Ihmiset & kulttuuri

Koko kansan tuntema näyttelijä muuttuu mökillä näpertelijäksi – Vesa Vierikko: "Jos nyt oikein miettii, niin mitä tekemistä kerrostalossa on?"

Koko kansan tuntema näyttelijä Vesa Vierikko viihtyy Kangasalan-mökillään, jonka piha on hyönteisten paratiisi.
Kari Salonen
Vesa Vierikko on viettänyt kesiä ja muitakin vuodenaikoja Kangasalan-mökillä 1970-luvulta asti. Pieni mummonmökki on saanut taakseen huomaamattoman laajennusosan.

Paahtava aurinko grillaa Vierikon veljeksiä terassityömaalla. Vesa Vierikko ja Ilmo Vierikko ovat viettäneet tässä pienessä mummonmökissä 1970-luvulta alkaen kesiä, joskus muitakin vuodenaikoja.

Kun kaksikko aloittaa remonttihommat, kaikki on tarkkaan suunniteltua. Esimerkiksi tämänkertainen terassinlaajennus vaati usean vuoden kypsyttelyn, ennen kuin he tarttuivat toimeen.

Kun terassi oli saatu laajennettua, veljekset huomasivat, että kaksi lautaa oli muita pidempiä. Kolmen päivän pohdinnan jälkeen Vesa Vierikko irrotti laudat ja sahasi ylimääräiset millimetrit pois.

Ilmo Vierikko kehuu pikkuveljeään, mutta säästäväisesti.

"Kyllä sitä nyt viitsii katsella."

Vierikon veljesten remonttihommissa tärkeää on kiireettömyys. FM-radio soittaa taustalla 1950-luvun sävelmiä ja kertoo välillä, että kuuntelet Pispalar rarioo.

"Musiikin on oltava rauhoittavaa, eihän siitä muuten tule kuin vihaiseksi", Vesa Vierikko perustelee.

Kun terassi on saatu viimeisteltyä, on aika pohtia perusteellisesti, miten terassille saisi parhaiten asennettua markiisit suojaamaan iltapäivän paahtavalta auringolta.

Veljeksillä on terassilla vakiopaikat: Vesa istuu pihalta katsoen vasemmalla, Ilmo oikealla. He istahtavat omille paikoilleen, laittavat tupakaksi ja alkavat pohdiskella niinkin suurta aihetta kuin onnellisuutta.

Vuonna 2020 koronavirus vilkastutti mökkikauppaa, eikä se Vesa Vierikon mielestä ole ihme. Työt ovat ajaneet ihmiset asumaan tiiviisti kaupunkeihin, vaikka mieli halajaa omaa tilaa.

"Jos nyt oikein miettii, niin mitä tekemistä kerrostalossa on? Sieltä täytyy aina lähteä pois, jotta voi tehdä yhtikäs mitään. Täällä ei tarvitse lähteä mihinkään, ja silti voi tehdä vaikka mitä."

Vierikon Helsingin-koti on Töölössä.

"Ei siellä ainakaan remontoitavaa enää ole. Joka seinä on maalattu niin monta kertaa."

Näpertelyä, kuten Vierikko kädentaitojaan kutsuu, hän on tehnyt aina.

"Lepään silloin, kun teen jotain käsilläni. Näyttelijän työstä ei jää mitään käsinkosketeltavaa jäljelle, mutta jos näpertelee vaikka kaiteen, siinäpä se kaide sitten on ja pysyy."

Vierikko ei ole koskenut Kangasalan-mökin perusrakenteisiin, mutta lähes kaikki muu on saatu vähitellen uuteen uskoon. Hänellä on jatkuvasti mielessä kymmenkunta asiaa, jotka mökissä pitäisi korjata.

Koska mikään ei ole kuitenkaan kaatumassa niskaan, remonttihommiin voi ryhtyä säiden, ehtimisen ja viitsimisen mukaan.

Kari Salonen
Terassin laajennus vaati muutaman vuoden pohtimisen ja muutaman laudan korjaustyöhön ryhtyminen muutaman päivän mietinnän.

Vesa Vierikon äiti hankki mummonmökin Kangasalta 1970-luvun puolivälissä. 2000-luvun alussa mökki sai taakseen laajennusosan, jotta mökin julkisivu näyttää edelleen vaatimattomalta.

"Tulipa myös kovalla rahalla laitettua paskakaivot kuntoon. Ihan turhaa hommaa se lopulta oli."

