Ihmiset & kulttuuri

Tuhatkiloinen jättikiuas houkuttelee saunojia Ikaalisissa: ”Löylyä ei heitetä, vaan luodaan ja vihdalla ei hakata, vaan ropsutellaan"

Saunaa ei lämmitetä kuumaksi vaan kiuas.
Rami Marjamäki
Villa Vihdan löylyissä viime viikolla vasemmalta Teijo isoviita, Kalle Kauppila, Hanna Saraketo, Sirpa Sarin, Suvi Veramo ja Jussi Tuomela.

Löyly leviää pehmeästi Ikaalisten Villa Vihdan tuhatkiloisesta kiukaasta ympäri saunaa. Kymmenkunta saunojaa nauttii kuusilauteilla lämmöstä ja koivuvihdasta.

Ikaalisten Löylynlyöjien komeassa saunassa Toivolansaaren leirintäalueen parhaalla paikalla tulija saa aluksi hyviä neuvoja täydellisestä saunomisesta: ”Löylyä ei heitetä, vaan luodaan. Vihdalla ei hakata, vaan ropsutellaan. Saunaa ei lämmitetä kuumaksi, vaan kiuas.”

Erinomaisia huomioita kaikki tyynni. Löylynlyöjät on taas päässyt koronan jälkeen tositoimiin. Villa Vihtaan pääsee saunomaan kolme kertaa viikossa yleisellä vuorolla, kuudella eurolla heinäkuun alusta lähtien. Saunan saa varata esimerkiksi syntymäpäiviä varten, ja häätkin on tiloissa juhlittu.

Vihdoista saunominen ei jää kiinni. Seuran kunniapuheenjohtaja Pentti Hakala tekee vihdat, joiden sisälle tulee tuoksuvia hieskoivun oksia ja ulkopuolelle ryhdikkäitä rauduskoivuja. Vihdat pysyvät kierretyllä koivusiteellä jämäkästi kiinni ja talvella tuoreet vihdat otetaan pakasteesta.

Löylynlyöjät on Suomen toiseksi vanhin rekisteröity saunayhdistys. Jäseniä on nyt 64, ja lisää vielä mahtuu.

Löylynlyöjät on toiminut vuodesta 1987, ensin paikallisessa kylpylässä ja nyt Toivolansaaressa, jonne rakennettiin talkoilla uusi sauna.

”Yli 10 000 talkootuntia tähän käytettiin”, puheenjohtaja Kalle Kauppila kertoo seuralaisten kokoonnuttua saunomaan.

Lämpimillä ilmoilla virta vain lisääntyy saunomisen jälkeen, varapuheenjohtaja Teuvo Isoviita kehuu. Kalle Mäkinen tuumaa, että sauna on kova vastus koronalle. Avannossa kävijät myös tietävät, että flunssa tai muut pöpöt eivät iske lainkaan.

Löylyn ja ropsuttelun jälkeen lähdetään uutta laituria pitkin Kyrösjärveen uimaan. Vettä on laiturin nokassa 3,5 metriä. Vieressä on uusi laituri, johon pääsee isollakin veneellä.

Saunassa käydään tietenkin saunomisen ja etenkin seuran vuoksi. Pientä huumoria jäsenten kesken lentää koko ajan, kun päivän puheenaiheita käydään läpi.

Parin saunomis- ja uintikerran jälkeen on leppeä olo. Siitä voi nauttia kahvin tai virvokkeiden kanssa isolla terassilla. Voi sanoa, että tämä sauna on kohdallaan.

Lue lisää

Sauna on somevapaa vyöhyke

Tukes varoittaa palovaarallisista pihasaunapaketeista

Suomalaisemigrantit löysivät yhteisen kielen intiaanien kanssa jo 1600-luvulla – Hikoilu hikimajassa edelsi Kekkosen ajan saunadiplomatiaa

Vihdanteon maailmanmestari kertoo, miten teet virkeän vihdan juhannussaunaan