailijat, toimittajat ja muu kisaväki testataan koronan varalta päivittäin. Urheilijat majoittuvat karanteeniolosuhteisiin ja pääsevät liikkumaan vain majoitus- ja kisapaikkansa välillä.

”Erikoiset olosuhteet vaativat vielä normaaliakin enemmän henkistä kanttia”, Porttila ennakoi.

Suomessa kesän yleisötapahtumiin suhtaudutaan varovaisen optimistisesti. Lippuja myydään kesäkuun alusta alkaen ja stadioneille myydään vain osa paikoista.

Kultainen Keihäs järjestetään vielä ilman yleisöä. Siksi paras tapa seurata kisoja on MT:n lähetys.

Porttilan mukaan urheilutapahtumat ja -harrastukset olisi nyt elintärkeää saada taas käyntiin. Seurat ovat menettäneet koronan aikana suuren osan harrastajistaan.

”Noin 30 prosenttia urheiluseurojen jäsenistä on lopettanut harrastamisen. Kun lajilla on vähän harrastajia, nousee heidän joukostaan myös vähän huippuja. Liikuntaharrastusten puute näkyy myös lasten ja nuorten terveydessä.”

Tokioon pyrkivät urheilijat ovat hyvin erilaisissa tilanteissa.

Osa tavoittelee olympialaisten tulosrajaa, joka tuo kisalipun lähes varmasti. Tällainen urheilija on esimerkiksi mou­karinheittäjä Aaron Kangas. Hän heitti yli tulosrajan jo viime kesänä. Mutta kun olympialaiset siirrettiin ja korona sotki koko kilpailukauden, ei viime kesän tuloksia lasketa.

Samanlaisessa tilanteessa on aitajuoksija Nooralotta Neziri. Heidän on siis ylitettävä raja uudestaan.

Kangas ylitti rajan (77,50) viime kesänä kovalla tuloksella 79,05 metriä. Jos saman mitan heittää Tokiossa, on lähellä mitalia. 80 metrin ylittäjiä kun ei viime vuosina ole montaa ollut.

Vuoden 2016 Rion kisoissa tuloksella olisi tullut olympiakultaa. Kauden avauksessa toukokuun puolivälissä Kangas viskasi 76,85 metriä.

Osa tulosrajan ylittäneistäkään ei voi olla varma olympiapaikasta, kuten miesten keihään tilanne osoittaa.

Myös naisten 100 metrin aidoissa rajan ylittäneitä voi lopulta olla yli kolme. Tällä hetkellä heitä on kaksi. Rajan tuntumaan pääsee usea urheilija, joten kisaa olympiapaikoista käydään varmaankin loppuun asti.

Suomen Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen arvioi, että joku kelpoisuuden osoittanut urheilija voi jäädä Tokiosta rannalle.

Toinen tapa päästä Tokioon on kerätä riittävästi ranking-pisteitä. Niitä saa eri kisoista eri määrän. Suomessa eniten pisteitä on tarjolla kansainvälisistä Turun Paavo Nurmi-kisoista 7.–8. kesäkuuta.

Toiseksi eniten pisteitä saa Vaasasta 28.–29. kesäkuuta. Myös Kultaisesta Keihäästä saa ranking-pisteitä.

Juhannuksen aikaan monella on tiukka rupeama, sillä juhannuslauantaina on perinteinen kisa Kuortaneella ja sitten seuraava korkean rankingin kisa jo maanantaina tai tiistaina Vaasassa.

Lajien aikatauluja on koetettu järjestää niin, että mahdollisimman monelle jäisi kaksi päivää lepoaikaa. Eli Kuortaneella urheiltuja lajeja olisi Vaasassa vasta tiistaina.

Moni suomalainen keikkuu rankingissa lähellä olympiakelpoisuutta, mutta tarvitsee lisää kilpailuja. Kovaa tulosta voi joutua hakemaan molemmista kisoista.

Samaan aikaan tapahtuu myös ulkomailla, sillä moni maa järjestää juhannuksena omat mestaruuskisat ja niistä saa paljon pisteitä.

”Viimeisinä viitenä päivänä tapahtuu paljon”, Salonen sanoo.

Rankinglistat päivittyvät keskiviikkona, joten silloin tiedetään lopullinen tilanne.

Salonen arvioi, että noin kolmellakymmenellä urheilijalla on mahdollisuus Tokioon. Osan on pystyttävä tekemään lähellä ennätystä olevia tuloksia useissa kesäkuun kisoissa, jotta maailmanlistan rankingissa olisi riittävän korkealla.

Suomalaiset antavat näyttöjä pääasiassa kotimaan kisoissa. Aikaa ei ole enää paljoa ja ulkomaille matkustaminen on koronan vuoksi hidasta ja sisältää riskejä.

Yleisurheilulla on takanaan vahvin talvikausi vuosiin. EM-hallikisoista tuli kolme mitalia.

Salonen uskoo, että noin 20 yleisurheilijaa pääsee Tokioon. Lehden mennessä painoon torstaina aamupäivällä valittuja oli viisi. Kaikkiaan valittuna oli eri lajeista 22 urheilijaa.

Rami Marjamäki
23-vuotias Aaron Kangas voi olla Suomen musta hevonen Tokiossa.
Lue lisää

Isäntämaa rohmusi mitaleja uusista olympialajeista

Suomi jäi Tokiossa mitalitavoitteestaan

Suomen olympiajoukkueen kisapastori Leena Huovinen on kokenut elämässään paljon – eräs musertava hetki pysäytti hänet ajattelemaan, mistä hän todella saa lohtua

Valkovenäläinen pikajuoksija Tsimanouskaja kertoo olevansa onnellinen siitä, että on turvallisesti Puolassa