Ihmiset & kulttuuri

Eivätkö kilot lähde? Vuosia hehkutettu 5:2-dieetti voi olla jopa haitallinen, paljastaa tuore tutkimus

Tutkimus kyseenalaistaa jaksottaisen paaston edut.
Timo Filpus

Mediassa on vuosia hehkutettu 5:2 dieettiä, jossa syödään normaalisti viitenä päivänä viikossa, mutta kahtena paastotaan. Sen pitäisi laihduttaa ja edistää terveyttä. Tuore tutkimus kyseenalaistaa tällaisen jaksottaisen paaston edut.

Terveet normaalipainoiset osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään: 1. paastosi joka toinen päivä ja söi seuraavana päivänä 50 prosenttia tavallista enemmän, 2. söi joka päivä kaloreita 25 prosenttia normaalia vähemmän ja 3. paastosi joka toinen päivä ja söi seuraavan päivänä tuplasti. Ryhmiä seurattiin kolme viikkoa.

Ryhmässä 2, ilman paastoa laihduttiin 1,9 kg, lähes pelkästään rasvoina. 1. paastoryhmässä paino väheni lähes saman verran, 1,6 kg, mutta puolet kadonneista kiloista oli lihaksista. 3. ryhmässä, jossa paastosta huolimatta energian saanti pysyi ennallaan, ei laihduttu lainkaan.

Eli vähentynyt energian saanti laihdutti. Paaston vaikutus oli – jos jotakin – haitallinen, koska se vei lihaksia.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lue lisää

Entinen opettaja ei tunnistanut itseään enää peilistä koronarajoitusten aikana – lopulta lääkärit löysivät mystisen oireen syyn

Lukeminen ja pelit voivat lykätä muistisairautta jopa viisi vuotta – aivojen rasittaminen auttaa pitämään pään kunnossa

Matala-asteinen tulehdus vaanii monen terveysongelman takana - näitä ruokia nauttimalla vähennät tulehdusta

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita