Ihmiset & kulttuuri

Tyylikäs ja mukava juhla-asu koostuu huolletuista lempivaatteista – huono säilytys voi pilata vaatekaapin aarteet

Lämpötilan sekä ilmankosteuden muutokset voivat saada vaatteet haisemaan.
Terhi Pape-Mustonen
Sandaalien puhdistuksessa ja hoidossa kannattaa huomioida myös pohja, joka joutuu kesäkuumalla koetukselle. Villavaatteiden harjaus ja nukanpoisto siistivät ne jopa uuden veroisiksi. Työkengät kannattaa puhdistaa ja käsitellä hoitoaineella, etteivät ne turhaan kuivu ja halkeile.

Kevään loppupuolella huolelliseen vaatehuoltoon on ainakin kaksi hyvää syytä. Kesällä on usein paljon juhlia, joita varten kengät ja laukut kannattaa puhdistaa ja vaatteet raikastaa ja ryhdistää.

Arvokkaat talvivaatteet taas kannattaa laittaa kesäteloille huolella, niin ne ovat valmiina seuraavaan kauteen. Huono säilytys voi pilata vaatteet, joten sen kanssa kannattaa olla tarkkana.

”Pahimmat virheet ovat yleensä ne, että vaatteet säilötään likaisina tai ne säilötään tilaan, jossa lämpötila ja ilmankosteus vaihtelevat – esimerkiksi ullakolle tai kellariin”, vaatteidenhuoltoon erikoistuneen Arkivé Atelierin Maria Manninen kertoo.

”Säilytyksen aikana lika ja hajut voivat pinttyä vaatteeseen ja vaatteessa olevat epäpuhtaudet houkutella tekstiilituholaisia.”

Vaihteleva lämpötila ja ilmankosteus ovat ihanteellinen kasvualusta homeelle. Lämpötilan sekä ilmankosteuden muutokset voivat saada vaatteet haisemaan ja synnyttää vaatteisiin kosteustahroja, vaikka ne olisikin säilötty puhtaana ja kuivana.

”Myöskään nahkaisia kenkiä, laukkuja ja muita asusteita ei kannata kellareissa ja ullakoilla säilyttää, sillä vaihteleva lämpötila ja ilmankosteus kuivattavat ja vaurioittavat nahkaa”, Manninen kertoo.

Paras tapa säilyttää vaatteita, kenkiä ja asusteita on puhtaana tasaisessa huoneenlämmössä ja suojassa auringonvalolta. Esimerkiksi yläkaapit ja sängynaluslaatikot ovat oivia paikkoja kausivaatteiden säilytykseen.

”Takit ja muut henkarilla säilytettävät vaatteet voi mahdollisuuksien mukaan säilyttää pukupussissa vaatekaapissa muiden vaatteiden joukossa”, Manninen neuvoo.

”Jos tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, kannattaa erityisesti villavaatteet säilöä pidemmät ajat ilmatiiviisti. Ilmatiiviisti säilöessä tulee kuitenkin olla erityisen tarkka, että vaatteet ovat puhtaita ja täysin kuivia, etteivät ne homehdu.”

Usein huonoihin säilytysratkaisuihin päädytään, kun vaatteita on yksinkertaisesti liikaa.Jos vaate on epäsopiva tai epämieluinen, siitä kannattaa luopua ajoissa. Väärässä säilytyksessä pilaantuneesta vaatteesta ei ole iloa kellekään ja se menettää myös jälleenmyyntiarvonsa.

Erityisen paljon keväistä huolenpitoa ansaitsevat nahkakengät. Pöly, kosteus ja katusuola naarmuttavat ja kuivattavat niiden pintaa.

Arkivé Atelier kertoo verkkosivuillaan, miten nahkakengät kannattaa huoltaa. Kosteus haihtuu niistä myös säilytyksessä, joten nahanhoitoainetta kannattaa käyttää myös aivan uusiin nahkakenkiin.

