Ihmiset & kulttuuri

Nyt kannattaa istuttaa uusia kasveja ja jakaa vanhoja – syksy on oivaa aikaa myllätä puutarhassa

Puutarhurin kannattaa miettiä, onko perennoilla tarpeeksi tilaa ja ovatko ne oikeassa paikassa.
Terhi Pape-Mustonen
Narsissin sipulit kannattaa istuttaa samaan aikaan kuin pienet kukkasipulit, esimerkiksi myös krookuksina tunnetut sahramit.

Viilenevä sää ja voimakas yökaste tekevät alkusyksystä otollista istutusaikaa. Kasvit ehtivät juurtua hyvin ennen talvea ja pääsevät kasvuun heti keväällä. Samalla puutarhan kevätkiireet vähenevät, kun monivuotisia kasveja jaetaan ja istutetaan jo syksyllä.

Kukkapenkin perennoita kannattaa katsella sillä silmällä, olisiko juurakoissa jakotarvetta. Perennan tiheän juurakon jakaminen piristää kasvin kasvua ja parantaa sen ravinnon ja valon saantia. Jos osille ei löydy tilaa omasta puutarhasta, niitä voi tarjota naapurille tai sosiaalisen median paikallisryhmässä muille puutarhaharrastajille.

Istutukseen kannattaa varata talikko kasvin jakamiseen, lapio istutuskuopan kaivamiseen, uutta multaa ja syyslannoitetta.

Jos perenna on menestynyt kesällä huonosti, voi miettiä, löytyisikö sille puutarhasta jokin sopivampi kasvupaikka. Maata myllätessä kannattaa suunnitella ja istuttaa myös kevään sipulikukkia.

Sipulikukat istutetaan, kun maa on viilennyt. Mitä pienempi sipuli, sitä aikaisempi sen istutus. Tulppaaneja voi istuttaa roudan tuloon saakka.

Sadonkorjuuaikaan sopii luontevasti myös seuraavan syksyn sadon suunnittelu. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttulan mukaan ruukuissa myytäviä puiden ja pensaiden sekä muiden monivuotisten kasvien taimia voidaan istuttaa aina, kun maa on sula.

"Esimerkiksi kotimaiset pensasmustikkajalosteet ’Aino’ ja ’Alvar’ ovat satoisia ja talvenkestäviä niin Etelä- kuin Keski-Suomessakin. Oulun korkeudella kannattaa lajikkeeksi valita suurimarjainen ja kestävä ’North Blue’", hän opastaa.

"Jos istutettava kasvi on menestymisensä äärirajoilla, se kannattaa istuttaa hyvissä ajoin ennen pakkasia, että juurtumisaikaa jää mahdollisimman paljon."

Puuvartisille kasveille on määritelty menestymisvyöhykkeet, I-VIII. Kokkolan ja Nurmeksen pohjoispuolella kannattaa tarkistaa, että istutettavan taimen lapussa menestymisvyöhyke on V-VIII, kun taas etelärannikolla voi kokeilla I-vyöhykkeen kasveja.

Satoa tuottavat kasvit, kuten marjapensaat ja hedelmäpuut, viihtyvät aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä paikalla. Varjossa kukinta, ja siitä johtuen myös sato, jää heikoksi.

"Valoisuus on tärkein istutuspaikan valintaan vaikuttava tekijä, maata pystyy aina parantamaan kullekin kasville sopivaksi. Istutuspaikan maata parannetaan uudella mullalla", Kerttula kertoo.

"Luonnonmukainen kompostoimalla valmistettu multa on ekologinen valinta. Kompostimullassa on pitkävaikutteisia ravinteita ja se myös vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa."

Kasvualustan paksuudessa ei kannata säästää. Kerttulan mukaan pensaat tarvitsevat vähintään 50 sentin ja hedelmäpuut 80 sentin kerroksen ravinteikasta multaa.

"Monivuotisten kasvien istutuskuoppaan voi lisätä biohiiltä ja mykorritsoja – tai hankkia istutusmulta, jossa niitä on jo valmiina."

Biohiili toimii seuraavina kesinä vesivarastona: sateen jälkeen se sitoo vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa.

Mykorritsat puolestaan nopeuttavat kasvin juurtumista, ja mitä nopeammin kasvi juurtuu sitä paremmin se kestää talven kylmyyttä, Kerttula vinkkaa.

Istutus aloitetaan kastelemalla taimi kunnolla. Sen lisäksi istutuskuoppaan kaadetaan vettä, jotta se imeytyy ympäröivään multaan ja houkuttelee kasvia kasvattamaan juuret syvemmälle.

Pensaiden istutuskuoppaan kaadetaan vettä vähintään 20 litraa ja puille 30–40 litraa.

"Alkukesän paahteeseen verrattuna syksyn viileät ja kosteat säät helpottavat uusien istutusten hoitoa, kun kastelutarve vähenee. Silti syksyn kaste ei korvaa kastelua − jos ei sada, myös syksyn istutuksia kastellaan vähintään kerran viikossa", Kerttula muistuttaa.

Taimien kastelua jatketaan niin kauan, kun niissä on lehdet. Pensaille annetaan kerralla vettä vähintään kaksi kastelukannullista ja puille jopa neljä kannullista.

Muista hyötykasveista poiketen pensasmustikka viihtyy happamassa maassa. Kasvupaikan maata parannetaan havukasveille tarkoitetulla mullalla, joka on vähemmän kalkittua kuin tavallinen puutarhamulta.

Mustikka on syytä suojata huolellisesti jäniksiltä ja peuroilta, sillä se tuntuu olevan niiden erityisherkkua. Pensas ei juuri kaipaa leikkausta, joten purevista puutarhureista on sille vain haittaa.

Lue lisää

Eivätkö tomaatit kypsy? Älä heitä satoasi turhaan roskiin – vihreät tomaatit sisältävät myrkyllisiä aineita mutta ne voi kypsyttää sisällä

Monet poimivat marja-aronian aivan väärään aikaan, marjanviljelijä arvioi – "Sama kuin menisi syömään vihreitä mustikoita"

Puutarhan syyssiivous kannattaa jättää väliin – lehtikasoista ilahtuvat ainakin kimalaiset

Kyteekö sadevesisangossasi hyttyshautomo? Munat kehittyvät aikuisiksi muutamassa viikossa