Ihmiset & kulttuuri

Niksit arkeen: Näin lukijat käyttävät MT:n suuria sivuja keittiössä, askartelussa ja remonteissa

Maaseudun Tulevaisuus löytää lukijoiden taitavissa käsissä monia uusia muotoja.
Kirsi Kosonen
Kirsi Kosonen käyttää lehden sivuja taidokkaissa punontatöissään.

Moni arvostaa Maaseudun Tulevaisuuden suuria sivuja myös muiden kuin uutisten takia. Sivut kelpaavat avuksi arjen askareisiin, juhlavarusteeksi, remonttiprojekteihin ja taiteen raaka-aineeksi.

Upean taidokkaita punontatöitä MT:sta valmistava Kirsi Kosonen Savonlinnan Haapakalliosta kertoo, ettei lehti valikoitunut materiaaliksi sattumalta.

”Olin joskus nähnyt kuvia koreista, jotka oli tehty sanomalehtiputkista. Niinpä opettelin kieli keskellä suuta putkien pyörittelemisen sekä punonnan perusjuttuja netistä. Ensimmäiset putket sekä punottu koristeruukku olivat juuri sen näköisiä kuin vain voi kuvitella; ensimmäisiä haparoivia, epäsiistejä ja sojottavia kokeiluja, mutta siitä se lähti pikkuhiljaa tekemisen myötä. Nyt putkia on pyöritelty jo tuhansia ja uutispukkeja laukkaa tötteröviidakossa aina näin loppuvuodesta.”

”Miksi siis juuri Maaseudun Tulevaisuudesta? Putkia pyöritellessä huomasin, että kaikki sanomalehdet eivät ole soveliaita putkiksi. Joko ne repesivät pyöritysvaiheessa tai eivät liimaantuneet kiinni lopussa. Myöskin värjääntymisessä oli eroja. Maaseudun Tulevaisuus jäi siis hyvän laatunsa puolesta putkimateriaaliksi. Siinä ei myöskään ole niittejä, joita tarvitsee ärräpäitä päästellen irrotella ennen suikaleiksi leikkaamista.”

Rosvopaistin teko on monelle vuotuinen perinne ja myös siihen MT:n sivut sopivat paremmin kuin hyvin.

”Muut lehdet jäivät käyttökelvottomiksi sitä mukaa kuin siirtyivät tabloidkokoon”, Mirja Nuutinen Kiuruvedeltä kertoo.

”Meillä oli naapurin perheen kanssa yhteinen rosvopaistijuhla aina loppukesällä lähes 30 vuoden ajan. Neljän lampaanviulun kääreeksi meni paljon MT:n numeroita, kun jokaiseen tarvittiin vähintään 7, mieluummin 9 kerrosta kääreitä, vuorotellen foliota ja kasteltuja MT:n sivuja.”

Vaiva kannatti, Nuutinen kertoo.

”Vähintään neljän tunnin paiston jälkeen lammas oli suussa sulavaa, maukasta ja mureaa. Rosvopaistin valmistaminen kesti koko päivän ja oli kesän odotettu kohokohta, joka huipentui juhla-ateriaan paisteineen ja oman kasvimaan ja metsän sadosta valmistettuine tykötarpeineen”, Nuutinen kuvailee.

”Nyt kirkolle muutettuamme juhlat ovat jääneet, mutta MT edelleen tulee.”

Timo Leirimaa
Timo Leirimaa hyödynsi Maaseudun Tulevaisuutta maalausprojektissa.

Myös Timo Leirimaa Orimattilasta arvostaa lehden suurta kokoa ja niittien puuttumista.

”Viimeisin käyttö on kuvassa näkyvä maalaussuoja, jolla suojasin kaappeja ja pöytätasoja maalin roiskeilta."

"Näin lämmityskauden alkaessa lehden sivu toimii hyvin sytykkeenä ja vaikka syksyisen sienikorin pohjalla. Saviset saappaat on mukava riisua lattialla olevan lehden päälle.”

