Ihmiset & kulttuuri

"Esitän välillä radiossa vähän tyhmempää kuin olen, sitähän kuuntelijat rakastavat", kokenut radiotoimittaja kertoo

Toimittaja Juha Blomberg tunnetaan muun muassa luonto-ohjelmien, Metsäradion ja Klassikkokäräjien äänenä. Piraattiradioaseman hän rakensi jo teini-ikäisenä Mikkelissä.
Jaana Kankaanpää
Kansainvälistä mediahuomiota Juha Blomberg sai vuonna 2015, kun hänen juontamaansa Luonto-Suomeen soitti itse tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Harva tunnistaa Juha Blombergin kasvoja, mutta ääni on tuttu miljoonille suomalaisille. Hän on toiminut Suomen suosituimman radiokanavan, Yle Radio Suomen, valtakunnallisena toimittajana vuodesta 2004.

"Blomikseksi" kutsuttu kokenut radioääni juontaa muun muassa Luonto-Suomea ja Metsäradiota. Hän tuottaa usein myös Puhelinlangat laulaa -toivekonserttia, jossa suomalaiset ovat kertoneet kuulumisiaan ja levytoiveitaan kohta 50 vuoden ajan. Tehtäviin kuuluu myös yhden Yleisradion vanhimman ohjelman Merisään lukeminen.

Blomberg iloitsee siitä, että radiojuontajana hän saa kulkea rauhassa kaupungilla.

"Voin tilata pitkän tuopin terassilta, eikä kukaan ota minusta kuvaa lähettääkseen sitä viikkolehteen elokuvalipun toivossa. Televisiojulkisuus muuttaa kaiken."

Radio Suomen suosituimmilla ohjelmilla on parhaimmillaan jopa 700 000 kuuntelijaa. Blomberg ei koskaan suuntaa puhettansa radiossa jollekin Pekka peruskuuntelijalle tai Pielaveden mummolle. Hän on kaikille sama tuttavallinen Juha tai "Blomis".

Kansainvälistä mediahuomiota Juha Blomberg sai vuonna 2015, kun hänen juontamaansa Luonto-Suomeen soitti itse tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Blomberg puhutteli ohjelman alussa Niinistöä "Sauliksi Naantalista", eikä presidenttiys tullut esiin. Kysymykset liittyivät palsternakkaan ja ojakärsämöön.

"Toimin kaikkien ihmisten kanssa samalla tavalla. Soittaessaan Radio Suomeen presidentti on tavallinen Suomen kansalainen - yksi meistä."

Blomberg innostui radiosta teknisenä laitteena jo pikkukundina Mikkelissä, kun isä antoi hänelle purettavaksi vanhoja radioita.

Myöhemmin teini-ikäisenä Juha rakensi oman piraattiradioaseman Radio Vapaa Mikkelin, pienitehoisen FM-lähettimen kantama oli kilometri. Lähetyksiä kuunteli parikymmentä naapuruston kaveria. Levytoiveita hän pyysi jättämään paperilapulla kotipihan ison männyn kylkeen. Yhtään ei tullut.

Varsinainen radioura alkoi 1980-luvun alkupuolella, kun hän ajautui töihin Mikkeliin maakuntaradioon. "Blomis" työskenteli Ylen Etelä-Savon radiossa 2000-luvun alkuun saakka.

Maakuntaradion teknisenä kesäharjoittelijana Blomberg pääsi tutustumaan Ylen isoihin radiotähtiin heidän vieraillessaan Savonlinnan oopperajuhlilla. Tärkeäksi oppi-isäksi muodostui Hannu Taanila, pitkän linjan radiotoimittaja, joka ihastutti ja myös vihastutti monia.

Kun Blomberg tuli kesäharjoittelijaksi Ylen Savonlinnan toimitukseen, Taanila istui alushousuissaan studiossa. Oli hirvittävän kuuma kesäpäivä ja Savonlinnan vanhassa Miljoonatalossa ei ollut ilmastointia. Hannu Taanila pyysi ystävällisesti Blombergia hakemaan tien toiselta puolelta nakkikioskilta evääksi purtavaa ja raikasta juomaa. Sen jälkeen aloitettiin työt.

