Ihmiset & kulttuuri

"Mitä mies voisi ajatella rakkaudesta ja kokea sen?" Kirjailija Niina Mero päätti ottaa selvää ja kirjoitti romanttisen viihdekirjan miehen näkökulmasta

Niina Mero kuvaa rakkauden kokemusta miehen näkökulmasta uusimmassa romaanissaan, mikä on poikkeuksellista suomalaisessa romanttisessa viihdekirjallisuudessa.
Carolina Husu
Niina Meron esikoisromaani Englantilainen romanssi palkittiin Kaarlen palkinnolla ja sai kehutun vastaanoton. "Toisen romaanin kirjoitusprosessi oli haasteellisempi, sillä koin tietynlaisia odotuksia. Tein itseni kanssa töitä, että uskalsin kirjoittaa juuri sellaista, mistä itse tykkään."

Valo välkehtii puiden lehtien lävitse Hämeenlinnan Ahveniston luonnonsuojelualueella. Tyynessä maisemassa voi tuntea sielunsa lepäävän.

Näissä maisemissa kirjailija Niina Mero viihtyi uusimman romaaninsa kirjoitusprosessin aikana. Teoksessa Romanssin sankari kuvataan rakkauden kokemus englantilaisen miehen näkökulmasta nykypäivän Suomessa. Teoksen tapahtumat sijoittuvat kesäiseen maaseutu- ja mökkimaisemaan.

Rakkauden tarkastelu miehen näkökulmasta on poikkeuksellista suomalaisessa romanttisessa viihdekirjallisuudessa. Tarinoiden juonen keskiössä on usein rakkauden kokeva nainen.

Eläytyessään kirjansa päähenkilön maailmaan Mero kertoo pyöräilleensä satojen kilometrien matkoja kolmivaihteisella mummopyörällään. Myös nyrkkeily ja aseiden kokeileminen tulivat tutuiksi.

"Miehen maailmaan eläytyminen oli hyvin mielenkiintoista, sillä siinä käsitellään toiseuden kokemusta. Kirjoittamalla pystyy menemään erilaisiin maailmoihin."

"Nyt jälkikäteen sanoisin silti, että kirjoitin tietyllä tavalla itsestäni pikemmin kuin miehistä. Kirjoittamisprosessin avulla käsittelin myös omia heikkouksiani. Sellaisia asioita, jotka olivat elämässäni ajankohtaisia silloin. Uskon kaikkien kirjailijoiden kirjoittavan myös itsensä teoksen tapahtumien maailmaan", Mero pohtii.

Romanttista viihdekirjallisuutta luonnehtii usein rikas juoni ja humoristisuus. Naiset kirjoittavat naisille naisten elämästä. Kirjoihin kuuluvat usein myös stereotyyppiset henkilöhahmot ja onnellinen loppu.

"Itse halusin kirjailijana tutkia, mitä mies voisi ajatella rakkaudesta ja miten mies voisi kokea romanssin. Romaanissani on lopulta kyse siitä, kuinka rikki ihminen voi olla ja paljonko asioita on korjattava. Vai voisiko asiat jättää vain epätäydellisiksi ja rikkinäisiksi?" Mero kertoo.

Häntä alkoi kiinnostaa, millaisia ominaisuuksia romanssin sankarilta vaaditaan. Onko miehen oltava esimerkiksi fyysisesti voimakas, komea tai määrätietoinen?

"En kirjailijana lähde arvottamaan sitä, millainen miehisyys on toivottavaa. Sen sijaan toivon, että pystyin tuomaan esiin, että maskuliinisuus saa olla ristiriitaista. Sama ihminen saa olla samanaikaisesti herkkä ja vahva. Mies saa itkeä, mutta myös ammuskella pahiksia sarjatulella", Mero jatkaa.

"Pinnallinen kaupunkielämä, joka näkyy naisille suunnatussa chicklit-tyyppisessä kirjallisuudessa, ei sovi itselleni yhtään. Haluaisin nähdä enemmän sitä, että tuotaisiin esille aitoa pohdintaa ihmissuhteista ja erilaisia rakkaustarinoita romanttiseen viihdekirjallisuuteen."

Hän toivoo, että romanttisen viihdekirjallisuuden arvostus Suomessa kasvaisi. Muutosta parempaan onkin jo hänen mukaansa tapahtunut.

"Minun on vaikea ymmärtää sitä, miksi kirjallisuus olisi huonompaa, vaikka se olisi kepeämpää lukea", hän sanoo.

Niina Meroa kannustettiin lapsuudenkodissa aina lukemiseen, vaikka hänen duunarivanhempansa olisivat toivoneet tyttärelleen säännöllisen palkkatyön ammattia.

Kirjailijan uran valinta oli kuitenkin selvä.

