Ihmiset & kulttuuri

Jänis törmäsi lenkkeilijän polveen ja taittoi niskansa – perässä seurasi syy harvinaiselle onnettomuudelle

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus -bändin rumpali Seppo Pohjolainen juoksi tiistaina ikimuistoinen aamulenkin jäniksen pamahdettua polveen ketun jahtaamana.
Heikki Willamo
Jänis menehtyi törmätessään Seppo Pohjolaisen polveen. Kuvan metsäjänis ei liity tapaukseen.

Seppo Pohjolainen lähti Jyväskylän Keljonkankaalla tiistaiaamuna kello kuuden jälkeen tutulle metsälenkilleen otsalampun valossa. Lenkki sai kuitenkin todella yllättävän käänteen.

”Kaikki tapahtui silmänräpäyksessä. Näin ainoastaan otsalampun valossa valkoisen vilahduksen, ja samalla jotain tömähti polveen.”

”Vasempaan polveen iski viiltävä kipu ja päästin huudon. Ehdin myös miettiä, mikä eläin kimppuuni oikein kävi”, Pohjolainen kertoo.

Pohjolainen käänsi samalla päätään sivulle, häneen osunut valkoinen vilaus paljastui jänikseksi. ”Jänis sätkytteli muutaman kerran, ja menehtyi siihen, sillä sen niskat olivat menneet osumassa poikki.”

Rumpali käänsi seuraavaksi valokeilaa hieman kauemmaksi, metsässä näyttäytyi uusi eläin.

”Kettu hiiviskeli minua kohti. Kun valo osui siihen, löi se jarrut päälle ja lähti takaisin tulosuuntaansa. Tässä valossa näyttää siltä, että jänis oli ollut pakomatkalla ketun kynsistä, mutta törmäsi otsalampustani sokaistuneena ikävä kyllä polveeni.”

Pohjolainen jatkoi tällin jälkeen lenkin loppuun, vaikka kipu tuntui vahvana. Hän ei myöskään edes suunnittelut jäniksen mukaan ottamista.

”Olisihan se ollut toisaalta näky, jos olisin juoksennellut jänistä korvista kantaen”, Pohjolainen nauraa.

Hän suuntasi lenkin jälkeen aristavalla jalalla työpaikalleen Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluihin.

”Pidän työpajaa, missä soitellaan nuorten kanssa. Soitin siellä myös rumpuja, mutta noustessani rumpupallilta, tuntui kuin puukolla olisi isketty polveen.”

Jalan kivut yltyivät illan aikana, Pohjolainen piti jääpussia tiiviisti polven päällä.

”Keskiviikkoaamuna päätin lähteä käymään lääkärissä. Onneksi jalasta ei löytynyt rustorepeämää pahempaa.”

”Nauroin myös lääkärin kanssa hyvät naurut. Hän totesi saavansa epikriisin tarinan, millaista ei ole osunut koskaan aiemmin kohdalle.”

Erikoinen kolari tapahtui Pohjolaisen osalta sinällään hyvään hetkeen, sillä Trio Niskalaukauksella on menossa pieni keikkatauko.

”Viime viikonloppuna meillä oli kaksi keikkaa, ja nyt edessä on marraskuun alkuun kestävä tauko, mikä on onni tässä tapauksessa. Olisin silti varmasti soittanut hampaat irvessä, mutta iloa se ei olisi ollut.”

”Tästä voisi myös kehittää jonkinlaisen jäniskevennyksen keikkalavoille. Jää nähtäväksi, loikkivatko jänikset tulevilla keikoilla.”

Asiasta kertoi ensin Keskisuomalainen.

Lue lisää

Kuolleesta ketusta löytyi lintuinfluenssaa Janakkalassa, myös tautiin kuolleita fasaaneja on löytynyt lisää – Ruokavirasto laajensi tartuntavyöhykettä

Mausteinen jänispata

Jäniksenfileet ja kermainen kastike

"Minkkituotanto palannut kannattavaksi" – Saga Furs: Ketun osalta tilanne ei ole yhtä hyvä