Ihmiset & kulttuuri

Wilma Murto selviytyi seiväshypyn olympiafinaaliin, Elina Lampela jäi karsinnassa ilman tulosta

Seiväshypyn finaali nähdään torstaina.
Wilma Murto on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on selviytynyt seipään olympiafinaaliin. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Wilma Murto on selviytynyt naisten seiväshypyn loppukilpailuun Tokion olympialaisissa. Murto ylitti karsinnoissa 455 toisella yrityksellään.

Kaikkiaan 15 naista ylitti karsinnoissa 455, eikä karsintoja enää jatkettu sen jälkeen, joten he kaikki pääsivät finaaliin. Karsinnat olivat hetken keskeytyksissä kaatosateen takia.

Murto on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on selviytynyt seipään olympiafinaaliin. Loppukilpailu hypätään Tokiossa torstaina.

Seiväshyppääjä Elina Lampelan olympiakilpailu puolestaan päättyi karsinnan ensimmäiseen korkeuteen. Lampela teki kolme yritystä aloituskorkeudesta 425 onnistumatta ja jäi ilman tulosta.

Lampelan hypyt olivat lähes ennätyskorkeita, mutta ne eivät jatkuneet eteenpäin ja hän tippui kolme kertaa riman päälle. Edes telineiden siirto lähemmäksi kuoppaa ei pelastanut häntä viimeisessä yrityksessä.

"Ei jostain syystä hyppy nyt jatkunut. Sain verkassa tehtyä sillä seipäällä hyvän hypyn ja ajattelin aloittaa samalla seipäällä kilpailun, mutta ei se vaan kisassa toiminut. En tiedä, mikä siihen tuli", Lampela ihmetteli.

"Kaikki meni siihen asti tosi hyvin."

Ensimmäisessä yrityksessä Lampelan vauhdinjuoksu ei näyttänyt aivan jatkuvan ponnistukseen asti. Viimeisessä hypyssä suoritusta kangisti ahdistava pakkotilanne.

"Juoksu kulki tosi hyvin, kaikki tuntui hyvältä. Päästä se varmaan oli sitten kiinni", Lampela pohdiskeli.

"Kahden pudotuksen jälkeen ajattelin, että on pakko saada edes tulos näissä kisoissa, Kolmas hyppy ei sitten tullut rennosti. Olen tosi pettynyt, kun juuri täällä jäin ilman tulosta."

Lampela on hypännyt tällä kaudella ennätyksekseen 453.

Lue lisää

Isäntämaa rohmusi mitaleja uusista olympialajeista

Suomi jäi Tokiossa mitalitavoitteestaan

Suomen olympiajoukkueen kisapastori Leena Huovinen on kokenut elämässään paljon – eräs musertava hetki pysäytti hänet ajattelemaan, mistä hän todella saa lohtua

Wilma Murto taivutti komean olympiasijoituksen – suomalainen jakoi viidennen sijan Tokion seiväsfinaalissa