Ihmiset & kulttuuri

Elokuvasensuuri elää: Diktaattori Stalinin kuolemasta kertova komedia on itänaapurin mielestä liian hirtehinen elokuva yleiseen jakeluun

Joskus televisio yllättää tuomalla ruutuun vielä päiväysaikaisen elokuvan, joka yhdistää Suomea koskettavaa henkilöhistoriaa.
Nicola Dove
Pääosassa Nikita Hruštšovia näyttelevä Steve Buscemi (vas.) ehdottaa lääkärin kutsumista paikalle, kun Stalin on kaatunut kuolleena lattialle. Muissa pääosissa nähdään Michael Palin, Jeffrey Tambor, Jason Isaacs, Paddy Considine, Andrea Riseborough ja Rupert Friend. Ranskalais-brittiläisen elokuvan ohjasi Armando Iannucci. Venäjällä filmin jakelu on kielletty.

Stalinin kuoleman näyttelijäkaartiin lukeutuu muun muassa Nikita Hruštšovia esittävä Steve Buscemi (Reservoir Dogs, Board Walk Empire ja The Sopranos). Tämä tarkoittaa lähestulkoon aina, että raina on katsomisen arvoinen.

Vuoroin hillitön ja vuoroin kylmäävä satiiri Stalinin kuolema on vuonna 2017 valmistunut elokuva, joka kertoo fiktiivisesti Neuvostoliiton suuren diktaattorin viimeisistä päivistä vuonna 1953. Josif Stalinin poismenoa seuraa Kremlissä kaoottinen valtapeli, kun hänen entiset kätyrinsä alkavat kamppailla johtajuudesta.

Venäjällä teosta ei ole esitetty elokuvateattereissa. Filmillä oli alustava lupa päästä laajaan jakeluun, mutta pieni ryhmä kulttuurivaikuttajia oli toista mieltä nähtyä ennakkoesityksen. Ryhmä kirjelmöi kielteisen kantansa kulttuuriministeriölle, joka perui luvan.

Neuvostoliitossa Stalinia ei tiettävästi kutsuttu Isä Aurinkoiseksi, joka oli aikoinaan Suomessa koko kansan tuntema lempinimi diktaattorille. Virallisessa neuvostopropagandassa Stalinia kuvailtiin muun muassa Kaikkien Työtätekevien Ystäväksi ja Opettajaksi, Historian Suurimmaksi Neroksi, Kansojen Isäksi ja Ihmiskunnan Loistavaksi Auringoksi.

Ikitie-elokuva (Suomi, 2017) toi tunnetuksi tuon Työtätekevien Ystävän hirmutekojen kohteeksi joutuneiden tuhansien loikkareiden ja amerikansuomalaisten tarinan, jotka Karjalaan muutettuaan sittemmin teloitettiin 1930-luvun puhdistuksessa vähin äänin.

Talvi- ja jatkosodassa Stalinin edesottamukset ovat hyvin historiasta edes hitusen kiinnostuneiden näpeissä. Sen sijaan harva muistaa knoppitietoa siitä, että Stalin ja häntä neuvostojohtajana edeltänyt Vladimir Lenin tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Venäjän sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen perustavassa puoluekonferenssissa Tampereella vuonna 1906.

Yle Teema & Fem perjantai klo 21.00

Lue lisää

Inkerinsuomalaisten rankka matka avautuu näyttelyssä Rautalammilla – Vaikenemisen kulttuuri leimasi elämää Neuvostoliitossa

Neuvostoliiton painolastia ei enää yritetä häivyttää Venäjällä – Voitonpäivän juhlinnan sävy on muuttunut Krimin valtauksen jälkeen

Pomminkeltaisia vaatteita ja olympiavuoden huumaa – kansallispuvuissa näkyvät historian myllerrykset

Lukijalta: Meijerin auto ei hakenut maitoa sen liian pienen määrän takia – aikaisemmin maatalouden osuuskunnat palvelivat kaikkia viljelijöitä