"Hannu sanoi: ´jos mä staaplaan eli teen virheen enemmän kuin kaksi kertaa, pysäytä nauhuri ja tokaise senkin amatööri´. Hannu staaplasi vain kahdesti. Opin häneltä, että omassa tekemisessään pitää olla tarkka ja materiaalin on oltava aina kuranttia."

Jaana Kankaanpää
Seitsemättä suvea Radio Suomen kuuntelijoita ilahduttaa kesälauantaisin Juha Blombergin juontama Klassikkokäräjät. Ohjelman merkityksestä kertoo se, että Klassikkokäräjistä on tehty jo yliopistossa pro gradu -tutkielma.

Helsinkiin Blomberg siirtyi uuden vuosituhannen puolella, kun hänet pyydettiin sound designeriksi uudelle perustettavalle radiokanavalle YleQ:hun. Kuusta piti tulla nopealla aikataululla Suomen toiseksi suosituin radiokanava alle 35-vuotiaiden kohderyhmässä.

Toimeksianto oli älytön, sillä kaupallisella puolella uuden kanavan markkinoimiseen olisi satsattu monta vuotta. "Ylen johdon kärsivällisyys ei riittänyt ja meidät tekijät vaihdettiin jo reilun vuoden päästä. Silloin päädyin takaisin Radio Suomeen. YleQ:n toinen vaihekaan ei ollut suuri hitti."

Reilu kolme vuotta toiminut radiokanava hiljeni lopullisesti syyskuussa 2006.

Juha Blombergille lähtöpassit YleQ:sta olivat onni onnettomuudessa. Hän on ollut aina sielultaan Radio Suomen mies. Kanavan kohderyhmä on tavattoman laaja, koska Radio Suomi tavoittaa yli 1,6 miljoonaa kuuntelijaa viikossa.

Yle Radio Suomella on paljon kuuntelijoita kaikissa ikäryhmissä, mutta kivijalkana ovat yli viisikymppiset varttuneet aikuiset. Perinteistä iskelmämusiikkia ei kuulu Radio Suomen soittolistalla enää entiseen tapaan, mikä on herättänyt närää. Poikkeuksen tekevät muutamat erikoisohjelmat, kuten Sekahaku.

"Eihän se iskelmän suurimpia ystäviä paljon naurata, jos 40 biisin joukossa on yksi Kyösti Mäkimattilan kappale."

Hän kuitenkin muistuttaa, että musiikki ei ole koskaan ollut Radio Suomessa pääasia. Kanavalta tulee paljon puheohjelmia ja arkisin päiväaika ohjelmakartasta on pyhitetty maakuntaradioiden lähetyksille ja ajankohtaisohjelmille kuten Radio Suomen päivä, jota Blomberg on myös vieraillut juontamassa.

Blomberg on profiloitunut erityisen luonto-ohjelmien toimittajana. Keskiviikon Luonto-Suomen lisäksi hän tekee omaa sarjaansa nimeltään Blomiksen luonto. Vapaa-ajalla toimittaja liikkuu paljon lähiluonnossa, kiikari ja kamera kulkevat aina mukana.

Blombergin juontama perinteinen makasiiniohjelma Metsäradio on muuttanut viime vuosina muotoaan. Metsurien terveisten ja metsätalouden sijaan ohjelmassa korostuu nykyään enemmän metsien monipuolinen käyttö esimerkiksi retkeily- ja luontokohteena.

"Metsäradion on pakko muuttua ajassa. Tunnuskappalekaan ei ole enää: Vielä niitä honkia humisee."

Jaana Kankaanpää
Vapaa-ajalla Juha Blomberg liikkuu paljon pääkaupunkiseudun lähiluonnossa, kiikari ja kamera kulkevat aina mukana. "Pari päivää sitten bongasin esimerkiksi kotiniityllä sepelhanhen. Tietysti siitä piti ottaa kuva pöytälaatikkoon."

Seitsemättä suvea Radio Suomen kuuntelijoita ilahduttaa kesälauantaisin Juha Blombergin juontama Klassikkokäräjät. Kolme tuomaria arvioi joka ohjelmassa kuuden musiikkikappaleen klassikkostatuksen.

Ohjelmassa on tänäkin kesänä mukana aiemmilta kausilta tuttuja vieraita, kuten Ile Kallio, Jake Nyman, Katriina Honkanen ja Niina Lahtinen. Uusina kasvoina klassikkobiisejä arvottavat esimerkiksi Erja Lyytinen, Katja Ståhl ja Juha Itkonen.

