Ihmiset & kulttuuri

Kummastuttaako kissan käytös? Suomalaistutkijat löysivät kissoilta seitsemän persoonallisuus- ja käyttäytymispiirrettä – persoonissa myös rotukohtaisia eroja

Pelokkaimpia rotuja olivat kyselyn perusteella venäjänsiniset ja rohkeimpia abessinialaiset.
Sanne Katainen
Kissojen luonteessa on paljon yksilökohtaisia eroja. Yleisimpiä haasteita ovat aggressiivisuus ja sisäsiisteyteen liittyvät ongelmat.

Vaikka kissa on lemmikeistä yleisin, koiriin verrattuna kissojen käyttäytymisestä ja persoonallisuudesta tiedetään vähemmän.

Helsingin yliopiston tutkijat kehittivät kissojen omistajille suunnatun kyselytutkimuksen kissojen persoonallisuuden ja käyttäytymisen kartoittamiseen.

Aineistoa kertyi yi 4 300 kissasta ja 26 eri rodusta.

Kissojen persoonallisuutta kartoitettiin 138 väittämän avulla.

Kissojen käyttäytymistä haluttiin mitata arkiolosuhteissa, sillä kissa ei välttämättä käyttäydy itselleen tyypillisellä tavalla testiolosuhteissa.

Sen perusteella tutkijat pystyivät erottamaan seitsemän eri persoonallisuus- ja käyttäytymispiirrettä.

Niitä ovat aktiivisuus ja leikkisyys, pelokkuus, ihmisaggressiivisuus, ihmis- ja kissasosiaalisuus, sisäsiisteysongelmat sekä itsensä pakonomainen peseminen.

Itsensä pakonomainen peseminen tai sisäsiisteysongelmat eivät ole varsinaisia persoonallisuuspiirteitä, mutta voivat kertoa kissan stressiherkkyydestä, kertoo tiedotteessa väitöskirjatutkija Salla Mikkola.

Kissojen yleisimmät käytöshaasteet liittyvät aggressiivisuuteen ja sisäsiisteyteen.

Rotujen väliltä löytyi kyselyssä selviä persoonallisuuseroja.

Pelokkaimpia rotuja olivat kyselyn perusteella venäjänsiniset ja rohkeimpia abessinialaiset. Aktiivisimpia kissoja olivat bengalit ja passiivisimpia persialaiset sekä exoticit.

Roduista siamilaisilla ja balineeseilla oli eniten itsensä pakonomaista pesemistä, kertoo tiedotteessa professori Hannes Lohi Helsingin yliopitosta ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta.

"Tutkimuksemme on kansainvälisesti laajin ja merkittävin kartoitus tähän mennessä ja mahdollistaa hienoja jatkotutkimuksia.

Aikaisempien kissojen käyttäytymiskyselyiden luotettavuutta ei ole mitattu näin monipuolisesti."

Kyselyn luotettavuutta haluttiin mitata sekä ajassa että vastaajien välillä.

Tutkijat kertovat ottaneensa yhteyttä omistajiin, jotka olivat vastanneet kyselyyn 1-3 kuukautta sitten ja pyysivät heitä vastaamaan kyselyyn uudestaan tai pyytämään toista samassa taloudessa asuvaa aikuista vastaamaan kyselyyn samasta kissasta.

"Vastauksia vertailemalla huomasimme, että samasta kissasta annetut vastaukset olivat hyvin samankaltaisia", Mikkola sanoo.

Lue lisää

Hylätyn kissan tarina sai surullisen lopun – "Matka yhden mökkikauden kesystä lemmikistä liki kaikki yhdeksän elämää käyttäneeksi rääpäleeksi oli varmasti tuskainen"

Video: Suomen kissakriisi on karu ja kallis ongelma – painajaismaisesta "Stephen King" -kissapopulaatiosta selvisi vain yksi, kertoo kissoja loukuttanut vapaaehtoinen

Netissä jaettavat "suloiset" kuvat herättivät eläinlääkärin huomion – kissojen ruokinnasta liikkuu yhä vääriä käsityksiä: "Ruokailu ei ole kissalle ryhmähenkeä vahvistava tapahtuma"

Juuri nyt villieläinten poikaset ottavat haparoivia ensiaskeleitaan ihmisten ilmoilla – laki velvoittaa auttamaan avun tarpeessa olevaa eläintä