Ihmiset & kulttuuri

Koronatilanne huomioidaan Ilomantsin Karhufestivaaleilla – Veistopaikat ovat jo yksistään moottorisahan käytön turvallisuuden takia useiden metrien päässä yleisöstä

Tämän vuoden veistokilpailujen teemana on Karhu ja pentu.
Riitta Ryynänen
Karhumetsä toimii Ilomantsin Karhufestivaalin veistopaikkana viime vuoden tapaan. Kuvassa Tapio Vääräsmäen teos Rakkaudesta lajiin.

Ilomantsin Karhufestivaali järjestetään reilun viikon päästä 12–15. elokuuta koronatilanne huomioon ottaen. Järjestäjät ovat käyneet neuvonpitoa paikallisten terveysviranomaisten kanssa ja laatineet tapahtumaa varten terveysturvallisuussuunnitelman.

Karhufestivaalin kahteen veistokilpailuun, karhunveiston mestaruuskisaan sekä pikakilpailuun, on tulossa lähes 30 veistäjää. Festivaalin johtaja Timo Reko Maaseudun Sivistysliitosta kertoo, että veistäminen voidaan toteuttaa kaikissa tilanteissa.

Veistäjien veistopaikat ovat jo yksistään moottorisahan käytön turvallisuuden takia useiden metrien päässä toisistaan ja yleisöstä. Tällä hetkellä Itä-Suomen aluehallintovirasto ei ole asettanut kokoontumisrajoituksia yleisötilaisuuksiin.

"Karhufestivaalin omassa turvallisuussuunnitelmassa tähtäämme siihen, että alueella on muutama sata henkilöä kerrallaan. Käsidesipisteitä on useassa kohtaa, ja muistutamme kaikkia osallistujia turvaväleistä sekä suositamme maskin käyttöä sisätiloissa”, Timo Reko sanoo tiedotteessa.

Vuoden 2020 tapaan Karhufestivaali toteutetaan hybriditapahtumana, sitä on mahdollista seurata paikan päällä ja internetin kautta striimattuna videolähetyksenä: Karhulivenä ja Karhustudiona.

Tämän vuoden veistokilpailujen teemana on Karhu ja pentu. Karhunveiston mestaruuskilpailu toteutetaan Karhumetsässä Kansallistalon ja Katri Vala Kulttuurikeskuksen välissä perjantaista lauantaihin. Sunnuntain pikakilpailu on Karhuareenalla.

Karhufestivaali alkaa jo torstaina 12.8. Ilomantsin keskustassa Mestarit Mantsissa -kutsuveistolla, jossa mukana ovat neljä aiemman vuoden voittajaa. Veiston teemana on Pohjois-Karjala 300 vuotta.

”Haluamme nostaa Ilomantsin Karhufestivaalin voittajia esiin, ja mikäpä olisi parempi teema kuin Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlavuosi – olemmehan todellakin metsien ja karhujen maakunta”, Timo Reko sanoo.

Karhufestivaalin järjestävät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistys ja Maaseudun Sivistysliitto.

Lue lisää

Ilomantsin viljojen kuivaukseen riittää yksi kuivuri – Iivo-perinneruis antoi kohtuullisen sadon Joonas Potkoselle

Veistäjätaiturit kohtasivat Ilomantsissa: Voittajateos on karhumainen kannanotto ilmastonmuutokseen ja pakolaisuuteen

Ilomantsi yllätti iloisesti

Aktiivihiiltä voidaan valmistaa Ilomantsissa myös puusta, jolloin turvetta tarvittaisiin vähemmän – pajun kasvatuskokeet käynnissä