Muutossa lehden sivuihin on helppo pakata isotkin astiat, se voi toimia pehmikkeenä myös niiden varastoinnissa.

Pirjo Sokka-Sarvela
”Kuinka kätevää lehteen on kietaista vaikka kuivumaan noukitut yrtit, kauniit oksat ja oman pellon auringonkukat”, Pirjo Sokka-Sarvela kehuu.

Pirjo Sokka-Sarvela Iisalmesta kääräisee lehteen mielellään puutarhan ja metsän satoa.

”Vanhempani opettivat ottamaan aina muovipussin metsään, koriin mukaan. Tänä muovikulutuksen parjattuna aikana otan koriin mieluummin lehden ja tänä aamuna se oli MT!”

”Kuinka kätevää siihen kietaista vaikka kuivumaan noukitut yrtit, kauniit oksat ja oman pellon auringonkukat. Sienet jäi tänä aamuna saamatta.”

Helka Nenonen kerää ”mullikat” eli Maaseudun Tulevaisuudet vietäväksi kukkakauppaan.

”Mullikat erotellaan penkin alle säästöön, kun pino kasvaa noin puoli vuotta, aukaisen/oikaisen ne. Siinä menee puoli päivää, kun pitää vielä lukea mielenkiintoisia juttuja.”

”Kämmenet mustana silittelen lehdet auki. Sopivan kasan rullaan ja sidon narulla. Kukkakauppa Memorosan tytöt ovat kiitollisena ottaneet valmiit paketointilehdet vastaan.”

Tuula Kaiponen Kempeleestä kertoo, että hän on leikannut jokaisesta MT:sta perjantain tietovisakysymykset ja hyödyntänyt ne joulukalenteriksi.

”Viisi lastenlastani ovat olleet erittäin innostuneita tästä erilaisesta joulukalenterista. Kaupan kalentereita ei ole tarvetta hankkia, kun mummu tekee henkilökohtaisen kalenterin, jossa on kysymys ja karkki. Kysymykset kullekin aina iän mukaan.”

”Joulun ja uudenvuoden välissä meillä on tapana kokoontua katsastamaan oikeat vastaukset. Jokaisesta oikeasta vastauksesta tulee euro ja joskus on jopa jokerikysymys, josta saa kaksi euroa. Kysymyksiä saa ratkoa yksin, perheen tai kavereiden kanssa ja kysymyksen voi ottaa esille jopa koulussa, jos opelta löytyis apuja.”

”Olen huomannut, että MT:n kysymykset ovat opettavaisia, aiheuttavat keskustelua sekä pohdintaa ja niistä löytyy sopivia jokaiseen ikäryhmään, kun koko vuoden kysymykset on tallessa. ”

”Käytän itse Maaseudun Tulevaisuutta lukemisen jälkeen monin eri tavoin. Yksi aiemmin netistä lukemani vinkki on kuivata märät kengät lehtipaperin avulla – ihan paras niksi!”, Viivi Airu kertoo.

Lehden uusiokäyttötapoja kerättiin lukijoilta kampanjalla, johon osallistuneiden kesken arvottiin lahjakortti. Onni suosi Kirsi Kososta.

Tuula Kaiponen
Tuula Kaiponen hyödyntää tietovisakysymykset joulukalenterina.

Carola Sandvik
Carola Sandvik käytti lehteä pöytäliinana tämän vuoden rapujuhlissa.

Lue lisää

MT tavoittaa jo yli puoli miljoonaa suomalaista – vain digitaalisena sanomalehtensä lukee 1,7 miljoonaa suomalaista

Suomi ei ole vielä lähellekään kierrätyksen mallimaa – tilastoissa keikumme Ranskan ja Latvian välissä

Katso kartasta, millä alueilla jätteiden kierrätyksessä ja määrän vähentämisessä on jo skarpattu – biojätteen lajittelussa on petrattavaa kaikkialla

MT koetaan johtavaksi metsämediaksi – asema jatkanut vankistumistaan