Ihmiset & kulttuuri

Jussi Vatanen ja Bond-näyttelijä Eiji Mihara kävivät sienimetsällä tv-sarjan kuvauksissa – kotimaista jännitysdraamaa viedään maailmalle

Haminassa kuvatun tv-sarjan päähenkilönä on Jussi Vatasen esittämä haminalainen sieniyrittäjä Jaakko Kaunismaa.
Jouni Hirn
Japanilainen Eiji Mihara nousi suuren yleisön tietoisuuteen James Bond -elokuvasta vuonna 2015. Takana Jussi Vatanen.

Haminan Ristiniemessä ollaan työn touhussa. Kuvausryhmä on vallannut palan mäntykankaista metsää syrjäiseltä paikalta. Kiskoja ja kamera-alustoja asennetaan kiireen vilkkaa paikoilleen samalla, kun ohjaaja Samuli Valkama käy läpi tulevaa kohtausta näyttelijöiden Jussi Vatasen ja Eiji Miharan kanssa.

Sitten hiljaisuus laskeutuu metsän siimekseen. Kamera käy.

Vatanen hiippailee Miharan perässä ja heittelee tätä kävyillä ja puukepeillä. Jotain salaperäistä on meneillään.

Käynnissä ovat Mies joka kuoli -televisiosarjan kuvaukset.

Kuusiosainen musta draamakomedia perustuu Antti Tuomaisen samannimiseen menestysromaaniin.

Tarinan päähenkilönä on Jussi Vatasen esittämä haminalainen sieniyrittäjä Jaakko Kaunismaa. Hän saa kuulla kuolevansa hitaasti myrkykseen ja haluaa selvittää tekijän.

Antti Tuomainen sijoitti romaaninsa tapahtumat eri puolille Haminaa, lapsuuden kesistään tuttuihin maisemiin.

Hamina on yhdessä pääosassa myös syksyllä 2022 Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa julkaistavassa sarjassa.

Jussi Vatasen mukaan on harvinaista, että kuvauksia tehdään yhtä täsmällisesti kirjasta tutuilla tapahtumapaikoilla.

Kesäkuussa alkaneet kuvaukset ovat näkyneet pienen rannikkokaupungin katukuvassa ja lähimaastossa. Haminalaisille kuvaukset ovat olleet piristysruiske ja niistä on tullut koko seudun yhteinen juttu.

”Olemme saaneet avustajia ja kaikenlaista apua todella helposti. Kun kuvauksissa käytetystä autosta katkesi vetoakseli, niin paikallinen korjaaja hitsasi sen kuntoon välittömästi, vaikka oli jo iltamyöhä”, tuottaja Markku Flink kiittelee.

Kuvaussuunnitelmia hankaloitti se, että Haminaan oli suunnitteilla laajoja katu­remontteja kesän ajaksi.

”Kun esitimme asian kaupunginjohtaja Hannu Mähöselle, hän siirsi remontteja välittömästi. Sen ansiosta saimme kuvata Raatihuoneen edustalla ja tehdä keskustassa vauhdikkaan takaa-ajokohtauksen”, Flink sanoo.

Jouni Hirn
Mies joka kuoli -romaani oli menestys muun muassa Saksassa ja Isossa-Britanniassa. Myös Haminan kauniissa maisemissa kuvattu TV-sarja on herättänyt suurta kiinnostusta kansainvälisillä markkinoilla.

Japanilaisnäyttelijä Eiji Mihara esittää sarjassa yritysjohtajaa, joka saapuu Suomeen neuvottelemaan yhteistyöstä haminalaisen sieniyrityksen kanssa.

Tarinan keskiössä ovat männyntuoksuvalmuskat eli japanilaisten rakastamat matsutaket. Sienten metsästys johtaa sarjassa äärimmäisiin tekoihin.

Eiji Mihara tunnetaan parhaiten vuoden 2015 James Bond -elokuvasta Spectre.

Mihara on ensimmäistä kertaa Suomessa. Hän tietää hyvin matsutaket, joiden kilohinnat kohoavat hänen synnyinmaassaan Japanissa jopa tuhansiin euroihin.

Jouni Hirn
Jussi Vatanen näyttelee myrkytettyä sieniyrittäjä Jaakko Kaunismaata.

Suomalaisen metsän rauha ja puhtaus ovat Lontoossa asuvalle näyttelijälle eksoottinen kokemus. Hän haaveileekin sienireissusta Pohjois-Suomeen.

”Haluamme viedä Haminan kauniit maisemat kansainvälisen yleisön ihailtavaksi. Ajatuksenamme on, että vetävän tarinan lisäksi suomalaisuus on yksi sarjan suurista vahvuuksista maailmalla”, yhtiön tuottaja Eric Welbers toteaa.

Kuvausten takia Jussi Vatanen on asunut suurimman osan kesästä Haminassa. Käynnit Sonkajärven Sukevalla, missä hän nykyisin viljelee kotitilaansa, ovat jääneet vähäisiksi.

”Olin keväällä kylvämässä, ja pikkuhiljaa pitäisi päästä puimaan omia peltoja. Viljelyshommien takia säitä on tullut seurattua kuvausten lomassa aiempaa tarkemmin.”

”Yhtenä päivänä kuvasimme viljapellon reunalla. Oli ikävää huomata, että koko sato oli menossa pilalle kuivuuden takia. Onneksi kotipuolessa on ollut hieman parempi tilanne säiden suhteen”, Vatanen tuumii kuvaustauolla.

Jouni Hirn
Kuvausryhmä liikkui kuvausten aikana mäntymetsän lisäksi muun muassa Haminan keskustassa.
Lue lisää

Muistamisen taito

Hamina suunnittelee uutta hevosalan suurtapahtumaa

Oletteko kuulleet piioksidiaerogeelistä tai natrium­akuista? Ilmastonmuutoksen ratkaisuun on keinoja, myös Suomen metsissä

Haminassa huhuillaan Lukea kuulolle ilveshavainnoista – ”Kentän kuunteleminen on klisee. Kanta-arvioon tehdyt kirjaukset eivät vastaa kentän näkemystä"