"Formaatti on loistava eli ikiaikainen levyraati. Moni kuuntelija on antanut palautetta, että kesän alkamisen tietää siitä, kun Klassikkokäräjät tulee radiosta."

Ohjelman merkityksestä kertoo se, että Klassikkokäräjistä on tehty jo yliopistossa pro gradu -tutkielma. Muusikkopiireissä ohjelma nauttii kulttisuosiota.

Timo Rautiainen ihmetteli kerran Klassikkokäräjillä Pate Mustajärven tapaa laulaa Popedan “Pitkä kuuma kesä” -kappaleen kohtaa: ´kevyessä kesämekossaan´. Myöhemmin eräällä festivaalilla Pate koputti Rautiaista olkapäästä ja kommentoi laulaneensa biisin Tampereeksi.

Ylituomari Juha Blomberg vitsailee Klassikkokäräjillä huonolla matematiikan taidollaan, vaikka tietenkin hän päässälaskun hallitsee.

"Esitän välillä radiossa vähän tyhmempää kuin olen, sitähän kuuntelijat rakastavat."

Jaana Kankaanpää
Juha Blomberg saapui haastatteluun Batman-henkisellä sähköpyörällä. Juha on ollut pikkunassikasta lähtien kirjaston vakioasiakas. Kun hän ei vielä saanut lupaa lainata kirjoja Mikkelin kirjaston aikuistenosalta, isosisko tuli apuun.

Mitkä ovat hyvän radiotoimittajan ominaisuudet? Blomberg korostaa rauhallisuutta, hyvää kielenkäyttöä ja lukeneisuutta. Juha on ollut pikkunassikasta lähtien kirjaston vakioasiakas. Kun hän ei vielä saanut lupaa lainata kirjoja Mikkelin kirjaston aikuistenosalta, isosisko tuli apuun.

"Intissä mua pidettiin outona, kun luin Kurt Vonnegutia. Muut kaverit lukivat samaan aikaan Korkeajännitystä."

Haastattelun jälkeen Juha Blomberg suuntaa purkamaan kesän viimeisiä Klassikkokäräjien jaksoja. Ne on editoitava ennen kesälomalle lähtöä.

Lomasta saattaa tulla tällä kertaa tavallista pitempi ja jännittävämpi. Radiotoimittaja on tulossa melkein kuusikymppisenä toista kertaa isäksi. Juha ja Jenni menivät naimisiin kuluvan vuoden helmikuussa.

"Elämä on yllätyksiä täynnä."

Juha Blomberg

  • Juha Blomberg on vuonna 1961 syntynyt radiotoimittaja. Kasvoi lapsuutensa Mikkelissä.
  • Aloitti radiouransa Ylen Mikkelin aluetoimituksessa 1980-luvulla (myöhemmin Radio Mikkeli ja Etelä-Savon radio). Työskennellyt myös YleQ:ssa 2000-luvun alussa. Radio Suomen toimittaja vuodesta 2004 lähtien.
  • Juontaa muun muassa Metsäradiota ja Luonto Suomi -ohjelmia. Tuottaa myös Puhelinlangat laulaa -ohjelmaa toimien samalla sen toisena juontajana. Kesälauantaisin Klassikkokäräjien ylituomari. Tuttu myös Merisään ja aikaisemmin Yöradion äänenä.
  • Kierrellyt useissa kehitysmaissa tehden juttusarjoja Nenäpäivän, WWF:n ja Plan Suomen kohteissa.
  • Harrastaa luonnossa liikkumista ja valokuvausta. Perheeseen kuuluu vaimo Jenni ja aikuinen poika edellisestä avoliitosta.
Lue lisää

Kuiva kesä tuottaa haasteita mikkeliläisen Taneli Pajusen maitotilalla — onneksi apuna häärää puolitoistavuotias Aino-tytär

Vasemmistoliiton ministerit vaihtuivat – Sarkkinen aloitti sosiaali- ja terveysministerinä, Andersson palasi opetusministeriksi

Evan kysely: Luottamus maan hallitukseen putosi kahdeksan prosenttiyksikköä viime kevääseen nähden

Yle uutiset: Mannerheimin salonkivaunun entisöinti Mikkelissä viivästyy –vaunun kunnostamiseen ei saatu tukea