Työtilanteestaan riippuen Vierikko on viettänyt mökillä eri kesinä erimittaisia ajanjaksoja. Joskus hän on ehtinyt mökille vain pariksi viikoksi, joskus koko kesäksi.

Lyhyinä mökkikausina hän ei ole tarttunut kaikkeen aikaavievimpiin remonttikohteisiin, mutta silti mökki on vuosien varrella pikku hiljaa uudistunut.

Viime vuonna Vierikon mökkikesä alkoi jo maaliskuussa, sillä koronaepidemia lopetti esityskauden lyhyeen. Mökkikevään aikana Vierikko päätti, että nyt voisi olla aika jäädä eläkkeelle.

Vierikolla on yhteensä seitsemän lasta. Ensimmäisestä liitosta syntyneet neljä lasta eivät Vierikon lapsuudessaan mökillä paljoa viihtyneet.

"Täällä taisi olla silloin hieman turhan alkeellista."

Sen sijaan kolme nuorinta lasta, iältään 12, 14 ja 16, ovat ainakin toistaiseksi tulleet mökille aina mielillään. Syykin selvillä.

"Taikasanat ovat tila ja vapaus. Täällä on kumpaakin, ja minun tehtäväkseni jää vastata, että joo kyllä käy."

"Joo kyllä käy" oli vastauksena esimerkiksi silloin, kun Vierikoiden kuopus Onerva viime vuonna kysyi, saisiko rakentaa kuudelle keppihevoselle tallin ja laitumen.

Tallissa suitset ja riimut ovat ojennuksessa ja jokaisella hevosella oma pilttuu. Onpa keppihevosilla myös tarkkaan rajattu laidun puiden välissä.

Lasten vapauden tunnetta lisää se, että mökki on syrjässä isoilta teiltä eikä lähellä ole vesistöjä. Lapset ovatkin aina saaneet liikkua pihalla vapaasti, ja perheen koiralle mökki on herraskartano.

Kari Salonen
Vierikon veljeksillä, Vesalla (vas.) ja Ilmolla, on vakiopaikat Kangasalan-mökin terassilla. Vesa istuu pihalta katsoen vasemmalla, Ilmo oikealla.

Vesa Vierikon vaimo Kati Vierikko on tutkija ja ympäristötieteiden tohtori. Kati Vierikon kädenjälki näkyy mökin pihalla, sillä kaikki on mahdollisimman hyönteisystävällistä.

"Katin ohjesääntö on, että älä tee pihalla mitään, ja sehän sopii minulle erinomaisesti! Täällä saa olla rehevää, eikä edes voikukkia kitketä, sillä hyönteiset tarvitsevat niitä."

Pihalta nitistetään ainoastaan jättipalsamit, joita aina välillä puskee pintaan säännöllisistä tappotuomioista huolimatta.

Vierikko nauttii luonnon seuraamisesta, ja hänen aamurutiineihinsa kuuluu esimerkiksi kuvan ottaminen aina samasta pisteestä terassilta. Kuvassa pääosaa esittää pihlaja, ja pihlajakuvien avulla pystyy seuraamaan vuodenaikojen vähittäistä etenemistä.

Vuosien saatossa tutuksi ovat tulleet myös pihan tikat ja tiaiset. Pihan vakiväkeen kuuluu lisäksi rusakoita ja supikoira, joka melkein syö kädestä.

Mökkielämän kulmakivi on rutiinittomuus. Sitä Vesa Vierikko on kaivannut erityisesti näyttelijän minuuttiaikataulutetun arjen jälkeen.

"Teatterissa pitää olla illalla skarppina, mutta täällä voi ottaa ensimmäisen oluen jo aamupäivällä."

Maltaiset juomat pysyvät paahteessa viileinä Australiasta lahjana saatujen eristävien viilentimien avulla.

Ilmo Vierikko tarkkailee veljensä tölkkiä kriittisesti.

"Joko pohja paistaa?"

"Älä hössötä, liru on vielä", pikkuveli vastaa.

Lue lisää

Katso kuvat pääministerin uudistetusta virka-asunnosta

Kesärannan kunnostus - ja sisustustyöt valmistuivat – Hankintalistoilla muun muassa taaperosänky

Tapakouluttaja antaa ohjeet mökkivierailua pohtivalle ja tyrmää ilmoittamatta poikkeamiset – kuokkavieraiden aika on ohi, eikä mökkivieras ei tule hotelliin

Kesämökki on toinen koti ja melkein loputon remonttiprojekti – ”Kun on isot kiinteistöt, niin aina vuosittain tulee eteen joku remppa"