Ihmiset & kulttuuri

Kun paljasjalkaiset kaupunkilaiset muuttivat Espoosta Mäntyharjulle, 15 hehtaarin maatila tuntui heti kodilta: "Kaupungissa näimme kavereita useammin, mutta ne olivat lyhyitä kohtaamisia kahvikupin äärellä"

Jalkasten lapsiperhe raportoi arkisia askareitaan YouTubessa. Videoblogilla on jo yli 38 000 seuraajaa.
Sanne Katainen
Jalkasten perhe on viihtynyt mainiosti vanhalla maatilalla Mäntyharjulla. Perhe kuvaa arkisia arkisia askareitaan YouTubeen. Kuvassa Julia Jalkanen (vas.), Juha Jalkanen ja Anniina Jalkanen sylissään Livia Jalkanen.

Espoolaiset Anniina ja Juha Jalkanen tekivät keväällä 2019 suuren elämänmuutoksen. Paljasjalkaiset kaupunkilaiset muuttivat Mäntyharjulle vanhalle maatilalle. Jalkasten elanto tulee nykyään kokonaan sosiaalisesta mediasta.

Heidän perheeseensä kuuluvat tyttäret Julia ja Livia ja iso seurakunta erilaisia eläimiä. Anniina ja Juha Jalkanen kuvaavat arkisia askareitaan YouTubeen. Videoblogilla on jo peräti 38 000 seuraajaa.

"Silloin kun paljastimme muuttavamme maalle, jännitimme, että kiinnostaako tämä ketään. Kävikin päinvastoin ja blogin seuraajamääriin tuli kasvupiikki. Sosiaalisessa mediassa ihannoidaan nyt luontoa, maalaiselämää ja vanhoja rakennuksia", Anniina Jalkanen kertoo.

Alun perin Jalkaset etsivät kodikseen pääkaupunkiseudulta vanhaa hirsitaloa, mutta sopivaa kohdetta ei löytynyt. Sitten he saivat tuttavaltaan vihjeen Etelä-Savossa myytävästä maatilasta.

15 hehtaarin tila tuntui heti omalta kodilta, mutta pariskunnan piti laskea, onko muutto Mäntyharjulle taloudellisesti mahdollista. Juha Jalkanen jätti palkkatyön Espoon uimahallin liikuntapaikkahoitajana ja ryhtyi myös päätoimiseksi tubettajaksi.

Jalkaset elivät ensimmäisen vuoden vanhassa rintamamiestalossa ilman juoksevaa vettä ja muita mukavuuksia. Pakon sanelemalla ratkaisulla he säästivät rahaa. Keväällä 2020 perheeseen syntyi toinen lapsi Livia ja vesiputket otettiin käyttöön.

Pääkaupunkiseudulla vapaa-aika kului leikkipuistoissa ja kauppakeskuksissa, mutta maalla Mäntyharjulla tekemistä ei tarvitse etsiä kotipihaa kauempaa. Jalkasilla on tilalla lampaita, kanoja, yksi minipossu, kolme koiraa ja kaksi kissaa. Parhaillaan he rakentavat latoon pihattoa kahdelle hevoselle.

Moni kaveri arveli, että Jalkasia ei enää tapaa, kun he muuttavat Mäntyharjulle.

"Emme ole erakoituneet. Kesällä täällä on käynyt paljon ystäviä yövieraana. Kaupungissa näimme kavereita useammin, mutta ne olivat lyhyitä kohtaamisia kahvikupin äärellä", Annina Jalkanen sanoo.

Suositun mökkikunta Mäntyharjun peruspalveluihin perhe on tyytyväinen ja maakuntakeskus Mikkeliin ajaa autolla reilussa puolessa tunnissa.

Tubettaminen eli YouTube-videoiden tekeminen on uudenlainen keino ansaita elantonsa. Siksi siihen liittyy vielä ennakkoluuloja.

"Välillä tulee kommentteja, että ´menkää oikeisiin töihin´. Tubettaminen voi näyttää helpolta ulkopuoliselle, joka ei tiedä mitä kaikkea tähän sisältyy. Moni meistä on tehnyt monta vuotta taustatöitä ilmaiseksi ennen kuin videoilla pääsee tienaamaan", Anniina Jalkanen muistuttaa.

Käytännössä palkka tulee Jalkasille videoiden sisään käsikirjoitetuista kaupallisista yhteistöistä. Pariskunta markkinoi tuotteita ja palveluita, jotka sopivat heidän arvomaailmaansa. Kotimaisuus ja ympäristön arvostaminen ovat kaksikolle tärkeitä asioita.

"Valokuvien ja videoiden tuotantoa verkkoon voi hyvin verrata perinteiseen televisio- ja radiomainontaan. Sielläkin raha tulee mainostamisesta."

Anniina ja Juha haluavat, että heidän tuottamansa sisältö on esteettistä ja laadukasta. Tämä on edellyttänyt esimerkiksi järjestelmäkameran ja kauko-ohjatun droonin hankkimista.

Videoiden kuvaamisen ja editoimisen lisäksi Jalkaset pyrkivät olemaan päivittäin aktiivisia Instagram-tilillään. He lisäävät sinne kuvia ja tarinoita. Työhön kuuluu myös viesteihin ja kommentteihin vastaamista.

Lähihoitajana päiväkodeissa aikaisemmin työskennellyt Anniina Jalkanen nauttii tubettajan työn luovuudesta ja vapaudesta. Harrastusmielessä alkaneesta valokuvaamisesta ja videoimisesta on kehittynyt muutamassa vuodessa ammatti.

Jalkasten nelihenkinen perhe on viihtynyt mainiosti Mäntyharjulla keskellä metsää. Kaupungista he eivät ole kaivanneet kahden vuoden aikana mitään.

Anniina Jalkanen toivoo, että muuttoliike isoista kaupungeista maalaiskuntiin yleistyisi laajemminkin.

"Maaseudun julkisuuskuva on muuttunut aiempaa positiivisemmaksi. Moni unelmoi oman mökin tai asunnon hankkimisesta kauempaa pääkaupunkiseudusta."

Lue lisää

Eipä muusikko arvannut, miten muutto vanhaan pappilaan mullistaisi elämän: "Hyppy tuntemattomaan pelottaa meitä monia"

Muuttoliike kaupunkeihin on ollut osittain pakon sanelemaa – entistä useammalla on mahdollisuus asua ja elää väljemmin

Tarvittiin hullu visio ja puolen vuoden jäätävä remontti, kun stadilainen porukka yrityksineen muutti Köyliöön

Muutto käy, ja mökkikauppa