Ihmiset & kulttuuri

Suomi-filmit pohjustavat juhannusta televisiossa – elokuvaputken aloittaa Ansan ja Taunon ehkä ikimuistoisin valkokangasromanssi

Yle TV2 esittää juhannusaattona kotimaisia elokuvia aamupäivästä iltayhdeksään saakka.
Oy Suomen Filmiteollisuus (SF)
Juhannuksen elokuvaputken aloittaa tähtipari Ansa Ikosen ja Tauno Palon ehkä ikimuistoisin yhteinen valkokangasromanssi, Kulkurin valssi.

Suomi-filmien ystäviä hemmotellaan juhannuksena toden teolla. Yle TV2 esittää juhannusaattona kotimaisia elokuvia aamupäivästä iltayhdeksään saakka. Jos jussina sataa tai helle uuvuttaa, yksi vaihtoehto on lähes 11 tunnin leffamaraton. Elokuvaputken aloittaa tähtipari Ansa Ikosen ja Tauno Palon ehkä ikimuistoisin yhteinen valkokangasromanssi, Kulkurin valssi. Maisteri T. J. Särkän ohjaama Kulkurin valssi on kaikkien aikojen toiseksi katsotuin kotimainen elokuva, edellään vain Edvin Laineen Tuntematon sotilas.

Välirauhanaikaisen todellisuuspaon jälkeen on vuorossa rillumarei-klassikko Rovaniemen markkinoilla. Suomen sosiaalidemokraatin aikalaiskriitikon Eugen Terttulan mukaan "törky on törkyä", mutta kansa rakasti Repe Helismaan, Esa Pakarisen ja Jorma Ikävalkon Lapin kullankaivaja-tarinaa.

Yle näyttää juhannusaattona kaksi Markku Pölösen musiikkipitoista elokuvaa. Tangoelokuva Onnen maa on kunnianosoitus Reijo Taipaleen musiikille. Mikä sopisikaan juhannukseen paremmin kuin Satumaa-tango, sauna ja tanssilava järvenrannalla. Juhannuksena voi hoilata myös Rauli Somerjoen sinivalkoisia ikivihreitä Badding-elokuvan tahdissa. Elokuvamaratonissa nähdään Lattomeren pienviljelysperheen pojan Timo Koivusalon kaksi elokuvaa, Rentun ruusu ja Kulkuri ja joutsen. Elokuvat ovat täynnä Tapsa Rautavaaran ja Irwin Goodmanin ikivihreitä. Itse pidän Kulkuria ja joutsenta parhaana Koivusalon elokuvana.

Yhden moitteen voi Ylelle antaa. Kaikki edellä mainitut elokuvat on esitetty varsin usein televisiossa. Juhannuksen ohjelmistoon olisi sopinut myös jokin harvempi helmi.

Yle TV2 perjantaina klo 10.15 ja Yle Areena.

Lue lisää

Häräntappoase päivitettiin 2020-luvulle – "Miehekkyys korostuu nyt ihan eri tavalla, kun päähenkilö on joku muu kuin poika"

Raaseporissa uimaan lähtenyt mies löytyi kuolleena – juhannuksen aikana vesillä on kuollut ainakin kahdeksan ihmistä

Pallonpuoliskosta riippuen nyt vietetään keskikesää tai keskitalvea – "Talvea on vielä pari kuukautta jäljellä"

Jo muinaiset suomalaiset juhlistivat keskikesää tutulta kuulostavilla tavoilla – suomalaisten kesänvietossa korostuu tehokkuusajattelu