Ihmiset & kulttuuri

Moilasten perhe viettää mökillään niin paljon aikaa, että Espoon-koti on alkanut tuntua mökiltä

Mökillä on käynnissä joskus jopa neljä videopuhelua yhtä aikaa.
Petteri Kivimäki
Moilasten mökin rannasta avautuu näkymä Liekunelle. Vain elämää -sarjasta tuttu Satulinna sijaitsee linnuntietä pitkin muutaman kilometrin päässä.

Vaikka monessa muussa perheessä teini-ikäisiä lapsia ei liiemmin huvita mökkeillä, tässä perheessä 17- ja 15-vuotiaat lapset ovat tulleet aina mökille mielellään.

"Rakensimme mökin aikanaan teininkestäväksi", perheen äiti Titta Moilanen naurahtaa ja jatkaa: "Eli tarkemmin sanottuna rakensimme tämän alun perinkin kakkoskodiksi, jossa voi asua vuoden ympäri."

Moilanen mökkeilee Hirvensalmen Maariansaaressa miehensä Aki Moilasen ja lastensa Mikael ja Mila Moilasen kanssa. Sataneliöinen mökki valmistui vuonna 2012 Moilasen miehen suvulta ostetulle maalle.

Ennen koronaa perheen kaikki lomat ja suurin osa viikonlopuistakin kului mökillä. Yleensä matkassa oli koko perhe, joskus hieman pienempi kokoonpano perheenjäseniä, ja usein autossa oli myös perheen lasten kavereita.

"Tämä mökki kelpaa nuorisolle, sillä ei tämä mikään työleiri ole. On tiski- ja pyykkikone, vesivessa ja pelikoneet."

Titta Moilanen työskentelee Elisan henkilöstöpäällikkönä. Hän oli jo ennen korona-aikaa työskennellyt joustavasti myös etänä ja satunnaisesti mökiltäkin, mutta kuten monessa muussakin työssä, myös Moilasen työssä vahvasta etätyöstä tuli uusi normaali maaliskuussa 2020.

"Ovathan laitteet ja yhteydetkin kehittyneet siihen malliin, että nyt tämä paikkariippumaton työ on aidosti mahdollista ilman, että keneltäkään menee hermot", Moilanen pohtii.

Kun yhdistetään kahden etätyöläisen ja kahden etäkoululaisen arki ja jopa neljä samanaikaista videopalaveria, kaistan riittävyys on kaikki kaikessa.

Toimivien tietoliikenneyhteyksien lisäksi mökin joka neliömetri on tullut tarpeeseen. Perheenjäsenet vuorottelevat eri pöytien, tuolien, nurkkien, soppien, sohvien ja saunan välillä sen mukaan, kuinka ergonomista ja hiljaista tilaa kukin tarvitsee.

Yhteydenpito pääkaupunkiseudun kaveripiireihin hoituu myös kännykällä.

Eivät Hirvensalmella vietetyt päivät silti pelkkää ruutujen tuijottelua ole. Puulavesi on ulkoilmaihmiselle loputon leikkikenttä, sillä mökkipihalta pääsee vuodenajasta riippuen uimaan, soutelemaan tai hiihtämään. Myös maastopyörät ovat kovassa käytössä.

Petteri Kivimäki
Moilaset vuorottelevat eri huoneiden ja saunan välillä sen mukaan, kuinka ergonomista ja hiljaista tilaa kukin tarvitsee. Elisan henkilöstöpäällikön Titta Moilasen työnjohtajana keittiössä toimi 10-vuotias länsiylämaanterrieri Vili, jonka mielipuuhiin kuuluu mökkipihan vartiointi erityisesti sorsilta.

Perhe on viettänyt viime vuoden keväästä asti valtaosan ajasta mökillä. Pisimmillään Espoon-koti on ollut yhtämittaisesti tyhjillään melkein kolme kuukautta.

Nykyään, kun perheessä puhuu kotona olemisesta tai mökille lähtemisestä, termit menevät iloisesti sekaisin. Perhe nimittäin viettää Hirvensalmen-mökillään niin paljon aikaa, että Espoon-kodista on oikeastaan tullut mökki.

Titta Moilanen on kotoisin Varkaudesta ja hänen miehensä Hirvensalmen naapurikaupungista Mikkelistä, joten valaistujen katujen ulkopuolinen Suomi oli kummallekin ennestään tuttua. Mahdollisuus kaksoiskuntalaisuuteen kelpaisi Moilaselle.

"En pidä mitenkään mahdottomana, että jossain vaiheessa nämä koti- ja mökkiasiat kääntyisivät myös paperilla toisinpäin. Henkisesti ne ovat jo kääntyneet", Moilanen tiivistää.

Petteri Kivimäki
Hirvensalmen Maariansaaressa sijaitsevassa, talviasuttavassa mökissä viihtyy koko perhe.

Lue lisää

Pitääkö työnantajan ärähtää, jotta etätyöläiset palaavat työpaikoille?

Selvitys: Valtaosa työikäisistä ei tehnyt keväällä lainkaan etätöitä

Kokoomus edistäisi monipaikkaisuutta jakamatta kunnallisveron tuottoa: "Jo nyt mökkikunnilla kyläkaupat ja muut lähipalvelut heräävät eloon mökkiläisten saapuessa"

Mummonmökki koki täyden muodonmuutoksen ja sauna syntyi ränsistyneeseen varastoon – nuori pari opetteli perinnerakentamisen kunnioittaakseen 90-vuotiasta taloa