Ihmiset & kulttuuri

Uusinta puumuotoilua esitellään Jyväskylässä Suomen käsityön museossa – "Näyttelyyn haettiin modernia puumuotoilua ja -taidetta"

Kaikkien Puu sisustuksessa -näyttelyn teosten pohjana on puuperustainen taide. Teokset ovat syntyneet monia eri tekniikoita ja puumateriaaleja hyödyntäen.
Petteri Kivimäki
Sisustusarkkitehti Simo Heikkilän Haasia on led-valoin varustettu kookas puuelementti, jolla on myös akustisia ominaisuuksia.

Toukokuussa Suomen käsityön museossa Jyväskylässä avatussa Puu sisustuksessa -näyttelyssä esitellään uudenlaisia, moderneja ja ammattitaidolla valmistettuja sisustusratkaisuja, jotka ovat syntyneet eri tekniikoita ja puumateriaaleja hyödyntäen.

"Mielestäni näyttelyn nimi voisi kyllä yhtä hyvin olla puu sisustustaiteessa, sillä kaikki mukana on myös taiteilijoita", näyttelyyn osallistuva sisustusarkkitehti Simo Heikkilä sanoo.

Heikkilän esillä oleva puuteos kantaa nimeä Haasia.

"Termi on varmasti tuttu niille, jotka ovat heinää korjanneet tällaisiin haasioihin. Vanerista tehty työ koostuu ladotuista elementeistä ja on metafora heinälle", Heikkilä avaa.

Heikkilän Haasiassa olennaista on myös teoksen ominaisuus tilaa jakavana elementtinä.

"Toinen puoli siitä on luonnonvärinen koivuvaneri ja toinen on puolestaan käsitelty mustaksi. Olen rakentanut sisälle jokaiseen elementtiin myös led-valot, sillä led-valotekniikka kiehtoo minua nykyään kovasti", sisustusarkkitehti kertoo.

Heikkilän mukaan hän rakensi alkujaan kaksi erillistä valaisinta.

"Kun laitoin nämä kaksi erillistä puurakennetta vastakkain, siitä syntyikin tällainen tilaa jakava elementti, oma kokonaisuutensa."

Intendentti Mikko Oikarin mukaan puudesign-näyttely sai keväällä alkunsa Lahdesta, josta se siirtyi viime kuussa Jyväskylään. Näyttelyn on tuottanut lahtelainen Pro puu ry.

"Näyttelyyn haettiin modernia puudesigniä ja -taidetta, jota voidaan hyödyntää julkisissa tiloissa. Kaikkien teosten pohjana on puuperustainen taide."

Kaikki esillä olevat teokset on valmistettu kyseistä näyttelyä silmällä pitäen.

"Mukana on monipuolinen tekijäjoukko arkkitehteja, muotoilijoita ja jopa keraamikko. Esillä on lisäksi visaryijy", Oikari tähdentää.

Intendetti kertoo, että näyttelyyn on valikoitu tuotteita, joita ajatellaan voitavan monistaa laajempaan levitykseen.

"Puisissa teoksissa otetaan huomioon julkisten tilojen vaatimukset, kuten paloturvallisuus ja asiakaskäyttäjäystävällisyys. Niissä on käytetty myös ympäristöllisesti kestäviä valmistusmenetelmiä."

Näyttelyn töissä on hyödynnetty moderneita puuntyöstötekniikoita, kuten erilaiset painatustekniikat, hiekkapuhallusta, CNC-jyrsintää sekä laser- ja vesileikkaustekniikoita.

Massiivipuun lisäksi soveltuvia materiaaleja ovat erilaiset puujalosteet, kuten vaneri ja ohutviiluvaneri, lastulevy sekä puukomposiittimateriaalit.

Sisustusarkkitehti Heikkilän mukaan ympäristöystävälliset puun käsittelyaineet näyttävät viime aikoina yleistyneen.

"Tällaisia ovat esimerkiksi öljyt ja vahat."

Toisaalta Heikkilä pitää huonona kehitystä, jossa lähes kaikessa puisten esineiden valmistamisessa tähdätään sarjatuotantoon.

"Enää aniharvoin suunnittelijat pääsevät tekemään erikoispiirrettyä interiööriä. Pääsääntöisesti koteihin ja julkisiin tiloihin ostetaan nykyään valmista ja halvinta, sarjatuotettua materiaalia. Ennen oli toisin: uudisrakennetut kohteet sisustettiin usein sinne erikseen räätälöidyllä esineistöllä", sisustusarkkitehti taustoittaa.

Puu sisustuksessa -näyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä avattiin toukokuussa ja se jatkuu elokuun loppuun saakka.

Lue lisää

"Leppä antaa kanteleelle pehmeän soinnin, kuusesta löytyvät diskantit" – Jyrki Pölkki rakentaa soittimia suomalaisesta puusta

Aarre: Koronapandemia on kiihdyttänyt kotimaisten hirsisten piharakennusten kysyntää – nyt arvostetaan tilaa ja valoa, jopa huussit ovat isompia kuin ennen

Nälkävuosina köyhimpien suomalaisten ruoka saattoi olla lähes pelkkää puuta – Aarre: Liika pettu saattoi kuitenkin myös tappaa

Nikkaroi puupenkki Aarteen ohjeella – Materiaaliksi sopii ylijäämäpuu tai uusi, höylätty puutavara