Ihmiset & kulttuuri

Veistäjätaiturit kohtasivat Ilomantsissa: Voittajateos on karhumainen kannanotto ilmastonmuutokseen ja pakolaisuuteen

Esko Heikura on voittanut teoksellaan Pakolaiset karhunveiston mestaruuskisan.
Heli Kallio-Kauppinen
Esko Heikura voitti karhunveiston mestaruuskisan teoksellaan Pakolaiset. Kisassa esiin nousivat ajankohtaiset teemat, kuten ilmastonmuutos ja monikulttuurisuus.

Kuhmolaisen Esko Heikuran teos Pakolaiset on voittanut karhunveiston mestaruuskisan Ilomantsissa järjestetyillä Karhufestivaaleilla.

Teemana vuoden 2021 Karhufestivaaleilla oli Karhu ja pentu, tiedotteessa kerrotaan. Tavoitteena oli herättää ajatuksia ylisukupolvisuudesta ja siihen liittyvistä vastuista, iloista ja haasteista.

Tuomaristo luonnehtii Heikuran teosta eheäksi, tasapainoiseksi sekä hyvin suunnitelluksi kokonaisuudeksi, jossa otetaan kantaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja pakolaisuuteen.

Sunnuntaisen karhunveiston pikakilpailun voittaja ratkaistiin yleisöäänillä, ja ykköseksi tuli Timo Nevalainen Pyhäsalmelta teoksellaan Lepoa ja leikkiä.

Karhunveiston mestaruuskilpailuun perjantaista lauantaihin osallistui kaikkiaan 27 moottorisahaveistäjää eri puolilta Suomea. Kahdeksan veistäjää oli mukana ensimmäistä kertaa.

”Taitojen siirtäminen sukupolvelta toiselle näkyikin tänä vuonna veistoteeman lisäksi myös veistäjien kesken”, sanoo tuomaristoa johtanut taidetuottaja Heli Lukkarinen Maaseudun Sivistysliitosta.

Kilpailijat lähestyivät teemaa ajankohtaisten aiheiden kautta. Erityisesti esiin nousivat kysymykset ilmastonmuutoksesta, jota tulkittiin esimerkiksi erilaisina veden kuvauksina.

Lukkarisen mukaan mestaruuskilpailu oli tasainen, ja viisihenkisen tuomariston kannatus jakautuikin poikkeuksellisesti yli puolelle veistoksista. Juuri tasaisuuden vuoksi tuomaristo päätyi palkitsemaan kaikkiaan neljä veistäjää.

Toiseksi tuli Jari Rantanen Kuhmalahdelta teoksellaan Rajat ylittävä äidinrakkaus. Kolmanneksi sijoittui Juha Käkelä Ylöjärveltä teoksella Pyydys ja neljänneksi Raimo Hautaluoma Jalasjärveltä veistoksella Rajan takaa.

Pikakilpailussa Nevalaisen jälkeen toiseksi tuli Aimo Laitinen Oulusta teoksella Suojelen sinua ja kolmanneksi Pekka Niskanen Haapajärveltä veistoksella Missä minun kenkäni on.

Nelipäiväinen Karhufestivaali toteutettiin toista kertaa niin sanottuna hybriditapahtumana eli sekä paikan päällä koettuna että Karhulive-videostriimin kautta. Videolähetystä verkkoon Karhufestivaalin YouTuben kautta kertyi neljän päivän aikana kaikkiaan yli 20 tuntia.

Katsojia kertyi kisapaikoille Karhumetsään ja Karhuareenalle sekä aiempaan Mestarit Mantsissa -kutsuveistoon kaikkiaan viitisen tuhatta, tapahtuman järjestäjät kertovat.

Festivaalin johtaja Timo Rekon arvion mukaan myös festivaalin oheistapahtumissa oli väkeä ainakin parisen tuhatta, joten yleisömäärä ilahdutti häntä suuresti.

”On tärkeää, että voimme toteuttaa Karhufestivaalin eri tahojen kanssa yhteistyössä ja kylälle saadaan monenlaisia tapahtumia. Viimeistään tämä toinen vuosi Karhumetsässä näytti toteen, että veistopaikkana metsä on todella hyvä: veistäjät tykkäävät ja yleisökin löytää veiston, vaikkei se tapahdukaan keskustassa", Reko kertoo tiedotteessa.

Karhufestivaalin järjestää Maaseudun Sivistysliitto alueellisine yhdistyksineen. Yhteistyökumppaneina ovat Ilomantsin kunta ja joukko paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä ja yhteisöjä sekä talkooväki.

Lue lisää

Koti-Lappi: Karhu jätettiin haavoittuneena maastoon Maltion luonnonpuistossa – Lapin rajavartiosto tutkii törkeänä metsästysrikoksena

Hallinto-oikeus hylkäsi Luonnonsuojeluliiton valituksen Pirkanmaalle myönnetyistä karhuluvista – valittajat pettyivät oikeuden tulkintaan

Karhujahti on kestänyt nyt viitisen viikkoa ja saaliiksi on saatu 349 kontiota – "Metsästys saattaa pysäyttää karhukannan kasvun, mutta se ei leikkaa kannan kokoa"

Karhuja kaadettu 324 – jahti on kestänyt vajaa neljä viikkoa