Ihmiset & kulttuuri

Saitko punapilkullisen ihottuman, särkeekö niveliä? Vastaus voi olla hyttysten levittämä pogostantauti, jota on nyt poikkeuksellisen paljon

Tänä vuonna tautia on esiintynyt muuallakin maassa kuin Itä-Suomessa.
Pogostantauti leviää hyttysten piston välityksellä.

Pogostantautia on tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Syynä ovat hyvä hyttyskesä ja metsäkanalintukanta, sillä nämä eläimet levittävät tautia luonnossa.

Tautia esiintyy muutaman vuoden sykleissä, viimeksi runsaammin 2012. Tänä vuonna tautia on esiintynyt muuallakin maassa kuin Itä-Suomessa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on saanut tauti- ilmoituksia yli 150, mutta tartun­takausi on vielä kesken. Tartuntoja todetaan eniten elo–syyskuussa.

Pogostantaudin aiheuttaa hyttysten piston välityksellä tarttuva Sindbis-virus. Tauti ei ole vaarallinen, ja suurin osa tartunnoista on lieviä. Oireina ovat laaja punapilkullinen ihottuma, nivelkivut ja kuume. Ihottuma ja kuume häviävät muutamassa päivässä, mutta nivelkivut voivat kestää kuukausia, THL kertoo. Sairastaminen antaa elinikäisen suojan.

Tauti erotetaan nivelreumasta vasta-aineverinäytteellä.

”Kun tämä on leimallisesti muun Suomen tauti, täällä lääkärit eivät olleet koskaan nähneet tautia potilaalla, ja epäilivät järvisyyhyä tai jotakin rokkoa”, kertoo pääkaupunkiseudulla asuva MT:n mieslukija. Hän arvelee saaneensa viruksen Pohjois-Pohjan­maalta.

”Oireina oli aluksi väsymystä ja päänsärkyä, sitten tulivat näppylät ja nivelkipu. Jos puristaa kättä nyrkkiin, sattuu sormien niveliin.”

Lue lisää

Yle uutiset: Nilakan alueella havaittu hyttysten levittämää pogostantautia

Kyteekö sadevesisangossasi hyttyshautomo? Munat kehittyvät aikuisiksi muutamassa viikossa

Hyttyset ja niiden torjunta jakoivat kansan

Saunakauha on tutkijalle hyvä apuväline hyttysentoukkien keräämiseen — hyttysistä löytyy koko sateenkaaren värikirjo kun pysähtyy katsomaan