"Eräs käänteentekevistä hetkistä oli, kun voitin kirjoituskilpailun seitsemännellä luokalla. Kun aloin kirjoittaa Reginan novelleja Kolmiokirjalle, aloin pohtia, voisinko tehdä tätä ihan työkseni", Mero kertoo.

Hän ammentaa kirjallisia vaikutteita 1800-luvun englantilaisilta runoilijoilta ja populaarikulttuurista. John Keats ja Percy Shelley ovat hänelle merkittäviä inspiraation lähteitä.

Meron kirjoitustyyliä on luonnehdittu kepeäksi ja jännittäväksi. Sitä rikastuttavat kulttuuriset viitteet. Esimerkiksi Romanssin sankari sisältää Eino Leinon runon katkelmia ja viikinkimytologiaa.

"Romanttisen rakkauden pohtiminen kiehtoo itseäni, koska rakkaus on selittämätön mysteeri. Rakkaus ja kuolema ovat kaksi isoa asiaa, joita ei voi ratkaista. Sen vuoksi haluan kirjoittaa niistä ja tehdä niitä ymmärrettäväksi", Mero sanoittaa.

Matka romanttista viihdettä tekeväksi kirjailijaksi ei ole ollut Merolle kuitenkaan mutkaton.

"Ennen kirjoittamisen opintojani avoimessa yliopistossa tämän genren kirjoittaminen hävetti itseäni. Tämä johtuu siitä, että romanttista viihdekirjallisuutta pidetään joko suunnitelmallisena rahantahkoamisena tai fantasiahömppänä. Olisi hienoa, ettei kenenkään tarvitsisi hävetä kirjoittavansa tällaisia kirjoja", hän toteaa.

Suomalainen romanttinen viihdekirjallisuus kiinnostaa Meroa niin paljon, että hän tekee siitä parhaillaan väitöskirjaa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun romanttista viihdekirjallisuutta tutkitaan Suomessa.

"Väitöskirjani etenee maltilliseen tahtiin, koska keskityn tällä hetkellä enemmän kaunokirjalliseen puoleen. Väitöskirjani tekemisessä pohdin vielä sitä, miten voisin tutkia omaa kirjoittamistani ja luovan kirjoittamisen näkökulmaa."

Haastattelun tekohetkellä Mero ei ole vielä saanut kirjaansa hypisteltäväksi käsiinsä. Hän odottaa sitä postissa saapuvaksi.

"Nyt toivon, että kun viimein saan valmiin kirjan painettuna käteeni, osaisin nauttia siitä. Juuri tätä hetkeä olen kaksi vuotta tavoitellut. Ja sitten se on kohta ohi."

Viime aikoina Mero kokee tunteneensa hyvin paljon keskeneräisyyttä niin kirjailijana kuin yksityiselämässään. Hän kertoo ostaneensa kesämökin viime kesänä Hämeenlinnan lähistöltä. Paikan kunnostaminen vaatii valtavasti työtä, jotta siitä voisi tulla idyllinen rauhoittumispaikka.

"Nykyaika on jotenkin opettanut haluamaan kaiken heti. Vaatii aika paljon, että pystyy hyväksymään sen, että menee varmasti vuosia ennen kuin mökillä on mikään edes lähellä valmista", Mero sanoo.

Myös kirjailijan työ on jatkuvaa keskeneräisyyden hyväksymistä työn alla olevan käsikirjoituksen ja itsensä kanssa.

"Kirjoittamisessa ei voi kiirehtiä, koska jotkin asiat vain vaativat aikaa. Usein tekee mieli luovuttaa ja jättää kaikki levälleen ja kesken, mutta jokin sisäinen pakko mahdollistaa kirjan valmistumisen lopulta. Pitäisi hyväksyä se, että valmiiksi saaminen ei välttämättä ratkaise mitään."

Niina Mero

  • 39- vuotias Hämeenlinnasta kotoisin oleva kirjailija. Toinen romaani Romanssin sankari ilmestyy tänään 07.06. Kirja kertoo englantilaisen sotilaan matkasta Suomeen ja kesäyön romantiikasta suomalaisessa maalaismaisemassa. Kirja on Meron käsityksen mukaan ensimmäinen miehen näkökulmasta kirjoitettu romanttinen viihdekirja Suomessa.
  • Tekee väitöskirjaa nykypäivän romanttisesta viihdekirjallisuudesta Suomessa Tampereen yliopistoon.
  • Asuu Hämeenlinnassa. Parisuhteessa. Vapaa-ajallaan harrastaa uimista, kävelyä ja omia triathlonejaan.
Lue lisää

Agatha Christien magnoliat ja Charles Dickensin pelargonit – moni kuuluisa kirjailija oli taitava puutarhuri

Lukija-Finlandialla palkittu Johanna Venho: ”Kirja voi antaa lohtua ja uusia ajatuksia yksin joulua viettävälle”

Kirja-arvio: Sähäkkä viihderomaani tarjoaa nojatuolimatkan eleganttiin Englantiin

Kaiken maailman asioita