LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Suomalaiset bongaavat tämän juoman missä päin maailmaa tahansa – juomasekoitus kehitettiin aikanaan olympialaisten työtaakkaa helpottamaan

Long drink vääntyi kansan suussa nopeasti lonkeroksi. Muualla maailmassa valmiita juomasekoituksia kutsutaan eri termillä.
Kuvat: Bonin Volker von, Olympia-kuva Oy / Helsingin Kaupunginmuseo, Jaana Kankaanpää / Kuvitus: Juho Leskinen
Long drink eli ”pitkä juoma” viittaa alkoholijuoman, tässä tapauksessa ginin, jatkamiseen greipillä ja soodavedellä.

Olympialaiset toivat vuonna 1952 Suomeen tuhansia kisaturisteja ja erään käytännön ongelman.

”Kyseessä oli ensimmäinen Suomessa järjestetty kansainvälinen suurtapahtuma. Koska Suomessa oli vain rajallinen määrä ravintolahenkilökuntaa, paras ratkaisu oli kehittää kaksi valmista juomasekoitusta, jotta palvelu olisi nopeampaa”, kertoo Hartwallin kategoriamarkkinointijohtaja Eeva Ignatius.

Toinen juomasekoitus oli brandy- ja toinen ginipohjainen. Vaikka juomat oli kehitetty erityisesti ulkomaisia kisaturisteja varten, suomalaiset toivoivat, että ginipohjaisen juoman valmistusta jatkettaisiin olympialaisten jälkeenkin.

Kyseinen juoma tunnetaan edelleen nimellä Hartwall Original Long Drink. Kansan suussa nimi vääntyi nopeasti lonkeroksi.

Long drink eli ”pitkä juoma” viittaa alkoholijuoman, tässä tapauksessa ginin, jatkamiseen greipillä ja soodavedellä. Ignatiuksen mukaan suomalainen long drink -juomakategoria on maailmalla ainutlaatuinen, sillä valmiita juomasekoituksia kutsutaan maailmalla yleensä termillä ready to drink.

”Suomessa vakiintunut termi on kuitenkin juuri long drink.”

Lonkeron vienti käynnistyi Ignatiuksen mukaan toden teolla vuonna 2015. Juomaa viedään erityisesti Eurooppaan, ja viime vuosina lonkero on alkanut vallata myös Aasian- ja Pohjois-Amerikan-markkinoita. Toistaiseksi lonkeron päämarkkina on yhä kotimaassa, vaikka vienti onkin jatkuvassa kasvussa.

Ennen koronapandemiaa Ignatius maistatti työmatkojensa ohessa lonkeroa eri kansallisuuksille. Siinä kiinnosti erityisesti kaksi asiaa.

”Lähtökohtaisesti kaikki pitävät makuyhdistelmästä. Myös juoman suomalaisuus kiinnostaa kovasti.”

Ignatius on huomannut, että suomalaiset bongaavat lonkeron uudet myyntipaikat nopeasti ulkomailla. Jopa hongkongilaisen kioskiketjun juomahyllystä uutuustuote bongattiin välittömästi.

Sosiaalisen median perusteella Ignatius on huomannut, että suomalaiset ottavat lonkeroa hanakasti mukaan ulkomaille omaan käyttöön ja tuliaisiksi. Myös Hartwallin lanseeraama vuoden harmain päivä, eli marraskuun toinen lauantai, on Ignatiuksen havaintojen mukaan kerännyt juhlijoita paitsi Suomessa, myös ulkomailla.

Ignatius saa aina välillä kuvia suomalaisilta, jotka ovat koristelleet kaikkea mahdollista lonkerosta tutulla sini-harmaalla raitakuosilla.

”Tähän mennessä olen nähnyt kuvia esimerkiksi raidallisista villasukista, kakuista, moottoripyöristä, huusseista ja uima-altaista.”

Helsingin olympialaiset

  • Helsingin olympialaiset järjestettiin 19.7.–3.8.1952. Olympiatulen sytytti juoksijalegenda Paavo Nurmi.
  • Olympialaiset piti järjestää Suomessa jo vuonna 1940, mutta sota esti niiden järjestämisen.
  • Helsingin olympialaisissa kilpaili vajaat 5 000 urheilijaa 69 maasta. Vertailun vuoksi: tänä vuonna järjestetyissä Tokion olympialaisissa kilpaili yli 11 000 urheilijaa 206 maasta.
  • Olympialaisten avajaisissa saavutettiin Helsingin Olympiastadionin katsojaennätys, 70 435 katsojaa. Koko vuonna 1952 Olympiastadionilla kävi yhteensä 850 000 katsojaa, eikä ennätystä ole vuositasolla edelleenkään lyöty.
  • Lähteet: Ylen Elävä arkisto, stadion.fi
Lue lisää

Tässä asiassa suomalaisten kierrätysinto on huipussaan – ”Ei tarvitse lähteä jonnekin kauas, vaan sinne, minne on joka tapauksessa asiaa”

Suomalaisilla saattaa olla vientineuvotteluissa yllättävä valtti, joka liittyy lupauksiin

Näiden syiden vuoksi Suomessa juhlitaan joulua jo aattona – saman syyn voi havaita joka viikko

Nämä kaksi seikkaa erottavat suomalaisen joulupöydän monesta muusta – syitä pitää etsiä vuosisatojen takaa