Ihmiset & kulttuuri

Kuivasilmäisyys ei enää vain ikänaisten sairaus, vaan älylaitteiden käyttö on tehnyt siitä jopa lapsien vaivan ja myös maskien käyttö lisää sitä

Kuivasilmäisyys on sairaus, johon ei ole parannusta, mutta sen oireita voi helpottaa.
Kari Salonen
Päätelaitteiden tauoton käyttö aiheuttaa silmien kuivumista.

Tuntuuko, että silmiä kirvelee tai polttaa, ne vuotavat tai kutiavat, näöntarkkuus vaihtelee, silmät väsyvät tai tulee tarve räpytellä tai hieroa. Saatat kärsiä kuivasilmäisyydestä.

"Kuivasilmäisyys on kyynelfilmin ja silmänpinnan sairaus, josta ei voi parantua, mutta sen oireita voi helpottaa", toteaa Instrumentariumin johtava optikko Matti Tyynilä.

Kuivasilmäisyydessä silmän kostutus ei toimi, vaan kyynelneste haihtuu liian nopeasti tai sitä ei tuoteta tarpeeksi. Sarveiskalvon pinta kuivuu ja voi tulehtua.

Aiemmin tauti oli lähinnä keski-ikäisten ja sitä vanhempien naisten vaiva, mutta nyt se on kansantauti, josta oireilee lähes puolet suomalaisista, lapsista vanhuksiin.

Taudin yleistymiseen ovat vaikuttaneet puhelimen ja näyttöpäätteiden tiivis ja tauoton tuijottaminen, mutta myös maskien käyttö, joka koronapandemian aikana on yleistynyt.

Maskit vaikuttavat silmiin niin, että kun maski ärsyttää kasvojen aluetta ja kun se on vedetty nenän päälle, ilma kiertää silmien kautta ulos ja kuivattaa silmiä, Tyynilä selittää.

Kosmetiikan käyttö, ripsien pidentämiset ja ripsiseerumit saattavat myös aiheuttaa silmien kuivumista. Meikin päivittäinen huolellinen poistaminen on tärkeää.

Kun käyttää älylaitteita, pitäisi muistaa pitää taukoja ja katsoa välillä kauas. Tyynilä sanookin, että paras keino on mennä luontoon, missä katseen suunta ja pituus vaihtelevat.

Kun ihminen normaalisti räpyttelee silmiä noin 20 kertaa minuutissa, niin päätelaitetta tuijottaessa räpytyksiä on kolmesta viiteen. Kyynelneste häipyy ja sarveiskalvo kuivuu.

Kuivasilmäisyysoireita aiheuttavat myös siitepölyallergiat ja muut silmiä ärsyttävät allergiat.

Apua vaivoihin voi saada kostutustipoista. Myös uusi valoimpulssihoitomenetelmä (IPL) saattaa auttaa, mutta siihen tarvittavia laitteita on Suomessa vasta vähän.

Lokakuun toinen torstai on nimetty maailman näköpäiväksi. Tänä vuonna teemana ovat silmäterveydestä huolehtiminen.

Lue myös:

Tästä näkövaivasta voi olla kyse, jos pimeässä ajaminen ahdistaa

Lue lisää

Tietokone laittaa silmät kovalle koetukselle – niitäkin tulisi välillä taukojumpata

Lasten likinäköisyys yleistyy – ilmiön pysäyttämiseen ei ole varmaa keinoa

Tiesitkö: Silmätkin kaipaavat jumppaa - helpot harjoitukset voivat parantaa näköä

Video: Maatalousmuseon varastoissa lymyää koneväen aarreaitta – pääsimme rakennuksiin, joissa harva on käynyt