Ihmiset & kulttuuri

MT:n gallup: Nuoret miehet tahtovat maalle, mutta samanikäiset naiset eivät – sukupuolten erolle ei ilmeistä syytä

Kesämökki kiinnostaa nuoria paitsi pakopaikkana koronasta myös ympäristöystävällisenä lomakohteena, arvioi asiantuntija.
Jukka Pasonen
Nuoret miehet erottuvat mökinostohalussaan muista ikäluokista. Omanikäistä naisseuraa maalle voi kuitenkin olla hankala löytää.

Nuoret miehet kaipaavat maaseudun rauhaa, selviää MT:n tilaamista kyselyistä. 18–30-vuotiaat miehet ovat kärjessä sekä korona-aikana mökinostokuumetta potevien, että maallemuutosta haaveilevien joukossa.

Lähes joka neljäs nuori mies kertoo, että koronavirus on lisännyt heidän kiinnostustaan oman kesämökin ostamiseen. Samanikäiset naiset eivät kuitenkaan jaa samaa innostusta. Heistä vai noin joka kahdestoista kertoo pandemian lisänneen mökinostohaluja.

Toinen koronavuosi on vaikuttanut sukupuoliin päinvastaisin tavoin. Vielä vuosi sitten yhtä suuri osa molempien sukupuolien 18–30-vuotiaista koki ostohalujen kasvaneen.

Maallemuutosta taas haaveili jopa 65 prosenttia ikäluokan miehistä. Noin 27 prosenttia harkitsi sitä vakavasti, ja vajaa 39 prosenttia muuttaisi maalle, jos elämäntilanne antaisi myöten.

Myös maallemuutossa miesten ja naisten mielipiteiden kehitys viime vuodesta oli päinvastainen: Kun vakavasti maallemuuttoa harkitsevien osuus nuorista miehistä liki kaksinkertaistui, tippui se nuorilla naisilla alle kolmasosaan vuoden takaisesta.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi nuorten miesten maallemuuttohalukkuudesta enemmän jo 14. toukokuuta.

Mökinostohaluja oli nuorten miesten jälkeen toiseksi eniten 31–50-vuotiailla naisilla. Heistäkään ei kuitenkaan riitä mökkeilyseuraa kaikille nuoremmille miehille. Mökinostohalut olivat kasvaneet heistä noin 14 prosentilla.

Kaikista suomalaisista vajaat kahdeksan prosenttia kertoo koronaviruksen lisänneen heidän kiinnostustaan mökin hankintaan. Tulos on kutakuinkin sama kuin viime vuonna. Maantieteellisesti kiinnostus mökin ostoon oli noussut erityisesti Uudellamaalla ja vastaavasti hieman laskenut Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Tulokset selviävät MT:n tilaamasta gallupista, jonka toteutti Kantar TNS. Koko kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Alaryhmissä tulokset ovat suuntaa antavia. Kysely toteutettiin 16.–21.4.

Lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoo, ettei korona ole vaikuttanut mökinostosuunnitelmiin millään tavalla. Näin oli myös vuosi sitten.

Siitä huolimatta mökkikauppa oli viime vuonna ennätyksellisen vauhdikasta. Esimerkiksi rantamökkien myynti kasvoi Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan jopa 41 prosenttia. Rakentamattomien rantatonttien kauppa kiihtyi vielä enemmän.

Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä uskoo juuri koronaviruksen olevan mökkibuumin taustalla.

"Koronan aikana moni kaupunkilainen on kokenut karanteeniajan ja liikkuvuusrajoitukset. Varsinkaan kerrostalossa ei päässyt karanteeniaikana ulos edes omalle pihalle. Jos taas oli mökki tai omakotitalo, ulkoileminen oli mahdollista omassa pihapiirissä."

Taustalla voi olla myös tulevaisuuteen varautuminen. Koronavirus ei välttämättä jää viimeiseksi nykyisen nuoren sukupolven kokemaksi pandemiaksi.

Mökkeilyn suosiota saattaa nostaa niin ikään nuorten ympäristötietoisuus. Kotimaan mökkiloma on ulkomaan lentomatkoja ympäristöystävällisempi lomanviettotapa.

Sukupuolten välistä eroa mökinosto- tai maallemuuttohaluissa Heikkilä ei kuitenkaan osaa selittää.

On mahdollista, että työelämän digiloikka on tehnyt maalla asumisen ja oleilun helpommaksi etenkin miehille, jotka työskentelevät esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologian alalla.

Naisten vähentynyttä halua poistua kaupungista voi taas selittää kanssakäymisen hankaloituminen pandemian aikana. Kaupungissa ihmisten tapaaminen voi olla helpompaa taas pandemian jälkeen.

"Tämä on kuitenkin puhdasta spekulaatiota ja näitä nuoria miehiä ja naisia tulisi tutkia lähemmin."

Esimerkiksi maalla olevat juuret voivat lisätä muuttohaluja takaisin maakuntiin.

"Kiinnostavaa olisi lisäksi ovatko he yksinasuvia vai perheellisiä, ja onko heillä työ joka mahdollistaa etätyön."

Lue lisää:

MT-kysely: Yhä useampi suomalainen haluaa asua maaseudulla – alle 30-vuotiailla miehillä eniten muuttohaaveita

"Erikoinen kesä": Tänä vuonna kaupaksi menivät myös mökit, joita kukaan ei ollut käynyt vuosiin katsomassakaan

Mökkejä myytiin yli puolella miljardilla eurolla viime vuonna – kasvua kaikissa maakunnissa

Jukka Pasonen
Maallemuuttohaaveissa alle 30-vuotiaat miehet olivat omaa luokkaansa.
Lue lisää

Mietitkö lisätulon hankkimista mökkiä vuokraamalla? Metsänomistaja kertoo videolla, kuinka se tehdään onnistuneesti

Riikka Purra osti pakopaikan arjesta – "Olen varma, että mitään tämän parempaa ei voi olla"

Yle uutiset: Seurasaaren ulkoilumuseoon haussa uusi rakennus 40 vuoden jälkeen – mökkipihapiiri avautuu yleisölle 2026

Kesämökki on toinen koti ja melkein loputon remonttiprojekti – ”Kun on isot kiinteistöt, niin aina vuosittain tulee eteen joku remppa"