Ihmiset & kulttuuri

Eeva Joenpellon piti syntyä sukutilalle, mutta kohtalo puuttui peliin – kirjailijan syntymästä on kulunut 100 vuotta

Joenpelto on yksi 1900-luvun merkittävimpiä kotimaisia kirjailijoita. Hän oli myös merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja.
Eeva Joenpelto rakennutti komean Vares-Kantolan talon, jossa hän asui kuolemaansa saakka.

Kirjailija Eeva Joenpellon syntymästä tuli tänään 17.6. kuluneeksi sata vuotta. Joenpelto oli yksi 1900-luvun merkittävimpiä kotimaisia kirjailijoita. Hänen tuotantonsa sisältää 26 romaania.

Joenpellon kirjailijanura kesti yli puoli vuosisataa. Salanimellä Eeva Helle kirjoitettu esikoisromaani ilmestyi jo vuonna 1946.

Joenpellon tunnetuimmat kirjat kuuluvat neliosaiseen Lohja-sarjaan. Suvi Aholan kirjoittaman Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi -kirjan mukaan sen aloitusosaa, Vetää kaikista ovista, on myyty 140 000 kappaletta ja siitä on otettu 11 painosta.

Joenpellon elämä oli hyvin vaiheikas. Kirjailija syntyi Sammatin Myllykylässä.

Joenpellon isä oli vanhempiensa esikoispoika, jonka piti periä 250 hehtaarin sukutila. Aholan kirjan mukaan isä kuitenkin riitaantui Joenpellon isovanhempien kanssa juuri mentyään naimisiin ja tilan sai hänen nuorempi veljensä.

Isovanhemmat jäivät tilalle syytinkitaloon, mutta heitä kohdeltiin kylällä liikkuneiden tietojen mukaan huonosti. Isoisä päätyi lopulta itsemurhaan. Eeva Joenpellon lapsuudessa oli myös muita vaikeuksia, muun muassa seksuaalista väkivaltaa.

Joenpellon suhde äitiin oli vaikea. Äiti kärsi alemmuuden tunteista, koska tunsi olevansa miehelleen huono naimakauppa ja siksi osaltaan syyllinen sukuriitaan.

Joenpelto avioitui Jarl Hellemanin kanssa vuonna 1945, mutta avioliitto ei ollut kovin onnellinen. Sitä värittivät aviomiehen uskottomuus ja haluttomuus perhe-elämään.

Joenpelto sai kaksi poikaa ja menetti molemmat, toinen teki itsemurhan ja toinen kuoli syöpään.

Hellemanista tuli Tammen toimitusjohtaja, joka perusti arvostetun Kultaisen kirjaston. Eeva Joenpelto valitsi kustantajakseen WSOY:n.

Joenpelto palkittiin tuotannostaan Finlandia-palkinnolla, lukuisilla Valtion kirjallisuuspalkinnoilla, Aleksis Kiven palkinnolla ja Suomen Leijonan ritarikunnan 1. luokan komentajamerkillä.

Hän oli tuttu näky suomalaisissa kulttuuripiireissä ja esimerkiksi Linnan juhlissa. Kirjailijan tavaramerkkejä olivat silkkiset housupuvut ja valkoinen minkkiturkki. Joenpelto ystävystyi myös presidentti Urho Kekkosen kanssa.

Joenpelto on kuvannut itseään ”länsiuusimaalaiseksi kirjailijaksi vanhakantaisimmillaan”.

Hän palasi 1980-luvulla kotikylään rakennuttamaansa taloon.

Juhlavuoden tapahtumia

  • Pääjuhla Sammatin koululla 19.6.2021 kello 12–15.30. Syntymäpäiväjuhla, jossa kuullaan kirjailijan omaa ja kirjallisten asiantuntijoiden ääntä sekä juhlaesitelmä, jonka pitää dosentti Tiina Mahlamäki. Juhlan jälkeen esitetään näytelmä Tuomari Müller, hieno mies.
  • Näyttely Paluu juurille, Eeva Joenpelto 100 vuotta Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa 7.7.–11.9.
  • Elämäkerta Elämän kirjailija Eeva Joenpelto, Neito kulkee vetten päällä ja Elämän rouva, rouva Glad ovat ilmestyneet äänikirjoina.
Lue lisää

Lukemisen kynnys alas: Mervi Heikkilälle selkokieli ja lukemisen kynnyksen madaltaminen ovat sydämenasia – sekä kirjailijana että kirjastotyössä

MT:n joulukalenteri avautuu: "Hippu ja joulun sydän" on Mervi Heikkilän kirjoittama 24-osainen jatkokuunnelma – "Äänitiedosto saa lopullisen muotonsa perhepiirissä"

Mikael Agricolan kieli kuulostaa nykyihmisestä kännitekstareilta, Jari Tervo kuvailee – Suomen kirjakielen isä lihallistuu uudessa romaanissa

Kirjailija Laila Hirvisaari on kuollut – oli yksi luetuimmista kirjailijoista Suomessa