Ihmiset & kulttuuri

Jäävätkö taimesi vaaleiksi ja pieniksi? Sade on voinut huuhtoa ravinteet kasvien ulottumattomiin

Paahde kuivattaa pintamaan nopeasti. Siksi helteillä kannattaa tarkkailla erityisesti kylvettyjä siemeniä ja juuri istutettuja taimia.
Säde Aarlahti
Lämpö ja kosteus ovat saaneet puutarhat kukoistamaan. Pieniä taimia kannattaa kuitenkin kuunnella herkällä korvalla, että ne saisivat parhaan mahdollisen alun.

Kevään viileys ja sateisuus on vaihtunut monin paikoin helteisiin ja ukkospuuskiin. Puutarha hyötyy kevään kosteudesta, koska silloin juuri istutetut ja kylvetyt kasvit saavat tarpeeksi vettä. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttulan mukaan maassa on nyt poikkeuksellisen paljon luontaista kosteutta. Kasvien tilannetta kannattaa kuitenkin tarkkailla.

"Istutusten kosteus tarkistetaan päivittäin ja tarvittaessa kastellaan taas reilusti."

Jatkuvasta sateesta voi olla myös haittaa. Sade liuottaa maasta ravinteita ja valumavedet kuljettavat ne helposti kasvien ulottumattomiin. Etenkin helppoliukoiset mineraalilannoitteet ovat runsaiden sateiden aikaan alttiita huuhtoutumiselle.

"Kiinteät orgaaniset luomulannoitteet, kuten kanankakka, ovat tänä vuonna olleet onnistunut valinta puutarhan kevätlannoitukseen. Niissä ravinteet ovat sitoutuneina orgaaniseen ainekseen ja vapautuvat pieneliöiden hajottaessa lannoiteraetta. Tällaisista lannoitteista ravinteita jää varmemmin kasvin käyttöön eivätkä ne häviä valumavesien mukana", Kerttula toteaa.

Lisälannoitus on tarpeen, jos kasvit ovat vaaleita, pienilehtisiä ja kasvavat hitaasti. Monivuotisille kasveille lannoitus kannattaa antaa viimeistään kesäkuun aikana, yksivuotisia kasveja voi lannoittaa koko kesän ajan.

Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan ennusteen mukaan kesästä on tulossa keskimääräistä hieman lämpimämpi ja vähäsateisempi.

Paahde kuivattaa pintamaata nopeasti, jolloin siemenet voivat jäädä itämättä. Harsot tai muut katteet pidättävät kosteutta, joten niitä kannattaa käyttää kasvimaalla vaikka kylmyys ei taimia enää uhkaakaan.

Nurmikko on nyt kasvanut kohisten ja siitä saatava leikkuujäte sopii sellaisenaan katteeksi kurkuille, kurpitsoille, kaaleille ja muille typpipitoisesta ravinteesta nauttiville kasveille.

Puutarhaa kannattaa kastella myöhään illalla ja aikaisin aamulla, mieluummin harvoin ja paljon kuin usein ja vähän. Silloin kasvit kasvattavat juurensa syvemmälle.

Lue lisää:

Monelle puutarhanhoidosta innostuneelle vuohenputki on se viheliäisin rikkaruoho, mutta se on myös maukas villiyrtti – Aarre vinkkaa, miten vuohenputkesta saa varhaiskevään veroista satoa pitkälle syksyyn

Kotipuutarhuri, käpristyikö tomaatintaimesi latva? Yksi mahdollinen syy voi löytyä lannoitteen torjunta-ainejäämistä

Suukopua, turhautumista ja yksinäisyyttä – korona kiristi puutarhaharrastajien hermoja mutta nyt alkaa helpottaa

Lue lisää

Sielukas ja sulokas: Kimalaista kivempaa eläintä saa etsiä

Omenankasvatusta Kainuussa? Kajaanissa monet eri hedelmäpuut tuottavat jo kunnon sadon

Tänään 550 pihaa ja puutarhaa ympäri maan aukeaa yleisölle – erityisesti hyötypuutarhat kiinnostavat nyt

Tällaista satoa kannattaa kasvattaa puutarhassa, kun haluaa säästää rahaa ja vaivaa