Ihmiset & kulttuuri

Maaseudun kulttuuritapahtumat voivat lisääntyä kulttuurihankkeen myötä, arvioi Ähtärin kaupungin vapaa-ajantoimen johtaja

Valtakunnallisessa kulttuurin kehittämistehtävässä jaetaan hyviä käytänteitä ja ideoita kuntien välillä eri puolella Suomea.
Timo Aalto
Ähtärin kaupungin vapaa-aikatoimen johtajan Marika Puntalan mukaan ikä ja fyysiset rajoitteet tulisi ottaa huomioon tapahtumien suunnittelussa. Hänet kuvattiin Ähtärin torilla sijaitsevan Kultainen kori -esiintymislavan luona. Lava symboloi karhun pesää.

"Kulttuuri ei ole jotain, mikä tapahtuu vain taidekeskuksissa tai museoissa, vaan osa ihmisten jokapäiväistä arkea."

Näin sanoo Ähtärin kaupungin vapaa-ajantoimen johtaja Marika Puntala.

Kulttuurin merkitys Suomessa on huomattu viimeistään korona-ajan seurauksena, kun kulttuuri- ja tapahtuma-ala ovat kärsineet. Muuttoliike maaseudulle on kasvussa ja monet ihmiset ovat siirtyneet tekemään etätöitä ympäri Suomen.

"Monessa kunnassa voitaisiin miettiä, mikä olisi oman kunnan vetovoimatekijä, joka saisi ihmiset tulemaan sinne. Kulttuuritapahtumat houkuttelevat sekä kotimaisia matkailijoita että myöhemmin myös enemmän ulkomaisia matkailijoita", sanoo Kulttuuria yhteistuumin -hankkeen projektikoordinaattori Teemu Hokkanen Espoon kaupungilta.

"Kulttuuri lisää maaseudun elinvoimaa yhtenä tekijänä. Kun tuetaan kulttuuria, tuetaan myös paikallista elinkeinoa", Hokkanen toteaa.

Puntala puhui valtakunnallisen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämishankkeen Ähtäriin tekemän kuntavierailun yhteydessä.

Vierailun tarkoituksena oli tutustua Ähtärin kulttuurikohteisiin ja verkostoitua eri kuntien kulttuurituottajien kanssa. Hanke tekee vastaavia vierailuja muihinkin kuntiin.

Puntala arvioi MT:lle, että hanke lisää osaltaan kulttuurin merkitystä maaseudulla. Kulttuuritapahtumien määrän hän näkee ehdottomasti kasvavan hankkeen myötä.

"Kun eri maaseutujen ja kaupunkien kulttuuritoimijat pääsevät vaihtamaan ajatuksiaan omien kuntiensa kulttuurikäytännöistä ja tavoista, niin maaseudun kuntiin ja niiden kulttuuritoimintaan saadaan uusia näkökulmia. Kyse on siitä, miten maaseutukuntien pienillä resursseilla voitaisiin tuottaa kulttuuria mahdollisimman vaikuttavasti", Puntala kertoo.

Ähtärin uudella esiintymislavalla järjestetään tänä kesänä seurakunnan hartauksia, musiikkiohjelmia, yhteislauluiltaa Mikko Alatalon säestämänä ja kaupunkifestivaali Ylävesien yö, Puntala kertoo MT:lle.

Vierailulla käytiin katsomassa muun muassa Ähtärin asutuksen muistomerkkiä, Ylävedet-veistosta. Veistosta ylläpidetään kummitoiminnalla, jossa yritykset, yhteisöt tai yksityishenkilöt voivat sitoutua vastaamaan teoksen ylläpitokustannuksista vuodeksi.

Vuonna 2020 alkanutta Kulttuuria yhteistuumin -hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sitä koordinoi Espoon kaupunki.

Joukko kuntien kulttuurialan ammattilaisia vierailee 17.6.–18.6. Ähtärissä tutustumassa paikallisiin kulttuurikohteisiin. Vierailu on yksi kuntavierailuista, jotka toteutetaan valtakunnallisen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävän puitteissa.

Vuonna 2020 alkanutta hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sitä koordinoi Espoon kaupunki.

Ähtärin kaupungin vapaa-ajantoimen johtaja Marika Puntala sanoo, että valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -hanke lisää kulttuurin merkitystä maaseudulla. Kulttuuritapahtumien määrän hän näkee ehdottomasti kasvavan tulevaisuudessa hankkeen myötä.

"Kun eri maaseutujen ja kaupunkien kulttuuritoimijat pääsevät vaihtamaan ajatuksiaan omien kuntiensa kulttuurikäytännöistä ja tavoista, niin maaseudun kuntiin ja niiden kulttuuritoimintaan saadaan uusia näkökulmia. Kyse on siitä, miten maaseutukuntien pienillä resursseilla voitaisiin tuottaa kulttuuria mahdollisimman vaikuttavasti", Puntala sanoo.

Lue lisää

Satakunnasta paljastui hämmästyttävä löytö: "Tämä on aivan uutta nykykansantaiteessa, että taidetta on luotu yhdessä eri tavoin"

Ei heilu puukko minun lanteilla

Mitä yhteistä on Maustetytöillä ja Kauko Röyhkällä? – Molemmat artistit saapuvat tänä kesänä Joutsaan esiintymään

Hitaasti koronteenikuplaan hiipivä toivo laukaisi itkettävän ikävän