Huolellisella puhdistuksella ja hoidolla vanhoistakin nahkakengistä voidaan saada juhlakelpoiset. Hoito pidentää kenkien ikää huomattavasti.

Käyttöikää kannattaa miettiä jo silloin, kun vaatetta ostaa. Kannattaa suosia materiaaleja, joiden käyttöikää on mahdollista pidentää huollolla.

”Esimerkiksi kengissä ja muissa nahkatuotteissa ohuesti pintakäsitellyt nahat ovat yleensä huollettavampia kuin paksusti pinnoitetut tai maalatut nahat, joiden vaurioitunutta pintaa jopa ammattilaisen voi olla haastava korjata”, Manninen neuvoo.

Luonnonkuidut ovat yleensä tekokuituja helpompi huoltaa.

Esimerkiksi tekokuituiset tai paljon tekokuituja sisältävät neuleet nyppyyntyvät yleensä luonnonmateriaaleja herkemmin ja nyppy on niistä myös huomattavasti haastavampi poistaa kuin luonnonkuidusta. Tekokuitujen nyppyyntyminen ei yleensä vähene ajan kuluessa kuten luonnonkuidussa.

Luonnonkuiduissakin on eroja. Merinovilla nyppyyntyy vähän tai ei ollenkaan. Kuohkeammat villalaadut kuten kashmir ovat herkempiä.

Materiaalien käyttäytymisestä on hyvä tiedustella jo ostovaiheessa myyjältä tai valmistajalta.

”Materiaalin ominaisuuksiin voi kuulua myös, että se muuttuu ajan kuluessa.”

Erilaisten vaatteiden huolto-ohjeita on koottu Arkivé Atelierin sivuille

Varovainen huolto säästää vaatetta

  • Mieti, onko vaate pakko pestä vai riittäkö sen harjaus, tuuletus ja tahrojen poisto? Pesu rasittaa vaatetta.
  • Vaatteiden pesukertoja voi harventaa järjestämällä oman paikan puolikäyttöisille vaatteille. Pesulämpötilojen ja -aineiden kanssa kannattaa olla varovainen, esimerkiksi huuhteluaine pilaa monien vaatteiden sisältämän elastaanin.
  • Vaatteiden silitys tekee niistä siistejä. Lisäksi se silottaa kuituja, jolloin vaate ei likaannu niin helposti. Höyrystimellä vaatteen voi myös raikastaa.
  • Sukkahousut kannattaa virvoittaa kastelemalla, jos ne ovat uudet tai olleet jonkin aikaa käyttämättä. Elastaani haurastuu kuivuessaan.
  • Kenkien kuntoa kannattaa pitää silmällä ja esimerkiksi korkolaput vaihtaa ajoissa ennen korkojen kulumista. Taitava suutari osaa auttaa myös monissa muissa ongelmissa.
  • Kesällä jalat hikoavat helposti ja siksi myös kenkien sisäpinnat kannattaa tarkistaa. Esimerkiksi nahkasandaalien pohjat voi puhdistaa nahanpuhdistusaineella.
  • Vaatteista hikitahroja kannattaa puhdistaa sappisaippuan avulla.
  • Yksinkertaisen asun voi uudistaa ja juhlistaa valitsemalla näyttävät asusteet. Jos korut ovat päässeet tummumaan, kultaseppä voi auttaa niiden puhdistuksessa.
Lue lisää

Yle uutiset: Käsityökeskukset ohjaavat huolehtimaan vaatteista –Taito Keski-Pohjanmaa luotsaa tänään parsintaklubia verkossa

Ratkennut vaate saa uutta ilmettä näkyvästä korjaamisesta – edes parsinlangan ei tarvitse olla samaa väriä kuin kangas

Vaatteet ovat edelleen halpoja, mutta yhä useampi haluaa oppia korjaamaan niitä – "Nyt haetaan oppia vanhemmilta sukupolvilta"

Seppo Vuokko: Ekologinen ruoka ei ole yksinkertainen asia – luonto voi hyötyä naudasta ja avokadokin olla järkevä valinta